15.01.2014,  22:15:37 | 2 comentarii | 1763 vizualizari
Început nervos de an la Petrila / Ilie Păducel vs. Costel Avram
de Corneliu BRAN
 Motivul?  Refuzul SC Apa Serv Valea Jiului SA de a încheia contracte individuale cu chiriaşii din blocurile sociale de la Lonea  Costel Avram crede că ceea ce este valabil în vestul Văii Jiului, la Lupeni, trebuie să fie valabil şi în est, la Petrila
 
N-aduce ceasul ce aduce anul… Chiar parafrazate, aceste vorbe sunt foarte actuale, pentru că, tam-nisam,  începe nervos la Petrila, cu un scandal între Ilie Păducel, primarul oraşului Petrila, şi Costel Avram, directorul general SC Apa Serv Valea Jiului SA. 
 
Până la „utilităţi” te mănâncă „sfinţii”…
Motivul principal al scandalului îl constituie faptul că directorul general Costel Avram nu doreşte ca operatorul de apă să încheie contracte cu chiriaşii din cele trei blocuri sociale de la Lonea, predate de primărie la finalul anului 2013. Pe bună dreptate, şeful de la ape consideră că aceste contracte trebuie încheiate „direct cu proprietarul, adică cu primăria”.
Din această cauză, cei 64 de chiriaşi care au încheiat contracte cu Primăria oraşului Petrila se văd în imposibilitatea de a avea în locuinţele închiriate un element vital pentru supravieţuire, apa cea de toate zilele. Neavând apă, fireşte că oamenii nu pot beneficia nici de centralele termice instalate în locuinţe, chiar dacă ei au încheiat contracte cu operatorul de distribuţie a gazului. 
Interesant este faptul că atât societatea de gaz, cât şi societatea care distribuie şi întreţine reţeaua de energie electrică au încheiat, fără probleme, contracte cu aceşti chiriaşi, singura problemă rămânând acum la contractele cu operatorul de apă şi canal. Este de luat în calcul în tot acest scandal şi faptul că până acum, deşi primăria din Petrila mai deţine şi alte locuinţe sociale pe raza localităţii, nu s-a întâmplat vreodată ca un director de la apă sau de altundeva să refuze ca operatorul de apă sau de alte utilităţi să încheie contracte cu chiriaşii. Poate că tocmai de aceea supărarea primarului Ilie Păducel şi a staff-ului din primărie e mare. Toţi consideră că directorul general Costel Avram pune „această talpă”, din motive mai degrabă politice decât administrative, cunoscut fiind faptul că de când e la liberali şi a preluat preşedinţia PNL Petrila, făcând din aceasta una dintre cele mai puternice din judeţ, Avram stă ca un ghimpe în politica petrileană. 
Una peste alta, expunem mai jos principalele acuzaţii aduse de primarul Ilie Păducel miercuri, 15 ianuarie, directorului general Costel Avram, urmând ca apoi şi cel din urmă să vină cu lămuriri, dacă va considera că este cazul. Totuşi, am sugera ca în afară de orice dispute, fie ele politice sau administrative, să se găsească o soluţie pentru aceşti oameni, cât mai repede. Nu de altceva, dar totuşi suntem în toiul iernii, e drept o iarnă călduţă, iar oamenii n-au nicio vină, ca să fie obligaţi să stea în frig şi fără apă în locuinţe.
 
Argumentele legii
Tot argumentul primarului începe de la Legea 241/ 2006, prin articolele 28 şi 29 citite la conferinţa de presă organizată ad-hoc de ieri dimineaţa, de către secretarul oraşului, jr. Toma Vărgatu. Iată ce a citit juristul şi ce spune legea:
„Art. 28 (din secţiunea 2 a legii) (1): Are calitatea de utilizator individual al serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare orice persoană fizică sau juridică ce deţine, în calitate de proprietar ori cu drept de folosinţă dat de proprietar, un imobil având branşament propriu de apă potabilă sau racord propriu de canalizare şi care beneficiază de serviciile operatorului pe bază de contract de furnizare/prestare încheiat în nume propriu.
Art. 28 (2): Sunt consideraţi utilizatori individuali ai serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare şi persoane fizice sau juridice care nu au branşament propriu de apă potabilă, respectiv racord propriu de canalizare, dacă există condiţii tehnice pentru delimitarea/separarea instalaţiilor între utilizatori, pentru individualizarea consumurilor şi pentru încheierea contractului de furnizare/prestare a serviciului în nume propriu.
Art. 29 (din secţiunea 3 a legii): Dreptul de acces nediscriminatoriu şi de utilizare a serviciului este garantat tuturor utilizatorilor, în condiţii contractuale şi cu respectarea prevederilor regulamentului serviciului şi a programelor de reabilitare, extindere şi modernizare a sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare”.
 
Acuzaţiile primarului 
„Doresc să le spun pe această cale câteva chestiuni legate de modul de lucru al Primăriei oraşului Petrila cu cei din conducerea Apa Serv, respectiv cu domnul director general Costel Avram, un mod de lucru doar din partea dumnealui, pentru că noi am avut deschidere la orice problemă ridicată de conducerea Apa Serv, de conducerea ADI Valea Jiului SA, sau de cetăţenii oraşului nostru. Eu zic că am dat dovadă de maximă receptivitate şi v-aş da acum doar câteva exemple: când se lucra la sistemul de canalizare, prin ADI, în oraşul Petrila am dat concursul şi la extinderea reţelelor de apă, am aprobat prin consiliul local extinderea reţelelor de apă pe câteva străzi în oraşul Petrila, respectiv în Brătianu, Cimpa şi nu numai; şi multe alte.
În ultima perioadă, se vede, fără teama că voi greşi, o rea-voinţă şi o oponenţă totală din partea domnului Avram în ceea ce priveşte deservirea populaţiei oraşului. Mai concret, este vorba de următoarele aspecte…
În data de 23 decembrie am dat celor 64 de beneficiari ai blocurilor de locuinţă din Lonea locuinţele. Astfel, le-am încheiat actele de închiriere, dându-le posibilitatea acestora să-şi încheie contractele pentru serviciile şi utilităţile de care urmează să beneficieze dumnealor, respectiv la apă, gaz, curent electric şi gunoi. La toate celelalte trei, la curent electric, la gunoi şi la gaz au fost primite dosarele chiriaşilor pentru încheierea contractelor – în zilele următoare urmând să le fie puse la dispoziţie contractele ca să se poată face probele şi oamenii să se poată muta aşa cum îşi doresc. Singurul operator prestator de servicii care nu a acceptat dosarele cetăţenilor noştri este Apa Serv, şeful instituţiei, domnul Costel Avram, dorind să facă corespondenţă cu Primăria Petrila, solicitând, ba chiar impune şi dictează, ca primăria din Petrila să încheie contracte cu Apa Serv. În lege se spune destul de clar că lucrurile nu stau aşa! Noi am mai predat locuinţe în oraşul Petrila, inclusiv locuinţe la două blocuri noi construite, cele de la ANL, şi niciodată până acum nu s-a întâmplat aşa ceva, ca primăria, în cali­tate de proprietar, să încheie contracte la utilităţi. Nu, fiecare chiriaş a încheiat contract individual pentru serviciile de care trebuie să beneficieze”.
 
Apărarea directorului 
Contactat telefonic pentru a-şi spune părerea în legătură cu acuzaţiile aduse, Costel Avram n-a vrut pe moment să dezvolte subiectul, susţinând doar că va reflecta şi eventual va ieşi în public şi cu un punct de vedere. Totuşi, directorul general a confirmat că nu doreşte să încheie contract decât cu proprietarul, adică cu primăria. I-am sugerat că până acum niciun director de la ape n-a procedat aşa şi că este acuzat de funcţionari şi de chiriaşi că ceea ce face este undeva la limita abuzului în serviciu, pentru asta unii chiriaşi, sprijiniţi de primărie, dorind deja să-l dea în judecată, termenul „nediscriminatoriu” de la art. 29 al Legii 241 fiind menţionat în timpul conferinţei de presă de juristul Toma Vărgatu de mai multe ori.
„Să facă ce vor. Voi răspunde după ce aflu exact ce s-a spus în conferinţă. Eu sunt sătul să tot umblăm să recuperăm bani, să tot avem pierderi… Dacă unii directori de până acum au făcut greşeli, înseamnă să le tot perpetuăm? De ce la Petrila nu se poate ca la Lupeni, cum s-a procedat cu blocurile ANL de-acolo?”, a declarat telefonic Costel Avram.
 
Alte acuzaţii ale primarului
După expunerea problemei care a iscat scandalul principal, primarul Ilie Păducel şi-a adus aminte şi de scandalul care a fost cap de afiş pe parcursul anului 2013, în mai multe etape: este vorba de canalizarea din Cimpa. Astfel, acuzaţiile la adresa lui Costel Avram, în faţa presei prezente, au curs gârlă: „O altă problemă legată de Apa Serv creează disconfort populaţiei din zona Cimpa. După cum se ştie, am realizat pe Ordonanţa 7 a Guvernului României sistemul de canalizare în localitatea Cimpa. Sistem pe care l-am finalizat şi l-am predat, prin HCL, în 2011, către Apa Serv, în ideea ca să-l administreze, să-l întreţină, să-l folosească pentru cetăţenii din Cimpa. Din aproximativ 200 de beneficiari, aproape 100 de beneficiari sunt branşaţi la sistemul de canalizare. Mai mult decât atât, la unii li s-a facturat şi au plătit canalizarea din Cimpa, dar staţia de canalizare nu este în funcţiune! Respectiv, staţia de epurare este închisă şi din acest punct de vedere cetăţenii nu pot să beneficieze de acest sistem. Mai înainte de sărbători, pur şi simplu, mizeria din canal a ieşit pe stradă în Cimpa. Iar domnul Costel Avram nu vrea să înţeleagă că acel sistem de canalizare trebuie pus în funcţiune! Trebuie să se insiste să se branşeze cetăţenii, şi noi am făcut-o ca şi primărie şi realizator de investiţie, dar dumnealui nu vrea să înţeleagă. Am trimis adresă, l-am rugat, am discutat cu dumnealui omeneşte, iar anul trecut chiar i-a asigurat pe cetăţenii din Cimpa că are soluţie tehnică pentru extinderea reţelei de apă potabilă în localitatea Cimpa, unde aproximativ 200 de familii folosesc apă industrială de la captarea Voievodu. A spus că are capacitate tehnică şi va face extinderea de reţele, deci va da apă potabilă la cetăţeni. N-a fost să fie… Deci, noi vrem să le aducem abonaţi, vrem să băgăm bani în visteria Apa Serv şi vedem că se refuză. De asemenea, în zona Moliviş din oraşul Petrila există o problemă de extindere reţea. Am trimis adrese şi au început la un moment dat să ne răspundă cei de la Apa Serv că o să facă investiţia dacă găsim posibilităţi financiare din bugetul local. Noi am dat bani de la bugetul local când a fost o situaţie mai mult decât deosebită, aşa cum au fost cazurile de pe străzile Şoimilor, Barbu Ştefănescu Delavrancea… Sunt zone din oraş unde cetăţenii au achiziţionat coloana de apă, iar noi am dat utilaj pentru săpare, cei de la Apa Serv au făcut practic lucrarea de branşare, am colaborat, dar se pare că de la o vreme, de când domnul Costel Avram se ocupă doar de problemele politice, nu mai vrea să colaboreze şi să rezolve problemele tehnice”, a declarat Ilie Păducel. 
Nici la aceste acuzaţii domnul Costel Avram n-a vrut să comenteze deocamdată, sugerându-ne că va medita la cele spuse de primar şi va da o replică.
 
Final deschis…
Rămâne să vedem cum vor decurge acţiunile celor doi oameni politici şi administratori de oraş şi de instituţie. Aşteptăm reacţiile directorului general Avram. Parcă cel mai mult ne-am dori ca oamenii Petrilei să nu aibă de suferit din cauza apei şi canalizării. Aceasta înseamnă că cel mai bine ar fi să se stea la masa tratativelor şi să se găsească o soluţie convenabilă pentru toate părţile implicate, dar mai ales pentru cetăţeni. Soluţia tărăgănării şi a trasului de timp, ori soluţia costisitoare a proceselor, timp în care oamenii rămân tot fără apă şi canalizare, nu sunt prea îmbietoare, iar „orgoliile rănite” nu ţin de cald cetăţenilor şi nici măcar politicii. Spunem şi noi…


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (2 )

#1 ciutacu16.01.2014,  11:07:20
DOMNULE PRIMAR CANALIZAREA ORASULUI CUI APARTINE SI CINE INCASEAZA SUMELE DE BANI DIN EVACUAREA APELOR, PLUVIALE SI MENAJERE??? PRIMARIA S-AU SOCIETATEA DE APA....ESTE CUMVA PRIMARIA ACTIONAR LA SOCIETATEA DE APA...???? PANA IN PREZENT IN VALEA JIULUI ...[15.01.2014], NU A PLOUAT SI NICI NU A NINS, SUNT CURIOS SA VAD CE CANTITATE DE APA PLUVIALA VA FACTURA SOCIETATEA DE APA CA A DEVERSAT PRIN CANALIZARE... APA METEORICA???


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
- Domnule Costel Avram, cum vedeţi situaţia în care se află Complexul Energetic Hunedoara (CEH) şi ce se mai poate face pent[..]
23.08.2015, 20:09   |    8 comentarii
- Domnule Avram, mulţi sunt cei care spun că pentru Valea Jiului, cel puţin pe zona activi­tăţii miniere, nu se mai poate[..]
13.07.2015, 23:33   |    3 comentarii

Poliţia locală din cadrul Primăriei oraşului Petrila încearcă să facă faţă valului ridicat de „încălziţi ai[..]

08.07.2015, 17:47   |    1 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter