28.10.2008,  15:41:41 | 0 comentarii | 548 vizualizari
O veste bunã! Dupã Rad Marcel, zis Ticu: / Ţiganii nu mai ciordesc. Ba mai mult, vor învãţa şi cum e cu informatica
de Corneliu BRAN
L-am provocat la o discuţie pe Marcel Rad (zis Ticu…), preşedintele filialei UDCR Hunedoara, despre situaţia romilor din judeţul Hunedoara şi despre proiectul INTERNETROM de 20.000 lei, dintre Uniunea Democraticã Culturalã a Romilor realizat în parteneriat cu Primãria municipiului Petroşani şi Consiliul Judeţean Hunedoara, A.N.D.Z.M. şi Ministerul Economiei şi Finanţelor. Iatã ce a ieşit…
 
“Am avut grijã de oamenii noştri ca sã nu mai ajungã infractori, ca în alte judeţe…”
“A scãzut infracţionalitatea din rândul cetãţenilor romi, la nivel de judeţ Hunedoara şi datoritã nouã. Uniunea Democraticã Culturalã a Romilor din judeţul Hunedoara, pe care eu o conduc, a avut în vedere mereu ca tinerii romi sã urmeze cursuri de calificare în meseriile care se cautã pe piaţa muncii. Apoi, mereu am cãutat de lucru, împreunã cu reprezentanţii AJOFM-ului, pentru cetãţenii romi care depãşesc vârsta de 45 de ani şi care se angajeazã mai greu. Însã, din pãcate, nu toţi gãsesc de lucru pe bani mulţi. Foarte mulţi lucreazã pe salariul minim pe economie… Pãi ce sã facã cu 5.400.000 de lei, din care doar 3.850.000 lei în mânã, dacã unii dintre ei au acasã soţie şi 4-5 copii? De aceea mulţi preferã sã lucreze la negru, diverse activitãţi, unde pot câştiga triplu sau chiar mai mult. Pentru cã, sã ştiţi, avem printre cetãţenii romi foarte mulţi meseriaşi foarte buni, talentaţi, harnici. Unii dintre ei preferã sã lucreze în strãinãtate, pe bani frumoşi. Foarte puţini mai sunt cei care mai furã sau cerşesc, iar unii pe care îi vedeţi, nu fac parte din uniunea noastrã. Cum sunt şi gaborii din piaţã, care sunt din Turda… Nu au acte de identitate la ei, dar le-am aflat adresa. Însã sã ştiţi, cã ei doar vând diverse lucruri second hand, dar nu furã! Poate greşesc cã uneori sunt prea insistenţi cu oamenii… Chiar şi despre bãieţii cu telefoanele din piaţã s-a tot scris, cã fac, cã dreg… Nu, ei sunt de-ai noştri, dar nu furã, nu fac prostii, nu dau atacuri, cum se întâmplã în alte pãrţi. Eu sunt mulţumit de Valea Jiului şi de judeţ în general, în ceea ce priveşte cetãţenii romi. Acum nu mai sunt probleme ca înainte, mai ales dupã disponibilizãrile masive din minerit, sau dupã ceea ce s-a întâmplat la Cãlan, când cu închiderea… Atunci am intervenit, la nivel de Prefecturã şi Consiliu Judeţean şi încet, încet s-a dezamorsat “bomba”. Acolo devenise o situaţie incendiarã, în sensul cã, dupã disponibilizãri, cetãţenii romi ajunseserã sã moarã de foame în casã. Şi atunci mulţi s-au apucat de furturi şi de treburi necurate. Dar am intervenit şi lucrurile au devenit la normal, în timp oamenii de-acolo gãsindu-şi alte servicii”.
 
20.000 lei - pentru un Centru de Informare şi Educare pentru Tinerii Romi
În încheiere sã vorbim puţin şi de acest proiect finalizat de Marcel Rad, împreunã cu instituţiile despre care am pomenit la început. Cei 20.000 de lei vor fi folosiţi pentru achiziţionarea de 5 calculatoare, pentru dotarea sediului pus la dispoziţie de primãrie, de pe strada Avram Iancu şi pentru derularea planului de activitãţi, propus şi aprobat din proiectul în sine. Douã grupe de copii, grupa micã (clasele I-IV) şi grupa mare (clasele V-VIII), vor putea ca timp de 6 luni sã se iniţieze în tainele calculatorului, internetului şi a şahului, sau vor putea învãţa limba “romani” sau istoria romilor.
„Cum v-am spus, scãderea infracţionalitãţii are legãturã cu faptul cã ne ocupãm de oamenii noştri, mai ales de cei foarte tineri, dar şi de cei care au vârsta peste 45 de ani şi care se angajeazã mai greu, sau de cei care au venituri foarte mici. Toate statisticile poliţiei aratã cã nu vorbesc aiurea. Vã spun încã o datã, sunt mulţumit de faptul cã cetãţenii noştri se integreazã în societate, muncind şi învãţând, din acest punct de vedere judeţul Hunedoara poate fi dat exemplu întregii ţãri”, ne-a mai declarat Marcel Rad.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter