29.10.2011,  11:58:39 | 0 comentarii | 946 vizualizari
După şedinţa CLP de ieri, o singură concluzie: / Doina Popescu - singurul consilier care mai face opoziţie la Petroşani
de Corneliu BRAN

â–º Am trăit să o vedem şi pe-asta: USL Petroşani - remorca PDL-ului! Ședinţa ordinară a Consiliului Local Petroşani de ieri, 29 septembrie 2011, poate fi denumită, fără să greşim, şi „Consilierul Doina Popescu versus restul lumii”. Iar cine nu ne crede să urmărească înregistrarea şedinţei făcută de colegii de la televiziunea Kapital TV. 

Doina Popescu - o consilieră activă

Cea mai lungă şedinţă de consiliu din acest an a durat exact 190 de minute. La finalul ei am putut constata multă demagogie, sentimente amestecate şi jocuri de culise împotriva singurului consilier local care mai face opoziţie la Petroşani. Pe de altă parte, nici argumentaţia consilierului Popescu nu e întotdeauna cea mai bună, de aici provenind şi cele mai multe discuţii în contradictoriu. Poate că n-ar strica ca ideile sociale ale doamnei consilier să fie transpuse şi de colegii săi de partid (şi de USL) în proiecte viabile, care să respecte legile şi normele în vigoare. Într-un cuvânt, decât s-o persifleze, nesprijinind-o prin vot, chiar şi atunci când poate are dreptate, colegii de partid, în frunte cu liderul lor, Ioan Rus, mai bine s-ar gândi cum să facă să nu fie tras în jos PSD-ul şi toată coaliţia, deci inclusiv consilierii liberali. Sau, poate, şi acesta este un mod de a scăpa de acest consilier incomod, care mereu cere argumentaţii şi mereu face amendamente, cerând să se arate în scris cum s-a folosit banul public? E o întrebare la care, pe viitor, PSD Petroşani va trebui să răspundă, dacă, într-adevăr, respectă cetăţenii, chiar şi pe cei care au votat-o pe doamna Popescu.

Pe ordinea de zi au fost iniţial 21 de proiecte, la care s-au mai adăugat două, astfel că în total au fost 23 de proiecte, din care 20 iniţiate de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi şi trei de consilierul local Doina Popescu.

După ce şi-a dat seama că proiectul propus de dumneaei nu este legal, acesta putând fi iniţiat, conform legii, doar de primar, Doina Popescu a retras proiectul privind „înfiinţarea unui compartiment pentru atragerea de investitori în municipiul Petroşani”,  în final au mai rămas 22 de proiecte, ordinea de zi fiind votată. Referitor la proiectul retras, la fel cum am spus mai sus, ideea e bună, trebuia de mult pusă în practică la Petroşani, ca peste tot în Vale, numai că doar primarul poate iniţia un astfel de proiect. Totuşi, ne întrebăm de ce nimeni dintre colegii de partid nu i-au spus treaba asta şi consilierului Popescu, ca să nu ajungă până aici? De asta nu miroase deloc bine ce se întâmplă şi, personal, cred că e vorba de nişte jocuri de culise menite să o pună în lumină proastă pe Doina Popescu, ca apoi să fie schimbată, probabil o răzbunare pentru faptul că a fost loială fostului preşedinte Vochiţoiu, altfel nu se explică de ce. 

Se poate: Butulescu alături de Popescu

Din cele 22 de proiecte, nu au trecut cele două proiecte propuse de Doina Popescu (proiectul 19 şi proiectul 20), precum şi unul din proiectele iniţiate de primar, aflat la punctul 8, care viza „aprobarea repartizării unor locuinţe din fondul locativ al municipiului Petroşani administrat de SPADPP”. Un proiect care a necesitat vii discuţii, la finalul căruia au votat doar 10 consilieri „pentru”, proiectul având nevoie de 13 voturi. În urma votului, făcut cu inima şi nu cu raţiunea, o familie cu cinci copii rămâne încă o lună - până la viitoarea şedinţă - pe drumuri, în timp ce o altă familie, o femeie cu trei copii rămâne în casa respectivă, ocupată ABUZIV - asta după ce în prealabil avea o altă locuinţă, de bloc, pe care a părăsit-o din motive că e mai bine la casă, unde să-şi crească copii. Pe lângă faptul că s-a creat un precedent în acoperirea unui abuz (intrarea cu forţa într-o locuinţă goală), doamna respectivă a lăsat o locuinţă cu datorii la bugetul local de 20 de milioane (investind totuşi 15 milioane în noua casă!). Ce să m-ai înţelegi de aici? Un caz asupra căruia vom reveni. Doar atât mai subliniem acum, pentru prima dată, de multă vreme, consilierul Butulescu a votat ca şi doamna Popescu, abţinându-se, recunoscând ulterior că a votat cu inima, nu cu capul, dând vina pe procedurile greoaie ale funcţionarilor primăriei, care abia după trei săptămâni s-au sesizat că femeia şi copiii au intrat abuziv în casa respectivă, „punând acum consiliul local într-o situaţie ridicolă, aceea de a alege între două cazuri disperate, la mijloc fiind vorba de nişte copii neajutoraţi, care n-au nicio vină că s-au născut”.

Miliardul solicitat de către d-na Popescu pentru copiii săraci 

Dacă despre proiectele care au trecut vom avea timp să scriem în ediţiile viitoare ale ziarului, ne vom opri aici asupra unuia dintre cele două proiecte de hotărâre iniţiate de consilierul Doina Popescu, ambele nevotate, nici măcar de unul dintre colegii de partid sau de coaliţie.

Este vorba de proiectul denumit de iniţiator „alocarea din bugetul local a sumei de 100.000 lei pentru acordarea unor prestaţii financiare excepţionale sub formă de prestaţii în natură (articole de îmbrăcăminte, încălţăminte şi rechizite şcolare) pentru un număr de 500 de elevi”. La prima vedere, se poate vorbi despre un proiect populist, menit să atragă atenţia electoratului sărac. Totuşi, ţinând cont că 420 de copii săraci din Petroşani intră şi în atenţia guvernului, ei primind câte 25 de lei subvenţie pentru rechizite, nu credem că este o exagerare a numărului de copii şi nici a sumei. Copiii aceştia trebuie ajutaţi cumva, deşi soluţia nu este să ajute doar primăria, ci şi întreaga comunitate, inclusiv bisericile (care au şi acest rol, indiferent de religie). Numai că această idee nu se prea poate pune în aplicare acum, de la bugetul local, din moment ce pentru acest proiect consilierul local cere un miliard lei vechi - care să fie luat de la Capitolul „Cultură, recreere, religie” (unde după „investigaţiile mele sunt acum 2,8 miliarde de lei, deci rămân destui bani pentru acţiunile din decembrie”), în timp ce în contul asistenţei sociale, la bugetul local, mai sunt doar vreo 600 de milioane de lei.

De fapt, discuţia de la acest proiect a început încă de la proiectul 1, care viza o rectificare de buget. Doina Popescu făcuse un amendament în acest sens, cu trecerea banilor de la un capitol la altul, amendament nesusţinut de nimeni, care a picat cu un vot pentru, şase abţineri şi opt voturi împotrivă. Pe undeva, probabil că şi Doina Popescu a exagerat cu suma, pripindu-se, în sensul că guvernul alocă 25 de lei pentru fiecare din cei 420 de copii, iar consiliul local - şi aşa cu un buget peticit, creat în mare parte la începutul anului pe investiţii şi nicidecum pe latură socială - să aloce câte 200 de lei pentru 500 de copii.

Discuţiile au fost multe la acest proiect. Preşedintele de şedinţă Robert Humel, coleg de partid cu Doina Popescu, a dat rând pe rând dreptul la părere fiecăruia. Cei mai înverşunaţi împotriva proiectului, cu referiri acide la iniţiator, au fost consilierii Valeriu Butulescu, Petru Drăgoescu, Sile Pop, Ioan Rus (preşedintele de partid al consilierului Popescu a acceptat ideea ca fiind bună, dar a cerut ferm ca aceşti bani să fie eventual daţi la anul, „dacă se vor identifica resurse”, când ar urma să fie incluşi în bugetul local de pe 2012), Dana Damian şi viceprimarul Claudiu Cornea. Ar însemna să scriem trei pagini cu toate câte s-au spus şi cu toate drepturile la replică acordate de preşedintele de şedinţă de fiecare dată. 

La finalul unei ore, s-a dat şi verdictul, prin vot: un singur vot pentru, celelalte 14 fiind abţineri sau împotrivă. Chiar şi aşa, discuţiile nu s-au încheiat, consilierul Humel (care, încet, dar sigur se îndepărtează de idealurile social-democraţiei, uitând că poate l-au votat şi părinţii unora dintre copiii săraci - n.r.), cerându-i consilierului Popescu să se consulte pe viitor şi cu colegii de partid şi din coaliţia USL, „altfel ne puneţi în postură jenantă, doamnă, chiar dacă ideile dumneavoastră câteodată sunt bune”.

 

N.R. Domnule Hummel, mai jenant decât s-au comportat consilierii noii coaliţii USL ieri la Petroşani nevotând un proiect cu implicaţii majore sociale, credeţi-ne, zău, că nu se poate… De ce nu vă faceţi toţi consilierii petroşeneni ai PSD şi ai PNL transferul la PDL? Măcar atunci ar fi totul la vedere…   


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter