21.10.2008,  15:51:15 | 0 comentarii | 310 vizualizari
Ancheta ZVJ / Dacã nu vã supãraţi, cu criza cum staţi?
de Anamaria NEDELCOFF
La sfârşitul summitului european dedicat crizei financiare, preşedintele Traian Bãsescu şi primul ministru Cãlin Popescu Tãriceau au declarat cã efectele crizei se vãd deja şi în România. Traian Bãsescu a mai explicat faptul cã efectele crizei economice mondiale se fac resimţite şi în modul de operare al bãncilor, care nu mai au curajul sã se împrumute între ele. De altfel, şi unii oameni de afaceri din Valea Jiului au declarat cã au fost afectaţi mai mult sau mai puţin de aceastã crizã, ei întâmpinând dificultãţi la bãnci, care nu mai aveau lichiditãţi.
 
Adi Rus - afectat de criza economicã
Omul de afaceri Adrian Rus are în subordine 60 de angajaţi. În afarã de lanţul de magazine Pluss, se ocupã şi de partea electricã a construcţiilor. Rus a declarat cã a fost afectat destul de tare de creşterea monedei europene.
„Criza economicã de care vorbiţi dumneavoastrã m-a afectat destul de tare, ţinând cont de faptul cã eu lucrez cu multe firme strãine. Bãncile nu aveau lichiditãţi şi a fost o perioadã de aproape o sãptãmânã când am stagnat. În concluzie, pot spune cã am simţit-o destul de bine”, a menţionat Adrian Rus.
 
Doru Tamaş nu a prea fost afectat
Doru Tamaş, directorul general al firmei Zona D din Petroşani, are în subordine 120 de angajaţi şi spune cã nu a prea simţit efectele creşterii monedei europene.
„Deocamdatã, în afarã de intenţia de mãrire a preţului la materii prime şi a dobânzilor la bãnci, nu a fost mare lucru. Nu am avut probleme nici cu bãncile”, a declarat Doru Tamaş.
 
Alin Simota - crizã în afacerile imobiliare şi la firmele de stat
Alin Simota, cunoscutul om de afa­ceri, care are aproape 1.000 de angajaţi, a precizat cã a fost afectat de criza financiarã, în ceea ce priveşte aface­rile imobiliare şi firmele de stat.
„În ceea ce priveşte afacerile imobi­liare, valoarea apartamentelor a crescut datoritã creditelor. Dar bãncile au fost nevoite sã strângã cureaua şi aici a apãrut o problemã. E o scãdere clarã a afacerilor imobiliare. În rest, contractele sunt ferme şi clare”, a declarat Alin Simota.
Totuşi, el a mai ţinut sã menţioneze cã o altã problemã este întâlnitã la firmele de stat. „Avem lucrãri destul de multe cu firme de stat. Ei au banii pe hârtie, dar nu au lichiditãţi. Astfel, din acest punct de vedere, suferã plãţile. Vreau ca în viitorul apropiat sã îmi îndrept atenţia spre beneficiari din zona privatã. Pe propria piele am simţit aceastã strâmtoare, dacã îi pot spune aşa”, a mai concluzionat Simota.
 
Emil Bercea:  „În Petroşani nu e crizã, e lene”
Cel mai optimist dintre intervievaţi se declarã omul de afaceri Emil Bercea, care susţine cã nu este vorba despre nicio crizã economicã, ci doar de lenea unora care nu ştiu sã-şi ma­nagerieze bine afacerile.
„Eu cred cã nu poate fi vorba de nicio crizã economicã, atâta vreme cât în Parâng nu pot fi primiţi turiştii, întrucât sunt prea puţine locuri de cazare sau atâta timp cât a crescut cerinţa de cãrbune. Petroşaniul se aflã în plinã dezvoltare şi noi nu ne-am dezvoltat la maxim ca sã putem fi în crizã. Mai avem foarte mult de lucru. Cine vrea sã munceascã nu are timp sã se gândeascã la criza economicã. Financiar, bãncile nu ne afecteazã decât dacã avem credite în euro. De altfel, în Consiliul local Petroşani avem oameni de afaceri de succes, avocaţi de succes, care ar putea realiza proiecte pentru binele comunitãţii, nu sã se plângã de criza economicã ce, vezi Doamne, i-ar afecta. Deci, în Petroşani nu e crizã, e lene. Mai dãm şi noi câte o vrãjealã din asta cu criza economicã, poate ne picã şi nouã ceva”, a declarat Emil Bercea.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter