06.11.2008,  15:25:19 | 0 comentarii | 489 vizualizari
Ioan Dan Bãlan / Nimic nu este întâmplãtor - Minunea de la Straja
de Marian BOBOC

O carte provocatoare, greu de încadrat

Astãzi, la Petrila, se va lansa un nou volum purtând semnãtura scriitorului Ioan Dan Bãlan. Şi ca sã nu fie singur la lansare, va fi flancat de renumitul şi apreciatul etnolog Dumitru Gãlãţan-Jieţ, colaboratorul Ziarului Vãii Jiului.
Cum volumul pe care-l va lansa Dumitru Gãlãţan-Jieţ - „Piţãrãii din Valea Jiului” - l-am prezentat în ediţia noastrã de ieri, astãzi vã vom oferi un fragment  din volumul „Nimic nu este întâmplãtor/Minunea de la Straja”, semnat de Ioan Dan Bãlan.
Pânã în prezent, Ioan Dan Bãlan a „atacat”, cu multã graţie, mai toate genurile literare, „somându-le sã i se predea”. Din informaţiile noastre, rezultã cã Ioan Dan Bãlan le-a cucerit, redutã dupã redutã.
Pânã la o prezentare mai pe larg a volumului promisã de scriitorul Mircea  Andraş, mai notãm cã aceastã carte a lui Ioan Dan Bãlan este una greu de încadrat într-un anume gen literar. Şi de aceea, cu atât mai provocatoare…
(M. Boboc)


I. Istoria Crucii
…„Istoria a ceea ce s-a întâmplat în Straja - spune Emil Ilie Pãrãu -  trebuie gânditã începând cu florarul lui 1996, 21 mai, când, în interiorul unui bec, în culori frumoase, diferite, a apãrut o cruce: era ziua sfinţilor Constantin şi Elena.
Mass-media de atunci a prezentat totul drept   Minunea de la Straja. A venit multã lume sã vadã acest adevãrat SEMN, pânã şi nişte nemţi care… au scãpat becul şi l-au spart, dupã vreo douã-trei sãptãmâni.
Însã SEMNUL a apãrut din nou, dupã 40  de  zile,   într-un  bec  asemãnãtor,  acelaşi semn, CRUCEA. (Şi iarãşi gândul cã şi acestã  reapariţie  este un semn, întru luare aminte,  s-a înfiripat: dupã 40 de zile Iisus s-a înãlţat la Cer în faţa apostolilor; au fost 40 de mucenici - n.a.)
Acum, sã fac o revenire la câteva coincidenţe şi situaţii care mã obligã sã cred cã nimic nu este întâmplãtor.
Întâi, cã „vedeniile” lui Martin Domokos au fost confirmate de mulţi alţii care, mai ales dupã vreme de ploaie, au vãzut în muntele Straja  stafii ale militarilor români cãzuţi în timpul primei conflagraţii mondiale.
Despre aceste stafii, vedenii, l-am întrebat pe cãlugãrul VARLAAM, stareţ al mãnãstirii SADOVA, şi dânsul a spus cã asemenea apariţii sunt în locuri în care existã oameni morţi care nu au fost îngropaţi creştineşte (fapt dovedit din plin nu cu mult mai târziu!). De altfel, culmea Straja a fost zonã de graniţã şi aici, de-a lungul timpului, au avut loc multe conflicte.
Chiar sã subliniem: în locul pe care îl numim Pârâul Crucii (dar unde nu era nici o cruce!) şi unde au fost descoperite sute de schelete, cranii umane şi resturi de echipament de rãzboi, mereu se întâmpla câte un accident mortal sau grav, la ski sau în alte situaţii.
Ţinând cont de cele spuse de cãlugãrul VARLAAM, iniţial - spune dl. Emil Pãrãu - am vrut sã ridic o troiţã, pentru a fi loc de închinare şi de desfãşurare a slujbelor de pomenire pentru cei cãzuţi în rãzboaie.
Însã, cu ajutorul celor de la mina Lupeni, s-a ridicat CRUCEA pe care o avem în Straja.
Un alt fapt demn de subliniat: pe Pârâul Crucii, mai ales dupã ploaie, un bãtrân din Paroşeni care era cu oile şi alte animale prin zonã, zicea cã a vãzut mereu stafia unui soldat român… dar nu spunea tuturor despre aşa ceva, sã nu fie considerat nebun.
Dar, pentru cã totul se leagã şi nimic nu e întâmplãtor, tatãl lui Ion Ulari - şeful de strungã şi baciul mare la stâna din muntele Mutu (adicã tot aici, la Straja) - vine şi ne spune tuturor cã a vãzut pe Pârâul Crucii trecând un soldat în hainele vechi ale armatei…
E clar cã (şi dupã spusele stareţului!) sufletele celor morţi şi neîngropaţi nu aveau linişte. Crucea
s-a ridicat în anul 1996 şi, o altã coincidenţã, în ziua aceea muntele era învãluit într-o ceaţã grea şi deasã care… atenţie!  s-a ridicat doar în timpul slujbei de sfinţire a Crucii, martori fiind peste 100 de oameni prezenţi la slujbã.
Apoi, fapt oricând verificabil, dacã pânã în 1996, pe Pârâul Crucii în fiecare an murea câte cineva, un om sau chiar mai mulţi, de la sfinţirea Crucii încoace nu a mai murit nimeni, chiar dacã numãrul celor care trec pe acolo e de zeci de ori mai mare!
Totodatã, au dispãrut stafiile, oamenii nu mai vorbesc de vedenii…”.
Într-o carte din 1939, la aproape 20 de ani de la încheierea Primului  Rãzboi, se vorbeşte în detalii despre astfel de întâmplãri surprinzãtoare în zona Straja - Pas Vâlcan.
La Cimitirul Eroilor din Paroşeni, dupã Cel de-al Doilea Rãzboi Mondial, s-au îngropat, strânse de pe culmile amintite, peste 600 de schelete.
Un cãpitan de armatã, Aldescu, a întocmit o carte despre cele petrecute în 1916 pe aici; concluzia,  din  arhivele armatei române (deci ceva real, cu nume), e cã s-au «prãpãdit» mai bine de 5400 de oşteni ai armatei române…
Crucea care s-a ridicat în Straja e pe un loc care te face sã simţi ceva şi care te îndeamnã sã consi­deri cã nimic nu e întâmplãtor. Sincer, efectiv, când un drept credincios se roagã, rugãciunea aceea este ascultatã de Dumnezeu şi asta este credinţa de care este pãtruns omul.

II.  Biserica
„Biserica - spune în continuare dl. Emil Pãrãu -  s-a ridicat într-un loc numit «la Constantinescu », fãrã ca eu sã fi ştiut dinainte cum se numea acel loc; cercetând ceea ce spuneau momârlanii şi ceilalţi locuitori, s-a confirmat. La Straja a murit, în rãzboi, un comandant Constantinescu! ”.
Este, oare, întâmplãtor cã minunea apariţiei crucii colorate pe acel bec a fost în ziua sfinţilor  Constantin şi Elena?
E întâmplãtor, oare, cã locul pe care s-a ridicat biserica se numeşte  «la Constantinescu» ?
Oare este întâmplãtor cã, în linie logicã, biserica are hramuri de Sf. Constantin şi Elena şi de Înãlţarea Sfintei Cruci?
Totodatã, e, oare, întâmplãtor cã din 1996, din acea zi  de 21 mai (florar) şi pânã acum, nu s-au mai întâmplat accidente mortale în Straja, în zona Pârâul Crucii?

 „Am fost la muntele Sinai - spune tot dl. Emil Pãrãu. Întrucât cele legate de acest munte (din Biblie sau din cele transmise de religia creştin - ortodoxã dupã Isus Hristos) sunt cunoscute, m-am apucat sã studiez istoria, credinţa strãmoşilor noştri, a geto-dacilor. Oare numai poporul evreu a fost ales de Dumnezeu?
Am rãmas tare plãcut impresionat când am descoperit cã strãmoşii noştri au fost, spiritual, monoteişti! Oricum, se vede şi se înţelege, cre­dinţa lor puternicã s-a transmis peste timp, iar energia pozitivã, deosebitã, din Muntele Straja, face ca sã fie vizitat, poate involuntar, de mulţi oameni, din an în an tot mai mulţi, ajungând, deja, în weekend, la peste 2000 de turişti.
E posibil ca aici sã existe un anume punct de convergenţã, de Dumnezeire, de sfinţenie, în care se adunã bioenergiile favorabile, spiritul Omului de Piatrã din vârf, credinţa strãmoşilor, sufletele bune, duhurile sãnãtoase ale celor cãzuţi pentru ţarã în lungul timpului, Pârâul Crucii, Crucea actualã, Biserica, Drumul Crucii…
Personal, energiile benefice din Straja m-au vindecat de nişte dureri rebele de cap… în urma unor plimbãri perseverente prin iarba pãşunii plinã de flori frumoase şi plãcut mirositoare din staţiune şi din jurul ei, din poienile ei.
La fel,  am scãpat de încãrcãturi energetice negative, ştiţi, acelea care parcã „te curenteazã” când te atingi de obiecte metalice… ajunsesem sã nu mã pot atinge de maşinã!
Oricum, prin credinţã profundã, adevãratã, omul îşi poate rezolva probleme de sãnãtate în faţa cãrora chiar medicina cunoscutã se declarã neputincioasã… însã pãcatul nostru, al oamenilor, este cã ne gândim la Puterea Cereascã, la Dumnezeu, doar atunci când suferim, când avem nevoie de El; apoi, când ne e bine, uitãm de El, nu?”…Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Duminică, la Deva, a avut loc lansarea unui volum dedicat Principelui Nicolae, nepot al Regelui Mihai. Evenimentul a adunat peste[..]
09.03.2015, 20:08   |    0 comentarii
Cartea în sine are o valoa­re documentaristi­că de excepţie. A trebuit să parcurg doar câteva pagini, ca s[..]
23.11.2014, 20:53   |    2 comentarii
►Lansarea - la Librăria „Diverta” din magazinul Jiul Shopping
La invitaţia Fu[..]
19.11.2014, 20:00   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter