19.01.2014,  21:38:57 | 1 comentariu | 1661 vizualizari
Ajutoarele pentru încălzire se dau conform legii chiar dacă / Unora le creşte temperatura până se văd cu banii în mână
de Alina PIPAN
Un petroşenean a trimis zilele trecute redacţiilor din Valea Jiului un mail prin care semnala ceea ce dumnealui i se părea o nedreptate a celor de la Asistenţa Socială Petroşani. Supărarea dumnealui se trage de la ajutorul de încălzire. El susţine că funcţionarii ar pretinde acte care nu ar fi neapărat necesare, dar care-l costă bani mulţi, de care nu dispune. Supărarea sa este şi nu este justificată, dacă ne raportăm şi la rigorile legii şi strict la cazul său. 
 
Ce contestă 
Aşa cum au procedat multe persoane, vreo 800, şi omul nostru, a cărui identitate nu o cunoaştem, a apelat la ajutorul de încălzire acordat de stat. I-a fost primit dosarul cu actele afişate ca fiind necesare de către serviciul de la Petroşani în data de 5 decembrie.
Ulterior a primit o înştiinţare, prin care era anunţat că i s-a aprobat dreptul la ajutorul pentru încălzire pentru perioada 1 decembrie 2013-31 martie 2014, în sumă totală de 216 lei.
La 15 ianuarie a primit însă un telefon de la acest Serviciu Public de Asistenţă Socială Petroşani (SPLAS), care îl anunţa că la dosar mai trebuie să depună o declaraţie notarială, cum că nu are alte venituri impozabile. Pentru această declaraţie notarială, omul ar trebui să plătească 31 de lei, după ce a plătit alţi 9 lei pentru declaraţie de la Fisc, că nu are terenuri, şi de la taxe şi impozite. În total, 40 de lei. Adică, din cei 216 lei dumnealui ajunge să se folosească pentru încălzire de doar 176 de lei. Sumă absolut insuficientă pentru a acoperi costul încălzirii pe 4 luni. Petroşeneanul a cerut şi explicaţii la SPLAS Petroşani pentru această declaraţie notarială, pe care o consideră „o factură pentru a mai băga nişte bani publici în buzunarul notarilor pe spatele celor care au probleme financiare”.
 
Cuantumul şi actele necesare pentru acordarea ajutorului sunt stabilite prin lege
Ajutorul pentru încălzire se acordă conform Legii 416/ 2001. Legea spune că pentru acordarea ajutorului de încălzire la dosar trebuie depuse  cerere şi declaraţie pe propria răspundere, copii carte de identitate a membrilor familiei/ persoanelor ce locuiesc în casă împreună cu familia,  copii certificate de naştere (pentru cei ce nu au carte de identitate), copie livret de familie,   copie certificat de căsătorie, adeverinţă de salariu, copie cupon şomaj/ alocaţie de stat/ pensie/ alocaţie de susţinere sau orice alt drept cu titlu permanent, adeverinţă trezorerie cu veniturile realizate pentru persoanele majore care nu sunt elevi/ studenţi (indiferent dacă este angajat sau pensionar), copie act de proprietate al casei, adeverinţă primarie în care să fie menţionate: imobil(e) deţinut(e), suprafaţa de teren intravilan şi extravilan deţinută, număr efective de animale,  bunurile deţinute, declaraţie că nu deţin conturi bancare mai mari de 3.000 de ron, declaraţie pentru cei ce au venituri ocazionale cu suma obţinută lunar din venituri ocazionale, pentru cei ce depun dosare pentru încălzirea pe baza de gaze/ energie electrică, copie după factura emisă în care să fie menţionat codul de client. 
Adică, un vraf de acte care să ateste faptul că cetăţeanul respectiv nu primeşte necuvenit acest ajutor. În definitiv, dacă beneficiarul îşi permite să întreţină o maşină, îşi poate permite şi căldura pe iarnă. 
Oricum, statul nu alocă acest ajutor pentru a acoperi cheltuielile de întreţinere la căldură, ci ca o subvenţie care să-i ajute pe cei cu venituri mici să achite facturile. Într-adevăr, cu 176 de lei nu ai cum să-ţi asiguri căldura pe 4 luni de iarnă, dar nici ajutorul nu îţi asigură acest lucru, ci îţi oferă o subvenţie, un sprijin. Să nu uităm că, în funcţie de venit, pentru cele 4 luni de iarnă, statul, conform legii în vigoare, alocă de la 240 de lei pentru energie, 262 de lei pentru gaze, 54 de lei pentru lemne, până la 48 de lei pentru energie, 20 de lei pentru gaze şi 16 lei pentru lemne. Dacă ai venit pe lună până la 155 de lei, primeşti subvenţia maximă, dacă ai între 540,1 lei şi 615 lei, primeşti subvenţia minimă. Conform datelor, expeditorul mailului are un venit între 155,1 şi 210 lei, deci primeşte aceşti 216 lei pentru căldură. 
 
„Eu, ca serviciu public, trebuie să mă asigur că se încadrează pentru acest ajutor, ca să nu ajung să-i cer banii înapoi”
Cristina Mraz, şeful Serviciului Public Local de Asistenţă Socială Petroşani, spune că ştie exact cine este persoana în cauză, dar nu i-a dezvăluit numele, dacă dumnealui a refuzat să facă acest lucru. Omul fusese la dumneaei, solicitându-i explicaţii scrise de ce este nevoie de o declaraţie notarială. I s-a spus că primeşte explicaţii scrise. Tot ce trebuie să facă este să depună o cerere scrisă pentru acest lucru. Însă, până una-alta, directorul serviciului susţine că i-a arătat omului ce presupune legea. „Eu îi înţeleg pe oameni că sunt nemulţumiţi de sume, de actele pe care trebuie să le depună. Dar toate acestea, de la sume la acte necesare, la costul accesării lor, sunt stabilite prin lege. Nu cerem nimic mai mult decât ne impune legea, dar nici nu putem face rabat de la ea. Eu, ca serviciu public, trebuie să mă asigur că omul respectiv se încadrează pentru a primi acest venit. Dacă nu are dosarul complet, la verificările de la judeţ poate pierde ajutorul şi i se pretind banii înapoi, o situaţie mult mai gravă. Nu numai domnul în cauză a avut nevoie de declaraţie de la notar. Nu este un caz singular, toată lumea depune declaraţia pe proprie răspundere. La început, când am primit dosarele, fiind foarte multe solicitări, ne-am asigurat că au actele necesare. Domnul avea depusă o declaraţie pe proprie răspundere, dar nu la notar, era o declaraţie făcută de mână. Noi, după ce primim dosarele, le mai luăm o dată la verificat, şi unde lipsesc anumite acte, cerem completări. De aceea am revenit cu această cerere la persoana respectivă”.
Pe scurt, un dosar care pare în regulă la depunere, la verificare se poate dovedi ca fiind incomplet. La aproximativ 800 de dosare depuse, pot apărea scăpări omeneşti. 
Aşa cum ne-a explicat Cristina Mraz, situaţiile sunt diferite de la beneficiar la beneficiar. Acolo unde aceştia dovedesc că au venit de la stat, venitul rămâne fix, deci nu sunt probleme, decât dacă unii uită să declare anumite venituri. Tocmai de aceea, o declaraţie pe propria răspundere notarială lămureşte situaţia. Dacă, de exemplu, un beneficiar nu declară toate veniturile, este verificat în sistem, însă verificarea a sute de dosare durează. De principiu, i se acordă ajutorul de încălzire, în baza actelor depuse, dar dacă este descoperit că a omis să depună actele doveditoare complete, atunci i se cer banii de ajutor înapoi. Vorbim de cazuri care s-ar putea întâmpla şi dăm aceste exemple pentru a demonstra la ce foloseşte această declaraţie pe propria răspundere la notar. Dacă beneficiarul lucrează la privat, sau nu are venituri fixe, în mod normal ar trebui să depună lunar actele doveditoare sau să anunţe modificările de venit care au loc. Şi dacă nu face acest lucru şi este depistat de sistem, la fel, i se vor cere banii înapoi. Mai sunt şi persoane care declară că nu au venit. O situaţie oarecum aberantă. „Este greu de crezut că o persoană poate trăi fără niciun venit. Dacă nu are venit, în mod normal, trebuie să depună o cerere pentru acordarea venitului minim garantat (VMG), care, de la 1 ianuarie, este 142 de lei. Însă, unii refuză acest lucru şi atunci declară că au venituri ocazionale, din diferite surse, şi stabilesc un cuantum anume, menţionat în declaraţia pe proprie răspundere”, explică Mraz. De multe ori aceştia refuză vmg-ul pentru a nu fi încadraţi la munca de teren, şi trăiesc, de exemplu, din banii trimişi în ţară de rude. Dar dacă doresc apoi un tip de ajutor, trebuie să demonstreze cu acte că nu au venit, ori şi aceste acte costă. Se poate spune că, după ce că nu au venituri, statul îi mai pune şi la cheltuială. Dar, în final, cum pot demonstra lipsa acestor venituri, decât prin acte şi declaraţii? 
Explicabil sau nu, în momentul de faţă sistemul de protecţie socială din România are lacune mari, din cauza birocratizării excesive şi a lipsei unei baze de date unitare pentru toate instituţiile de stat, care să permită eficientizarea lui. Tocmai de aceea, pentru a câştiga 5 lei trebuie să cheltui mai întâi 2. Nu este corect, dar este singurul sistem disponibil, la care ne raportăm. Însă avem un guvern de stânga care, pe lângă a face protecţie socială, trebuie să facă şi ordine în sistem, să-l perfecţioneze. Aşteptăm rezultate.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 George20.01.2014,  12:08:29
Hai ca doamna director este si comica, cum ne explica ea, ca sistemul de protectie sociala, este ca un ciorap birocratic, gaurit si carpit pe toate partile, care nu comunica prin nici o baza de date, cu ceilalti ciorapi rupti din sistem si cum micuti functionarasi, se lupata cu acest sistem balbait si falimentar, sa-l tina in viata prin diferite metode, chiar si neortodoxe, apeland la tot felul de mici smecherii functionaresti, cum ar fi: indentificarea vizuala, adica, daca omul este destul de bine imbracat, igenic din puct de vedere vizual si corporal si reuseste sa se exprime cursiv si peste nivelul intelectual al functionarului public, sigur nu corspunde profilului omului care doreste ajutorul sistemului de protectie sociala, ci este un intrus in sistem ceva de genul Matrix, o anomalie. Oameni buni, suntem intr-un banc cu tampiti !?, despre ce naiba vorbeste d-na Mraz, traim in lumi paralele !?. Se pare ca biroctatia, dupa 24 ani de pseudo-capitalism, are sa ingroape Romania, o contibutie masiva, avand-o si tampitii care lucreaza in sistem, in functii de conducere si executorii, plantati pe linie politica, de la o guvernare la alta.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
După cum arată surse oficiale, având în vedere solicitările persoanelor cu handicap (copii şi adulţi) care au dom[..]
26.04.2015, 20:07   |    0 comentarii
Asociaţia „Grupul de Prieteni” şi tinerii din organizaţia TSD Petroşani au adus zâmbete pe chipurile unei fa[..]
09.04.2015, 22:53   |    0 comentarii

 Nici măcar o indemnizaţie de handicap I grav n-a mai apucat să primească…

29.03.2015, 20:01   |    3 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter