20.10.2008,  19:07:21 | 0 comentarii | 335 vizualizari
S-a întâmplat la Vulcan: / Spart în gurã la Şcoalã!!!
de Gheorghe OLTEANU
Un elev de clasa a X-a a Grupului Şcolar “Mihai Viteazu” din Vulcan a ajuns la spital şi a fost operat de urgenţã la mandibulã, dupã ce a fost lovit şi cãlcat în picioare de alţi doi elevi ai aceluiaşi liceu. Cazul este analizat de consiliul profesoral al şcolii, dar a intrat şi în vizorul poliţiei din localitate, mai ales cã victima şi pãrinţii sãi susţin cã a fost vorba şi de tâlhãrie.
 
Culcat la pãmânt cu un pumn în cap aplicat pe la spate
Era ora unu fãrã zece a zilei de miercuri, 7 octombrie. Elevii clasei a X-a C tocmai ieşiserã de la ora de mãsurare tehnicã. Alexandru Polgar era pe hol, cu alţi colegi, şi se pregãtea sã meargã spre sala în care avea urmãtoarea orã de curs. Deodatã, a simţit o loviturã în partea dreaptã a capului, la mandibulã, aplicatã pe la spate. N-a apucat sã se dezme­ticeascã, pentru cã, rapid, au mai venit şi urmãtoarele lovituri. A cãzut şi n-a mai ştiut de el. Cei care-l atacaserã nu s-au înduioşat şi au continuat sã-l joace, în duşmãnie, cu picioa­rele. Elevii din jur erau paralizaţi de groazã. Niciunul n-a îndrãznit sã intervinã. O doamnã profesoarã şi-a fãcut curaj şi a dat sã-l apere pe elevul cãzut. Bãtãuşii nu s-au sinchisit şi profesoara a fãcut cunoştinţã cu peretele. “Te rezolvãm noi, dacã te dai mare cu taicã-tu cã are bani”, au spus, dupã aceea, câţiva copii cã ziceau atacatorii în timp ce-l tocau pe Alex.
 
Dupã ce l-au lãsat cu mandibula spartã şi plin de vânãtãi...
...atacatorii au dispãrut. Interesant e cã, odatã cu ei, s-au volatilizat cercelul de aur din urechea lui Alex, o brãţarã de 44,5 grame din acelaşi metal preţios şi ceasul de mânã al bãiatului. Nimeni de pe hol nu i-a sãrit în ajutor. Nimãnui nu i-a trecut prin cap sã cheme poliţia. Când şi-a revenit, Alex s-a dus la mama lui, care administreazã pizzeria din apropierea liceului.
Femeia a fost aceea care a anunţat poliţia. Tot doamna Cristina Polgar - afirmã dumneaei - i-a spus directorului şcolii despre cele întâmplate. De la elevii care au vãzut pe viu incidentul a aflat numele atacatorilor. Doi fraţi: Marian S., de şaptesprezece ani şi jumãtate, elev în clasa a IX-a, şi Ioan Marian P., de douãzeci de ani, zis “Şoşon”, elev în clasa a XIII-a a liceului vulcãnean.
Doamna Cristina şi-a dus fiul la spital. Medicul stomatolog a constatat cã mandibula bãiatului era fracturatã în trei locuri şi cã e nevoie de o intervenţie chirurgicalã de specialitate. Pe lângã cã a fost rupt în gurã, Alex s-a ales cu arcada spartã, cu contuzii la cap, cu pomeţii umflaţi şi cu vânãtãi pe braţe. Operaţia recomandatã de medicul stomatolog vulcãnean a avut loc în 9 octombrie, într-o clinicã de specialitate din Deva. Medicul de la maxilo-facialã care l-a operat pe bãiat a spus cã va trebui sã stea 45 de zile cu sârmele-n gurã. Timp în care Alex poate sã consume doar alimente lichide.
Când a depus plângere la poliţie, mamei bãiatului i s-a pãrut cã ofiţerul care a preluat cazul aratã cam plictisit. Ba, mai mult, i-a lãsat impresia cã nu-i împãrtãşeşte  nici pãre­rea. Aceea cã, pe lângã faptul cã a fost bãtut crunt, copilul ei a fost şi tâlhãrit. De aceea, doamna Cristina Polgar a hotãrât sã plãteascã un avocat şi sã sesizeze ea însãşi parchetul. Ca un adevãrat detectiv, femeia a mai aflat cã, în ziua incidentului, atacatorii nu fuseserã la cursuri. Amândoi aveau absenţe în catalog. Acest lucru a fãcut-o sã creadã cã fraţii au venit la şcoalã special ca sã-i cãsãpeascã fiul. La douã zile, a apãrut şi ceasul de mânã al bãiatului. L-a adus o fatã şi i l-a dat doamnei diriginte. Cercelul şi brãţara de aur au rãmas, pe mai departe, invizibile.
 
Conducerea şcolii a luat numaidecât problema în mânã
Prof. Mircea Colie, directorul Grupului Şcolar “Mihai Viteazu” din Vulcan, a trebuit ca, mai întâi, sã-i gãseascã pe bãtãuşi. Le-a luat declaraţii lor, apoi elevilor care au fost martori la incident, dar şi profesoarei lovite. L-a nãucit declaraţia lui Ioan Marian P., tânãrul de 20 de ani, care a spus cã a sãrit sã-şi apere fratele, care era bãtut de Alex Polgar! Despre acest caz vrea sã ştie mai mult - la sesizarea pãrinţilor lui Alex - şi Inspectoratul Şcolar Jude­ţean care a trimis un inspector şcolar sã se intereseze cum se deruleazã ancheta.
Incidentul - am aflat de la domnul director - urmeazã sã fie pus în discuţia consiliului profesoral. Care, pentru elevul minor, ar putea lua mãsura eliminãrii de la 3 la 5 zile. Asta ar fi cea mai mare pedeapsã care i s-ar putea da. Pentru fratele sãu major, sancţiunea ar putea merge pânã la exmatriculare. Domnul prof. Mircea Colie recu­noaşte cã el, personal, nu agre­­eazã  metodele aces­­tea de anchetã, cu decla­raţii, cu discuţii în consiliul profesoral. Pe care dumnealui le considerã comuniste. În Occi­dent e cu totul altfel. Elevul cu probleme este chemat sã vinã cu pãrinţii la şcoalã, iar directorul le spune “Doamnã, domnule, fiul dumneavoastrã nu înţelege sã respecte regulile de comportament din şcoala noastrã, aşa cã vã rog luaţi-l şi înscrieţi-l în altã unitate şcolarã”. Scurt pe doi şi gata. Directorul liceului nu crede cã o anchetã profesoralã este una profesionistã şi de aceea - cum spune domnia sa - ar fi mai potrivit sã se aştepte rezultatele demersurilor întreprinse de organele specializate. Adicã ale poliţiei.
 
În evidenţele poliţiei din Vulcan...
...ceea ce s-a petrecut la liceu, în ziua de 7 octombrie, apare în paginile dosarului nr. 460380. Dosarul - am aflat luni, 13 octombrie, de la comisarul Toma Mihu, adjunctul şefului de poliţie - fusese trimis procurorului de supraveghere pentru atribuirea numãrului unic. Procurorul respectiv este singurul abilitat sã încadreze juridic fapta reclamatã. “În atare condiţii - a spus comisarul Toma Mihu -, afirmaţiile pe care, eventual, le fac poliţiştii sau alte persoane reprezintã strict pãrerea lor personalã, iar nu încadrarea juridicã a faptei”. Spusele comisarului Mihu, diferite de cele ale ofiţerului cu care a discutat când a depus sesizarea, s-ar putea sã-i redea doamnei Cristina Polgar încre­derea în investigaţiile pe care le face poliţia. Cei doi bãieţi au fost identificaţi şi aduşi la poliţie. Vor fi citaţi spre audiere, în prezenţa pãrinţilor - unul fiind minor -, îşi vor putea exercita dreptul la apãrare, iar cerce­tãrile vor continua conform depoziţiilor procurorului de supraveghere. “Nu vreau decât sã vãd cã se face dreptate şi cã-şi vor primi pedeapsa” - a spus domnul Zoltan Polgar.
 
Vã veţi întreba, desigur...
...dar, ce naiba, n-a fost acolo, pe hol, niciun poliţist comunitar? Era, dar în curte, unde stãtea la poveşti cu alţi colegi de-ai lui. De fapt, dupã cum îmi spusese directorul Mircea Colie, postul fix de poliţist comunitar din şcoalã nu mai existã. La poartã stau doar elevii de serviciu. Şi ce poate face o fatã sau un bãiat, dacã, pe uşã, dau buzna câţiva haidamaci? Date fiind cele întâmplate în ziua de 7 octombrie, prof. Mircea Colie este de pãrere cã trebuie sã se revinã la prezenţa poliţiei comunitare în şcoalã. De aceea el a solicitat, în mod oficial, primã­riei sã i se aprobe douã posturi fixe în liceu. Personal cred cã solicitarea va fi soluţionatã în mod favorabil şi rapid. Mai ales cã, prin intermediul unei sesizãri scrise şi depuse la primãrie de doamna Cristina Polgar, despre cele petrecute la liceu a luat la cunoştinţã şi primarul Gheorghe Ile. Care e cazul sã punã piciorul în prag, pentru ca evenimente ca acestea sã nu mai aibã loc în vreo instituţie de învãţãmânt din Vulcan. Fiindcã nu cred sã existe pãrinte cãruia sã-i convinã cã-şi trimite copilul sãnãtos la şcoalã şi şi-l ia acasã spart în gurã şi pocit în bãtaie!


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Marţi după amiază, fotbaliştii vulcăneni au jucat un meci de pregătire în compania divizionare „C” din Fil[..]
05.08.2015, 17:35   |    0 comentarii
Unul dintre cei mai buni jucători ai Minerului Uricani, Elian Proteasa, este foarte aproape de a-şi schimba echipa.02.08.2015, 22:26   |    0 comentarii
O urgenţă neaşteptată a făcut necesară, vineri, 31 iulie, convocarea, în şedinţă extraordinară, a Consiliului Loca[..]
02.08.2015, 22:23   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter