29.10.2008,  14:20:30 | 0 comentarii | 797 vizualizari
O PREMIERÃ DE MARE SENSIBILITATE / FLUTURII SUNT LIBERI, DE LEONARD GERSHE (I)
de Ziarul Vaii Jiului
Un spectacol despre tineri cu tineri interpreţi; un spectacol de mare sensibilitate despre nevoia de libertate şi explozia de iubire a tinerilor adolescenţi; un spectacol despre intrarea în maturitate şi în lume cu tot ceea ce presupune aceasta: lupta pentru eliberare, iubire şi demnitate – este premiera FLUTURII SUNT LIBERI, de Leonard Gershe. Ca sã putem zbura în libertate şi sã ne aprindem de iubire – precum fluturii lui Leonard Gershe – trebuie doar sã privim înlãuntrul nostru şi sã ne bucurãm, sã alegem între a zbura sau a rãmâne în cocon.
 
„FLUTURII SUNT LIBERI”
de Leonard Gershe
Traducerea: Nicolae Nicoarã
 
DISTRIBUŢIA:
Don Baker .................... Adrian Nicolae
Jill Tanner   .................... Diana Nichiteanu
Rolph Austin .................... Mihai Sima
D-na Baker .................... Oana Liciu-Gogu
Scenografia: Alexandru Radu
Regia artisticã: Rodica Bãiţan
 
Vã aşteptãm cu mare drag la teatru în data de 02.11.2008, orele 18:00 sã vizionaţi piesa „FLUTURII SUNT LIBERI” de Leonard Gershe.
Suntem convinşi cã veţi veni fiindcã noi artiştii existãm doar pentru cã dumneavoastrã vã aflaţi în sala de spectacol!
Procuraţi-vã din timp bilete deoarece spectacolul se va desfãşura cu spectatorii pe scenã, asta înseamnã cã locurile sunt limitate.
VÃ AŞTEPTÃM CU MARE DRAG!
 
DIRECTORUL TEATRULUI, 
NICOLETA BOLCÃ
 
LEONARD GERSHE –
FLUTURII SUNT LIBERI
 
Leonard Gershe, cunoscut îndeosebi în filmografie, ca scenarist, s-a nãscut în 10 iunie 1922 la New York şi a încetat din viaţã la 9 martie 2002. Dintre filmele sale (Private Secretary, Serial TV, 1953, Funny Face, 1957, nominalizat la Oscar pentru cel mai bun scena­riu, 1958, Silk Stockings, 1957, Destry reitet wieder, 1966, Butterflies Are Free, 1972, regia Milton Katselas, 40 Carats, 1973, Adam’s Rib, Serial TV, 1973, That’s Entertainment, Part II, 1976, regia Gene Kelly, The Man in the Santa Claus Suit, 1979, Dzil i Don, 2002), Butterflies Are Free (Fluturii sunt liberi) a fãcut carierã strãlucitã, trecând şi pe scenele lumii. La noi, ca spectacol de teatru, a avut premiera pe ţarã la Teatrul de Stat Oradea, la 9 februarie 1978. În ultimul timp, Diana Iliescu pune în scenã acest scenariu, ca lucrare de licenţã, cu studenţi la Casandra, în 16 iunie 2005, la Gala absolvenţilor. Apoi, spectacolul este preluat de Teatrul Foarte Mic. În fine, Fluturii sunt liberi continuã “sã fie liberi” pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în traducerea lui Nicolae Nicoarã şi regia lui Liviu Pancu (23.03.2006), ca spectacol lecturã la Ceainaria TEIN din Sf. Gheorghe (19.02.2008) şi, acum, la Teatrul Dramatic “Ion D. Sîrbu” din Petroşani, în regia Rodicãi Bãiţan şi scenografia lui Alexandru Radu. O piesã privid deciziile şi nevoia de libertate şi autodefinire a unei generaţii de tineri, din perioada
hippie, nu putea sã fie pusã în scenã decât cu tineri interpreţi: Adrian Nicolae (Don Baker), Diana Nichiteanu (Jill Tanner), Mihai Sima (Ralph Austin) şi Oana Liciu-Gogu (Doamna Baker). (D.V.)
 
Interpreţii despre personaje:
 
Adrian NICOLAE – Don Baker
Tânãr educat ţinut sub aripa protectoare a mamei, Don Baker îşi doreşte sã ia viaţa în piept, tocmai de aceea pleacã singur la New York. Vrea sã dovedeascã faptul cã poate face faţã cu brio vieţii aglomerate din metropola americanã. Întâlneşte dragostea în persoana lui Jill Benson.
Dorinţa arzãtoare a unui om de a-şi depãşi limitele face din Don Baker arhetipul omului ce poate deveni un exemplu pentru semenii sãi. Acest personaj reliefeazã faptul cã prin puterea minţii poate schimba preconcepţiile şi prejudecãţile oamenilor din jurul sãu. 
Vorba lui Eminescu: “Ochiul înschis în afarã, înãuntru se deşteaptã”.
 
Diana NICHITEANU – Jill Tanner
Ca toţi tinerii perioadei hippie, Jill Tanner adoptã o atitudine rebelã, de lipsã de griji, de “carpe diem”, fãrã sã se gândescã la viitor, iubind libertatea mai presus de toate.
Janis Joplin exprimã aceastã stare de spirit în cântecele ei: “Freedom is just another word / for nothing left to loose”, adicã libertatea înseamnã sã n-ai nimic de pierdut.
În momentul în care simte cã s-ar putea lega de cineva sufleteşte, preferã sã o “rupã la fugã, strigând”, pentru a nu rãni pe nimeni.
Aceastã fugã de responsabilitãţi o au şi tinerii din ziua de azi, care au atins un prag destul de înalt al superficialitãţii şi nu cautã profunzimea lucrurilor, oamenilor...
Dar o întâlnire hotãrâtoare îi va dãrâma acest zid de prejudecãţi şi amãgiri.
 
Mihai SIMA – Ralph Austin
Un personaj secund ce pare pentru o clipã cã stãpâneşte spaţiul de desfãşurare a acţiunii şi chiar fãrã el nu se poate înainta; un regizor cu comportament superficial care tocmai prin aceastã superficialitate fereşte pe tineri, mai ales pe Jill Tanner, sã nu alunece în superfluu. El este solzul de opacitate ce picã de pe ochiul acesteia pentru a vedea.
 
Oana LICIU-GOGU – Doamna Baker
Nu este uşor sã fii mamã şi nu este uşor sã accepţi rebeliunea copilului tãu. Pentru o mamã, copilul rãmâne copil indiferent de vârstã, iar mamei îi este destul de greu sã accepte deciziile copilului sãu, crezând de multe ori cã acestea sunt greşite. Nu face nimic din egoism, ci este mânatã de dorinţa de a-i fi cât mai bine copilului ei, dar în momentele critice însã este alãturi de copilul sãu, îşi calcã pe inimã şi voinţã, dându-şi seama de nevoia de susţinere în luarea unei decizii a unui tânãr.
 
Critica:
Bye, bye, mama, I’m a man now - Fluturii sunt liberi
Ieşirea din adolescenţã poate fi dureroasã. Matu­ritatea presupune responsabilitate, în primul rând faţã de tine însuţi, iar acesta nu e chiar cel mai uşor lucru din lume de fãcut. Libertatea trebuie asumatã, cu toate ale ei. Fluturii sunt liberi e piesa adolescentului devenit adult în plinã perioadã flower power. Scrisã în 1969 de Leonard Gershe, piesa a fãcut carierã pe Broadway şi a devenit film în 1972. (…)
Închisoarea maternã, confortabilã în esenţã, funcţioneazã ca un cocon lipicios. Cald, dar sufocant. Fãrã griji, dar şi fãrã perspective. În tumultul libertin al nebunilor ani ‘60 - ‘70, independenţa personalã devine scop în sine. Tãierea cordonului ombilical este imperios necesarã pentru orice adolescent. Pentru perso­najul Don Baker la cei 20 de ani evadarea din coconul matern este de fapt o afirmare de sine, o definire a personalitãţii, o proclamare a eului sãu copt pentru viaţã. Don trece pragul de la veşnicul copil ocrotit pânã la anularea identitãţii la adultul independent. Şi trece acest prag printr-o transformare din obiect al iubirii materne excesive (determinatã cumva şi de oarecare sentiment de vinã) în generator de iubire eroticã. Switch-ul planului iubirii dã dimensiunea exactã a independenţei. De la a fi iubit la a iubi, Don are un parcurs al maturizãrii şi responsabilizãrii.
A relaţiona cu oameni necunoscuţi este fundamentul personalitãţii umane. Omul este doar un animal social. Dar interrelaţionarea are dificultãţile ei, capcane şi o dozã mare de neprevãzut care poate determina eşecuri. O iubire eşuatã la 20 de ani are intensitatea unui cataclism, iar nevoia de siguranţã, de refugiu cald şi bun în care nimic rãu sã nu se poatã întâmpla este reacţia la prima mânã. Independenţa lui Don capãtã contur abia atunci când eşecul este asumat, când femeia iubitã nu este doar un substitut al mamei, când pierderea unei partenere nu mai duce rapid la întoarcerea în cuibul familial. Don cel orb ca o cârtiţã învaţã sã fie independent, chiar faţã de handicapul sãu pe care şi-l asumã detaşat. Sã fie singur ştia deja cum e.
Piesa lui Gershe are seninãtatea unei zile calde de primãvarã, o duioşie comicã şi un umor relaxat, delicat. Pe sub toate astea se înşurubeazã mecanismele maturizãrii, iar dupã cum bine ştim, ãsta e un proces sinuos. Hormoni scãpaţi de sub control, atracţii dureroase, iubiri fugare, cu alte cuvinte incertitudine, sentimentalã şi sexualã. (…) Ieşirea din adolescenţã rãmâne şi astãzi la fel de dureroasã.
(Oana Stoica, Liter Net. ro)    
(va urma)


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
La sfârşitul acestei săptămâni, la Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” vor avea loc două premiere: sâmbăt[..]
26.11.2013, 18:57   |    0 comentarii
Critica:
 
Libertatea Fluturillor
 
Viaţa fluturilor este pe cât [..]
31.10.2008, 16:18   |    0 comentarii
I. Teatrul Muncitoresc "Valea Jiului” - un precursor
Sub cupola unor decise iniţiative politice as[..]
14.10.2008, 15:54   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter