07.11.2011,  19:06:02 | 0 comentarii | 654 vizualizari
Cu sprijinul Băncii Mondiale, al ANDZM-ului şi al primăriei / Pe harta Petroşaniului vor apărea până în vară trei parcuri complet modernizate
de Corneliu BRAN

Din cea mai hulită administraţie pu­blică locală, în materie de spaţii verzi şi parcuri, administraţia locală petroşeneană, ajunge, încet dar sigur, să fie “concurentă” cu cea lupeneană, care, se ştie, a investit enorm în parcuri şi spaţii verzi. Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi încearcă astfel să demonstreze că şi Petroşaniul se aliniază, chiar dacă mai târziu, între oraşele care respectă natura şi tot ce ţine de plante şi spaţii verzi, sau de ecologie. Cu toate că începutul pare timid, sperăm ca în ceilalţi trei ani de mandat primarul să îşi repare greşelile trecutului. Pentru că nu putem uita nici azi cum, acum ceva vreme, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, la îndemnul unor trepăduşi electorali, pu­se­se pe harta municipiului, în loc de Parcul “Avram Iancu” (cel de lângă piaţa mare) un… bazin de înot. La vremea respectivă noi ne-am arătat nemulţumirea, dezaprobând ideea respectivă, până în momentul în care am aflat că proiectul respectiv nu va mai fi de actualitate. Petroşaniul are nevoie urgentă de un bazin de înot, de dimensiuni olimpice, dar nu renunţând la un parc, acum, în plin proces de poluare la scară mondială. Dar de ce v-am spus mai sus toate astea? Deoarece pe harta Petroşaniului vor apărea, în scurt timp, alte două noi parcuri, în timp ce un al treilea, existent, este vorba de Parcul “Avram Iancu”, va fi reamenajat şi moder­nizat total.  Practic, toate aceste trei parcuri vor fi îmbrăcate în “straie” noi, relativ repede, în maxim trei luni. Un semn că actuala administraţie a sfârşit “lupta” cu parcurile şi zonele verzi, capitulând, cel puţin pe moment.

 

“Pistruiatul” va avea viaţă dacă oamenii vor termina cu vandalizările

Primul parc, dintre cele trei, va fi amenajat în Colonia Petroşani, pe un teren de lângă vechiul teatru. De fapt, este vorba de un parc mai vechi, ajuns între timp maidan, din “grija” administraţiilor locale petroşenene care s-au succedat pe parcursul anilor. Acest viitor parc va avea un nume interesant, “Pistruiatul”, după numele celebrului serial românesc din anii `80, care a încântat la vremea respectivă generaţii de adolescenţi şi nu numai. Finanţarea lucrărilor la acest parc, ca şi la celelalte două de care vom vorbi mai jos, se va face prin Banca Mondială, via ANDZM, pe baza unui proiect aprobat. De altfel banii deja au sosit, iar în câteva luni lucrările vor trebui să fie fina­lizate. Este vorba de 69.000 de lei, câte 23.000 de lei pentru fiecare parc. Parcul “Pistruiatul” a început să capete contur încă din toamnă, când administraţia petroşeneană a montat acolo 11 bănci. Vopsite, aranjate cu dichis, practic tot tacâmul, acestea nu au reuşit să reziste prea mult, după câteva luni toate băncile fiind zgâriate, trei dintre ele rupte, iar o alta, pregătită pentru “ciordeală”, a scăpat la timp, oamenii din primărie dându-şi seama imediat cam care a fost scopul scoaterii ei de la locul unde fusese montată.  Sperăm că acest parc, după ce va fi gata, nu va fi vandalizat, aşa cum se obişnuieşte în anumite zone şi cartiere, mai ales noaptea. Nu ar strica să fie luate măsuri suplimentare de pază, că şi-aşa vine vara, iar unora dintre poliţiştii comunitari le cam place statul pe băncile din parcuri. Măcar dacă tot stau, atunci să păzească şi parcul respectiv.  “Vom duce în acel parc jocuri pentru copii, leagăne, tobogane, castel de plastic şi căluţ, toate o frumuseţe. Într-o laterală vom amenaja şi un mini-teren de baschet. Vor fi însămânţate plante, dar şi iarbă sau pomi. Am vrut să punem acolo brazi albi, dar toată lumea ne-a sfătuit să nu facem asta, deoarece în decembrie, de sărbători, riscăm să rămânem fără ei. A fost introdus şi iluminatul public. După părerea mea, acel parc va arăta în curând foarte bine şi nu doar în comparaţie cu ce vedem acum”, ne-a declarat Camelia Balaş, funcţionară în cadrul primăriei, care se ocupă în mod direct de acest proiect.

 

Parcul “Prichindel” şi Parcul “Avram Iancu” vor schimba faţa cartierelor din zonele respective

Al doilea parc aflat în discuţie va fi Parcul “Prichindel”. După cum v-aţi dat seama şi după denumire, acest parc de pe strada Aviatorilor (din spatele Micro pieţei) va fi destinat în mod special copiilor. Deja au fost comandate şi pentru acest parc 11 bănci, dar şi alte obiecte stradale, iar iluminatul public nu va mai fi o problemă. Se va aduce şi pământ pentru completare, iar după aceea se va însămânţa iarbă şi alte plante, care vor da un aspect plăcut şi civilizat zonei. Parcul “Avram Iancu” după ce a scăpat din “bisturiul” edililor, care doreau să-l “ajusteze” puţin, îşi va schimba şi el înfăţişarea din această vară. Asta după ce în toamnă s-a refăcut şi iluminatul pu­blic şi au fost montate 10 bănci noi-nouţe, pe lângă cele existente.  Ce n-am prea înţeles este ideea cu “pista de role” care, dacă va ciopârţi din nou o bucată de spaţiu verde, va fi iar o mare greşeală! Eventual, actualele alei, care şi aşa sunt praf, ar putea fi modificate în piste de role, dacă tot se doreşte acest lucru. “Vor fi montate şi acolo jocuri. Acum suntem în tratative cu vreo trei firme, privind achiziţionarea acestora. Vom duce nisip la locurile de joacă, pentru ca cei mici să nu stea cu picioarele în apă, după ploaie. De asemenea, şi acolo vom planta pomi şi plante. Inclusiv gazonul, care va fi reînsămânţat”, ne-a mai declarat Camelia Balaş.  După plantările respective rămâne să vedem şi dacă celebrii cai nocturni ori vaci le vor mai paşte liniştiţi chiar sub nasul poliţiştilor comunitari. Nu ne grăbim cu prea multe laude pentru că vrem să aşteptăm şi finalizarea acestor parcuri. Să vedem dacă se lucrează de mântuială, sau ba… Și ce atâta laudă la nişte chestiuni fireşti, care trebuiau să fie făcute de multă vreme? Se repară din greşeli şi se revine practic la normalitate. Cum şi alte zeci şi zeci de spaţii verzi dintre blocuri aşteaptă în Petroşani o mână de gospodar. Pentru că un oraş fără spaţii verzi este un oraş mort şi cred că nimeni nu doreşte asta.

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter