03.11.2011,  12:46:02 | 0 comentarii | 795 vizualizari
Problemele Cartierului Braia-Lupeni: / Haitele de câini vagabonzi, reabilitarea blocurilor şi a cinematografului şi dispersarea ţigăniei de la terasa „Cina”
de Corneliu BRAN

Mai mulţi localnici din Cartierul Braia din Lupeni ne-au solicitat, în repetate rânduri, să scriem şi despre acest cartier, cu bune şi rele. Nu de alta, dar poate aşa va auzi şi primarul Cornel Resmeriţă „păsurile noastre, că la primărie nu avem şanse să stăm de vorbă cu dumnealui”. Deşi despre problemele acestui cartier ZVJ a scris de nenumărate ori, revenim, că, poate, va auzi şi cine trebuie să audă păsurile cetăţenilor.

 

Situat exact în centrul Lupeniului, cartierul Braia are o întindere şi pe lăţime, nu doar pe lungime (aşa cum este de exemplu Bărbăteniul), fapt care-l face să fie un cartier destul de mare. Considerate a fi cele mai bune blocuri din localitate, blocurile de cărămidă cu patru nivele au ajuns să se degradeze de la an la an. Fenomen pe care administraţia locală nu prea poate să-l stopeze, atâta vreme cât foarte multe dintre ele nu sunt înscrise la nicio asociaţie de proprietari. Aici, este clară şi greşeala proprietarilor de apartamente. Totuşi, primăria a ajutat în repetate rânduri la montarea de acoperişuri de lemn, o mare prostie după părerea multora, deoarece, în afară de faptul că aceste acoperişuri nu ţin multă vreme, acestea sunt şi oribile ca imagine. Ca să nu mai spunem că la o furtună mai serioasă ele sunt luate de vânt şi pot ajunge în capul unora sau pe maşinile parcate în zonă. Blocurile cu sobe stau şi mai rău la acest capitol, pentru că  au acoperişuri de ţiglă, marea majoritate a lor fiind degradate şi periculoase.

Dacă strada principală, Tudor Vladimirescu, a fost asfaltată acum câţiva ani de către cei de la drumurile judeţene, multe străduţe arată destul de prost, chiar dacă, în fiecare an, administraţia cheltuieşte o căruţă de bani pentru plombări şi reparaţii, deseori inutile, care seamănă mai degrabă cu nişte cârpeli. 

O altă problemă semnalată de către cetăţenii din Braia este cea a câinilor vagabonzi. „Sunt câini mulţi şi în alte cartiere, dar ca la noi, în Braia, parcă nu sunt niciunde. Sunt peste tot, în zona pieţei, pe Liliacului, în zona şcolii, la Cina, în zona Plus. Dimineaţa, la prima oră, dacă nu eşti atent, rişti să fii muşcat de câini. Au fost foarte multe reclamaţii, peste tot, dar toată lumea se face că nu aude şi nu vede”, ne-a spus Victor M. 

Ceea ce s-a făcut minunat în zonă (şi trebuie să recunoaştem deschis când există astfel de iniţiative bune) este parcul din spatele cinematografului, care a apărut pe un teren viran, lăsat neîntreţinut după ’89 încoace, deşi, pe vremuri, existau acolo alei asfaltate şi foarte multă iarbă sănătoasă, de un verde crud, unde, vara, prichindeii încingeau o miuţă. Ba chiar şi un spaţiu de joacă, amenajat şi întreţinut pentru copiii din blocurile învecinate... După 20 de ani, administraţia locală a găsit o soluţie bună, iar parcul de acum e binevenit şi arată chiar bine. Al doilea lucru lăudabil este Piaţa Cina, care acum mai arată a piaţă, deşi mai sunt încă multe finisaje de făcut. Dar, în viitor, suntem siguri că va arăta bine. Cu o observaţie: dacă se va repara şi strada Aleea Liliacului, din spatele pieţei, dacă se va reface exteriorul clădirii poliţiei şi jandarmeriei montane – o clădire care a ajuns o ruşine a municipiului(!) şi dacă se va reface şi intrarea în piaţă, prin reamenajarea şi modernizarea tuturor chioşcurilor existente, precum şi mutarea florăreselor de la intrare şi a celor care vând papuci „second hand” într-o altă zonă, mai puţin vizibilă de la strada mare.

Ceea ce am mai fost rugaţi să scriem, de către Viorel S., este oprirea apei care curge liniştit, de ani de zile, pe strada Aleea Liliacului, exact în zona „Plus”. Apă care curge necontenit spre trotuarul de pe strada Tudor Vladimirescu şi pe care oamenii se întreabă cine o plăteşte. Iar dacă tot suntem în zona respectivă, amintim şi de „blocul partidelor”, care a ajuns de fapt un fel de bloc fantomă (inclusiv al unor partide care nici nu mai există sau care sunt acum în moarte clinică). Marina M. şi Aurel T. îi cer primarului să reabiliteze acel bloc şi să-l dea tinerilor care n-au locuinţe, în timp ce pensionarul Vasile M. este de părere că acel bloc, odată reabilitat, ar putea fi dat „doctorilor şi profesorilor ca să nu mai plece din oraş”.

Și dacă tot suntem la Cartierul Braia, foarte multă lume, dintre care foarte mulţi tineri, întreabă, prin noi, administraţia publică locală şi, în mod special, pe primarul Cornel Resmeriţă, dacă se vor găsi soluţii pentru repunerea în funcţiune a „perlei” Lupeniului, cinematograful. Singurul din Valea Jiului care încă n-a ajuns depozit en-gros sau magazin de electrocasnice. Învăţătoarea Dana M. este de părere că redeschiderea cinematografului ar fi de bun augur pentru toţi tinerii din localitate: „Decât să umble-n cârciumi şi să stea la terase de vară, mai bine să meargă să vadă un film. În plus, şcolile şi liceele ar putea organiza acolo spectacole şi festivităţi şcolare. Plus alte spectacole de muzică, varietăţi ori chiar teatru. Ar fi păcat să-l lase să moară!”.

Ultima doleanţă a oamenilor din Braia, în primul rând a pensionarilor, este „să dispară circul” de la „Cina” pe timp de vară: „Vedem că s-au apucat iar de lucru, cine ştie ce amărâtă de terasă de vară vor mai face din nou… Toată vara vom auzi iar bubuitul boxelor, inclusiv noaptea, chiar dacă la doi paşi este sediul poliţiei. O să le dea iar două-trei amenzi şi cam asta va fi… Spuneţi-i primarului să ne scape de urlete, ţigănie şi manele, că nu mai suportăm!”. Iată că i-am spus domnilor… sperăm să vă şi audă.

Rămâne de văzut dacă, prin fapte, primarul şi primăria vor răspunde solicitărilor oamenilor. Important este să se şi dorească, pentru că, atunci, suntem siguri că se vor găsi şi soluţii. Este regula numărul unu în munca unei administraţii locale, „să se dorească”. Până atunci aşteptăm şi de la ceilalţi localnici mesaje şi idei pentru administraţie, pentru că în Lupeni sunt încă foarte multe de făcut, cam prin tot municipiul. O localitate care, aidoma tuturor localităţilor din Valea Jiului,  a cam bătut pasul pe loc…Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter