27.10.2008,  14:09:15 | 0 comentarii | 618 vizualizari
Silicoza se trateazã cu... birocraţie. / Un pensionar petroşenean la Curtea Europeanã a Drepturilor Omului
de Alina PIPAN
Bolnav de silicozã, îşi cere drepturile 
Aurel Moca este un pensio­nar din Petroşani care a renun­ţat la justiţia din România în favoarea celei de la Strasbourg. Demersurile lui s-au îndreptat spre Strasbourg în anul 2006. Atunci s-a adresat  justiţiei europene acuzând incompetenţa justiţiei române şi, în acelaşi timp, Casa Judeţeanã de Pensii Hunedoara. Acuzele bãtrânului se referã la faptul cã CJP Hunedoara îi este datoare cu plata retroactivã a drepturilor bãneşti. Bãrbatul a ieşit la pensie cu o încadrare greşitã. Ar fi trebuit sã fie încadrat cu boalã profesionalã-silicozã, aşa cum au decis şi medicii însã acest lucru a fost ignorat ani buni de zile. Cererile lui de rectificare au fost respinse iar încadrarea şi pensia au rãmas aceleaşi, pensionarul ieşind de fiecare datã în pierdere. Pentru cã ani de zile a umblat prin tribunalele româneşti, fãrã niciun rezultat, şi s-a adresat diferitelor auto­ritãţi şi instituţii competente sã-i satisfacã doleanţele materiale, Aurel Moca a fãcut pasul spre justiţia europeanã. “Nu mã las pânã nu îmi capãt drepturile. Eu sunt bolnav de silicozã, cu boala aceasta am ieşit la pensie, deci ei trebuie sã-mi plã­teascã retroactiv tot ce-mi dato­reazã, pentru cã nu mi-au dat pensie cât trebuia. Nu trec pe lumea ailaltã pânã nu-şi fac datoria faţã de mine. Acum aştept rãspuns de la Strasbourg. Am muncit în minã ani buni şi m-am îmbolnãvit şi am dreptul la o pensie pentru boalã profesionalã. Vreau sã mi se recalculeze pensia şi sã primesc retroactiv diferenţa de bani pe toţi anii de pensie”, menţio­neazã înverşunat pensionarul.
 
Silicoza se trateazã cu birocraţie
Aurel Moca a ieşit la pensie în anul 1968 dupã 19 ani de muncã în cadrul minei Dâlja ca urmare a faptului cã boala nu i-a mai permis sã munceascã. La locul de muncã, Aurel Moca întâmpina probleme de sãnãtate în urma cãrora acesta a fost forţat sã se interneze de mai multe ori în spital. A  fost diagnosticat la Timişoara şi de Sanatoriul T.B.C. cu silicozã. Dupã alte internãri în spitalul din Petroşani, acestuia i-a fost schimbat diagnosticul în virozã pulmonarã de gradul II. Acest diagnostic nu a mai fost modificat şi bãrbatul a ieşit la pensie  conform deciziei de încadrare în gradul III de invaliditate. Nemulţumit de aceastã decizie a comisiei medicale şi de încadrarea respectivã, bãrbatul se adreseazã instanţei în repetate rânduri cerând o nouã încadrare şi plata retroactivã a drepturilor bãneşti. Numai în ultimii doi ani de zile, pensio­narul s-a adresat Curţii de Apel Alba Iulia, Companiei Naţionale a Huilei S.A. Petroşani, Institu­ţiei Prefectului şi într-un final Curţii Europene a Drepturilor Omului. Singurul an în care i s-a recunoscut diagnosticul de boalã profesionalã şi i s-a acordat aceastã încadrare a fost anul 1969. De-a lungul timpului încadrarea şi pensia personajului nostru au suferit mai multe modificãri pe care, atât instan­ţa, cât şi celelalte instituţii acreditate, le considerã explicabile şi nu înţeleg o efectuare a unor plãţi retroactive în favoa­rea reclamantului. Instanţa este de pãrere cã încadrarea pensionarului trebuie sã fie aceeaşi cu cea din 1968, anul pensionãrii, iar pretenţiile reclama­tu­lui de a avea o încadrare cu boalã  profesionalã şi o platã retroactivã a drepturilor bãneşti sunt nefondate.
În momentul de faţã, Aurel Moca aşteaptã rãbdãtor decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului şi, dupã ani de zile în care birocraţia i-a fost cel mai înverşunat oponent, pensiona­rul sperã sã apuce ziua în care i se va face dreptate.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter