05.11.2008,  19:17:51 | 0 comentarii | 389 vizualizari
De vorbã cu dr. Viorica Schmieder despre vaccinuri… / În aşteptarea vaccinului polivalent
de Corneliu BRAN

Totul despre vaccinul antigripal
Vaccinul antigripal poate fi întotdeauna o soluţie de a scãpa de gripã. Acest vaccin este recomandat mai ales persoanelor care au o imunitate mai scã­zutã. Din aceastã categorie fac parte bãtrânii şi copiii, sau cei care petrec foarte mult timp în aer liber iarna, ori în spaţii aglomerate. Important de ştiut este faptul cã Ministerul Sãnãtãţii, Auto­ritatea de Sãnãtate Publicã, Inspecţia Sanitarã de Stat sau medicii de familie recomandã ca acest vaccin sã fie fãcut, dacã se poate, de fiecare membru al fa­mi­liei.
Vaccinul antigripal nu intrã în Pro­gramul Naţional de Imunizãri. Aşadar, în momentul de faţã nu existã o campanie naţionalã în acest sens, ci doar recomandãri. Totuşi, Ministerul Sãnãtãţii achi­ziţioneazã acest vaccin antigripal pentru 20% din populaţia ţãrii. Cu totul special sunt vaccinate antigripal, gratuit, mai multe categorii de oameni.
Dorind sã conştientizeze populaţia Vãii Jiului, în legãturã cu acest vaccin, dr.  Viorica Schmieder, medic primar în cadrul Inspecţiei Sanitare de Stat Hu­nedoara-Deva, filiala Petroşani, ne-a declarat: “În Valea Jiului, campania de vaccinare antigripalã a început dupã data de 7 octombrie 2008. Am primit de la Ministerul Sãnãtãţii 7.000 de doze, pe care le-am distribuit în totalitate me­dicilor de familie. Campania de vaccinare în aceastã etapã s-a desfãşurat bine. Dupã datele pe care le-am primit de la medicii de familie, media a fost cam de 1.800-1.900 de vaccinãri pe sãptãmânã. Cea mai mare parte a vaccinãrilor s-a fãcut la aşa numitele grupe de risc.  Este vorba de bolnavii cronici aflaţi în evidenţã, indiferent de vârstã, de copii, de  persoanele infectate cu HIV şi de cele asistate social, care nu-şi permit sã achiziţioneze acest vaccin din farmacii. Am mai primit zilele acestea încã 1.500 de doze de vaccin antigripal, pentru personalul sanitar şi salariaţii din instituţiile de ocrotire. Acest vaccin s-a distribuit deja cãtre toate spitalele noastre, conform necesarului solicitat de cãtre aceste instituţii medicale. Tot în aceastã lunã se va mai primi o tranşã de doze de vaccin antigripal, pe care o vom repartiza tot medicilor de familie”.
În legãturã cu acest vaccin, dr. Viorica Schmieder a ţinut sã scoatã în evidenţã urmãtorul aspect: “INSIST SÃ VÃ SPUN cã acest VACCIN, pe care îl repartizãm medicilor de familie, este cumpãrat de cãtre Ministerul Sãnãtãţii, iar dânşilor noi îl distribuim GRATUIT. Deci, în consecinţã, NU SE PERCEPE TAXÃ DE VACCINARE! Sau nu ar trebui sã se întâmple aşa ceva. Sper sã nu existe astfel de cazuri, cel puţin aici, în Valea Jiului. Cum vã spuneam, pentru cetãţenii care nu beneficiazã de un astfel de vaccin, şi cã­rora le recoman­dãm totuşi sã îl facã din timp, existã re­ţeaua de farmacii, unde, contracost, îl pot achiziţiona”.

Alte vaccinuri gratuite şi obligatorii
Pentru cã am adus vorba de Pro­gramul Naţional de Imunizare a Popu­laţiei, încercãm azi sã dãm mai multe amãnunte celor care nu au suficiente date în acest sens. Acest program naţional cuprinde în sine urmãtoarele vaccinuri: vaccinul împotriva hepatitei B, vaccinul împotriva tuberculozei, vaccinul împotriva poliomielitei (paraliziei infantile), vaccinul împotriva difteriei, tetano­sului şi a tusei convulsive, vaccinul împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei.
Toate aceste vaccinuri sunt GRA­TUITE şi OBLIGATORII, iar calendarul vaccinãrilor este bine pus la punct.
“Se începe din prima zi de viaţã, respectându-se un anumit interval pentru revaccinãri. Iar apoi, în şcoli existã campanii periodice de vaccinãri pentru a se realiza o imunitate de lungã duratã”, ne-a mai declarat dr. Viorica Schmieder.

Vaccinuri la liberã alegere. Vaccinul polivalent
Trebuie ştiut cã existã şi alte vaccinuri, care nu sunt obligatorii, dar care sunt foarte importante pentru noi, oamenii. Medicul primar Viorica Schmieder ne spune şi care sunt acestea: “Sunt vaccinurile împotriva pneumococului şi împotriva bacilului hemofilusului influenţei, sau alte tipuri de vaccinuri, care se pot achiziţiona din farmacii, la indicaţia medicului de familie sau a me­dicilor specialişti. Dar ce este mai important şi trebuie sã vã spun, este faptul cã din luna decembrie se va modifica puţin calendarul vaccinãrilor. Se vor efectua vaccinãri tot împotriva acelor boli, ca şi pânã acum, dar cu alte tipuri de produse, aşa numite vaccinuri polivalente. Ce înseamnã asta? Cu o singurã injecţie vom vaccina pentru mai multe boli. Este vorba de vaccinuri mai performante, care pot fi administrate şi la copiii care pânã acum aveau contraindicaţii la vaccinurile vechi, aceştia fiind pânã acum mereu amânaţi”.

Virozele respiratorii şi gripa supravegheate de “Santinelã”
Pentru cã sezonul rece vine peste noi, normal, vor apãrea şi virozele respiratorii sau gripele. Sperãm însã ca acestea sã fie doar cazuri izolate şi nu epidemii în toatã regula, aşa cum s-a mai întâmplat în anii trecuţi, nu neapãrat în Valea Jiului. Tocmai de aceea, Minis­terul Sãnãtãţii a implementat Sistemul “Santinelã”, un sistem valabil pentru toatã ţara, deci şi pentru judeţul Hune­doara. “Medicii de familie au obligaţia sã raporteze orice caz de virozã sau gripã spitalului celui mai apropiat, dupã care personalul spitalului respectiv va fi obli­gat sã ne anunţe şi pe noi. Aşa vom avea totul sub control şi vom şti, dacã va fi cazul (sperãm sa nu fie!), când se va declanşa vreo epidemie de viroze sau gripã, urmând sã putem lua, din timp, mãsurile de rigoare”, a încheiat dr. Viorica Schmieder.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Pentru a limpezi lucrurile, referitor la probleme existente cu unele loturi de vaccin dT (diftero-tetanic) pentru copii, speciali[..]
25.01.2015, 20:18   |    0 comentarii
Duminică, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a judeţului Hunedoara a trimis autoturismul special dotat cu instalaţie care a[..]
17.11.2014, 20:07   |    0 comentarii
Conform datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, maternitățile din unitățile sanitare cu paturi [..]
02.09.2014, 21:10   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter