20.01.2014,  19:48:48 | 7 comentarii | 2788 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Chiar dacă s-au scurs mulţi ani de când au ieşit din sistem, / Inginerii pensionari ai Văii Jiului au vorbit aceeaşi limbă: mineritul
de Corneliu BRAN

Întâlnirea emoţionantă de la Onix a inginerilor din minerit a adus în discuţie crearea Asociaţiei Inginerilor Minieri din Valea Jiului, dar şi multe amintiri legate de minerit şi de farmecul acestei meserii.

Iniţiatorii
Hotel Onix din Petroşani a găzduit sâmbătă, 18 ianuarie 2014, una dintre cele mai emoţionante întâlniri ale mai multor generaţii de ingineri minieri şi profesori (care i-au pregătit pe aceştia în domeniu) ce ne-a fost dat să vedem. Cine nu a participat – şi ne referim aici atât la invitaţii care n-au ajuns, dar şi la colegi din presă – a avut ce pierde. În sensul că mai rar ai ocazia în Valea Jiului să vezi laolaltă atâţia oameni care au făcut istorie în mineritul de huilă românesc şi care şi acum, la pensie, ar mai putea avea un cuvânt de spus dacă cineva le-ar mai cere şi lor părerea. Cum în ultimii zece-cincisprezece ani nu prea s-a mai întâmplat ca „activii” din minerit sau politicienii să-i întrebe câte ceva şi pe cei care în trecutul destul de apropiat (raportat la scara istoriei) au adus renume industriei miniere şi Văii Jiului (cu excepţia câtorva directori, printre care şi dl. Jujan, pe vremea când era director general), inginerii Bujor Bogdan şi Constantin Jujan au venit cu ideea reunirii tuturor inginerilor minieri pensionari şi a profesorilor (care în trecut s-au ocupat la Institutul de Mine şi apoi la secţiile care ţin de minerit din cadrul Universităţii Petroşani de şlefuirea şi iniţierea lor) în cadrul unei inedite şi emoţionante întâlniri.

Bujor Bogdan şi Constantin Jujan au propus crearea unei asociaţii a inginerilor minieri din Valea Jiului
Din păcate, deşi lista de invitaţi a fost mult mai lungă, la întâlnirea de la Petroşani n-au ajuns decât 36, poate că la a doua întâlnire de acest fel numărul celor prezenţi va fi dublu sau triplu. Oricum e bine şi aşa, mai ales că în cadrul întâlnirii aceiaşi domni, Bujor Bogdan şi Constantin Jujan, au venit cu ideea creării unei asociaţii a inginerilor minieri din Valea Jiului, care să aibă statut juridic şi în cadrul căreia să se poată înscrie atât inginerii minieri pensionari, cât şi inginerii minieri activi, precum şi persoane cu facultate, care au avut legătură directă în meseria lor cu mineritul, inclusiv foştii profesori şi cadrele didactice de la Institutul de Mine Petroşani, precum şi actualii profesori care mai au catedre la facultăţile ce ţin de minerit, e drept, din ce în ce mai puţini.
Această asociaţie creată ar avea darul ca atunci când se pun la cale strategii ce privesc mineritul sau industria energetică, sau atunci când se poartă tot felul de negocieri cu ministerele despre minerit, să fie invitată şi ea la aceste acţiuni. Ceea ce ar însemna că aceşti specialişti şi ingineri minieri care cunosc bine meseria şi tainele mineritului, care au avut, mulţi, funcţii importante, să poată da câteva sfaturi de luat în calcul. Dacă vreţi, un fel de „sfat al bătrânilor”, care la minele din Occident este la modă, şi nu doar în sectorul minier, ci prin mai multe ramuri şi sectoare de activitate. Nu ştim dacă nu cumva iniţiativa e cam târzie, pentru că deciziile mari în ceea ce priveşte mineritul din Valea Jiului s-au cam luat, inclusiv cele care vizează închiderile de mine până în 2016. Dar ştim altceva, anume că această asociaţie va avea rolul de a le mai încălzi inimile şi sufletele acestor oameni, care, de foarte multe ori, după ieşirea din sistem n-au fost apreciaţi la adevărata lor valoare. Şi de aceea trebuie apreciată iniţiativa domnilor Jujan şi Bogdan şi le recomandăm să pună în practică cât mai rapid această idee. Preconizata asociaţie e mult mai necesară şi mai firească în zona noastră decât alte zeci de asociaţii apărute ca şi ciupercile după ploaie şi care n-au avut niciun rol în peisajul Văii Jiului, poate doar acela de a mulge bani de pe unde pot, fără niciun rezultat concret pentru comunitate.

Lista cu invitaţi va rămâne peste veac…
Vă daţi seama că nu putem reda aici ce au zis toţi cei 19 vorbitori care au luat cuvântul, timp de aproximativ trei ore, dar putem puncta câteva idei sau scurte fraze ale unora. Dar înainte vrem să trecem aici lista cu cei prezenţi, o listă care, peste vreo 30-40 de ani, ar putea deveni interesantă pentru cineva, precum colegul nostru Marian Boboc, care ar dori să caute câte ceva prin arhive pentru a scrie o carte (fie ele şi arhive electronice cum se tinde tot mai evident), legată de inginerii şi specialiştii minieri din Valea Jiului sau de minerit. Dintre cei prezenţi în amintim pe: Constantin Jujan, Bujor Bogdan, Ion Hortopan, Aurel Anghel, Nicolae Drăgoi, Gheorghe Ile, Emil Marica, Alexandru Blaj, Iosif Bocan, Ion Vasilescu, Gheorghe Davidescu, Eliodor Mihăileanu, Constantin Dobrescu, Ion Stoicescu, Ion Dăbuleanu, Puiu Dumitru Horea, Benor Voicescu, Nicolae Preda, Imre Baboczi, Gheorghe Bobar, Daniel Surulescu, Petru Drăgoescu, Dumitru Albescu, Cristian Dinescu, Tudor Petre, Mircea Georgescu, Ilie Rotunjanu, Marinică Cozac, Gheorghe Cioară, Iszlai Atila, Aurel Marin, Gheorghe Ion, Euachim Berar, Romulus Dumitrescu, Constantin Pirici.

Din 1974 n-au mai fost atâţia împreună!
Primul care a vorbit a fost Constantin Jujan, actualmente directorul Minei Petrila. Dumnealui a vorbit de ideea creării asociaţiei în sine şi le-a mulţumit celor prezenţi că au acceptat invitaţia. La fel, Bujor Bogdan a mulţumit participanţilor şi a întărit ideea creării acestei asociaţii, specificând că „din 1974 încoace eu n-am mai participat la o întâlnire a inginerilor minieri, pentru că n-a mai avut loc”, specificând că au fost şi sunt organizate zile ale minerului, ale brigadierului, ale sindicatelor din minerit, dar ale inginerilor minieri lipsesc cu desăvârşire, „ceea ce nu mi se pare normal”.

Gheorghe Ile aruncă mănuşa!
Primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile, a fost de acord cu crearea asociaţiei inginerilor Văii Jiului. „Când vom fi constituiţi să putem chema şi politicieni, cărora să le expunem problemele acestei meserii şi ale noastre… Nu este un convocator, ci o acţiune de suflet, am dori să ştim dacă e bine sau nu să ne întâlnim şi apoi să ştim dacă mergem mai departe”, i-a provocat pe cei din sală Gheorghe Ile mai spre finalul discursului.

„Mănuşa” e ridicată…
Reacţiile la provocarea fostului inginer minier şi director, actualmente primar, n-au încetat să apară imediat. Primul care i-a răspuns a fost Iosif Bocan, fost director de mină la Valea de Brazi şi director general: „Acum o lună m-am întâlnit pe Jieţ cu Bujorel şi mi-a spus că facem o întâlnire. Mă bucur că suntem aici, dar nu trebuie să uităm, fiecare, că toţi am avut câte ceva de învăţat de la alţii, dar mulţi dintre aceşti specialişti şi oameni nu mai sunt, ei sunt acum sus, în Cer”. Iosif Bocan a cerut apoi un moment de reculegere. După care a continuat, propunând ca din asociaţie să facă parte şi mineri pensionari, „că fără ei n-am fi putut să avem rezultate”. Tot Iosif Bocan a cerut să se uite de tensiunile profesionale, „cum se mai întâmplă la mină sau între generaţii şi să luăm partea frumoasă a meseriei”. Încheierea fostului director de mină a fost extraordinară şi s-a terminat în ropote de aplauze: „Noi am făcut artă din această meserie, dar unii se uită azi la noi ca la nişte canibali”.
Decanul de vârstă al inginerilor minieri din sală, Gheorghe Davidescu, a apreciat ideea acestei asociaţii şi provocarea primarului, susţinând că trebuie să existe astfel de întâlniri, atât cât mai există aceşti oameni şi minerit în Valea Jiului: „Fiecare avem ceva de spus, fiecare avem o amintire, fiecare nu terminăm ce avem de spus, că n-avem timp sau nu ne vedem… Eu am înţeles de la dumneavoastră că trebuie să ne bucurăm de viaţă, de micile plăceri ale noastre chiar şi la vârsta noastră. În trecut n-am avut timp să ne bucurăm de viaţă. Era un alt stil de viaţă, unul cazon, cu multe reguli stricte, lucram şase zile pe săptămână, ba uneori chiar şi şapte. Viaţa era cum era, nu aveai încredere în nimeni şi ştiai că eşti urmărit pas cu pas. A fi pensionar nu înseamnă numai să joci cărţi nu ştiu unde sau să stai pe o bancă… Aş vrea să ne întâlnim mai des, să schimbăm păreri, informaţii… O asociaţie creată cu întâlniri mai dese ar fi binevenită”.
A luat cuvântul un alt fost director de mină de la Vulcan, care actualmente locuieşte la Timişoara, Petre Tudor, şi a fost de acord cu crearea asociaţiei. Printre altele, dumnealui a mai subliniat: „Mă bucur că avem această întâlnire azi, exact la o zi când ministrul a spus că trebuie ca mineritul din România să fie repus în funcţie”. „Aşa să fie, dar nu-i mai credem…”, s-a strigat din sală.

Prima concluzie a lui Bujor Bogdan
După aceste discursuri şi după cuvântul fostului director din minister, Puiu Dumitru Horea, Bujor Bogdan a intervenit, explicând că, după ce a auzit ce s-a spus în sală, există două variante: „1. să facem o asociaţie şi 2. pe bază de tabele, telefoane şi corespondenţă electronică pe adresă de e-mail să ne întâlnim periodic”. Din sală toată lumea a fost de acord cu însumarea celor expuse de Bujor Bogdan: „Să ne întâlnim periodic, dacă se poate de câteva ori pe an, dar să avem şi o asociaţie constituită”. Cineva a venit cu varianta de „club”, dar n-a fost luată în calcul, „asociaţia poate avea statut juridic, clubul nu…” s-a strigat.

Regretele unui mare profesor
A urmat la cuvânt profesorul universitar pensionar Mircea Georgescu, prin mâinile căruia au trecut multe generaţii de studenţi de la mine. După puţină istorie a învăţământului legat de minerit, inclusiv a Institutului de Mine Petroşani, venerabilul profesor basarabean a tras câteva concluzii: „Din 1957 şi până în 1990 România a avut un singur institut de mine şi care a dat toţi specialiştii minieri din ţară, precum şi toţi topografii, inginerii minieri ş.a. Chiar dacă n-am lucrat la mină, eu mă simt, ca şi dumneavoastră, miner. De aceea pot spune că, din păcate, noi, minerii, am fost o forţă mai mult statică – se vede asta din situaţia actuală a mineritului. Dacă eram o forţă dinamică, atunci mineritul ar fi fost acolo unde trebuie, exemplul Poloniei fiind elocvent”.

Dacă e Voicescu, e şi veselie
Fostul director al Minei Petrila, Benor Voicescu, a întărit ideea creării unei asociaţii, dar a venit cu un discurs care a conţinut şi o altfel de abordare, mai hazlie. Practic, Voicescu nu a făcut altceva decât să dezmorţească atmosfera, „mai ales că am venit hup-ţup într-un picior”. Câteva bancuri care circulau pe holurile Institutului de Mine, cu profesori renumiţi, spuse de fostul director, i-au binedispus pe toţi cei prezenţi.

Amintiri cu mari profesori
Inginerul pensionar Emil Marica a venit pregătit cu două „lucrări ştiinţifice care ne amintesc cu drag de marii profesori ai noştri”, vorbind apoi de profesorii Eugen Paul, Sălăjan, Pătraşcu, Ştefan Covaci, Nicolae Leţu, Claudiu Mititelu şi Vasile Povăran. „Vă întrebaţi de ce Petroşaniul şi Valea Jiului au dat valori? Pentru că în vremurile acelea se vorbea o singură limbă de la est la vest: mineritul”, a concluzionat Emil Marica. Care, la final, a pus şi două întrebări fără răspuns: „De ce n-am putut să facem şi noi ca nemţii, cum am văzut în Germania, un muzeu al mineritului. De ce Puţul Dâlja nu e azi muzeu?”.
Ilie Rotunjanu, un alt prof. univ. pensionar, de la Exploatări Miniere din cadrul Facultăţii de Mine Petroşani, le-a mulţumit celor prezenţi pentru sprijinul acordat pe timpul când a fost  cadru activ: „Institutul de Mine, de-a lungul celor 65 de ani, s-a sprijinit de dumneavoastră. De fiecare dată când ne-a fost mai greu, am cerut sprijin de la dumneavoastră. Aţi contribuit la dezvoltarea bazei materiale a insti­tutului, prin dotarea labora­toarelor şi sălilor, aţi sprijinit activităţile cultural-sportive din facultate, aţi sprijinit baza sportivă şi câte altele. Vă mulţumesc încă o dată”.

„Mineritul trebuie salvat!”
Alexandru Blaj, fost director general, a revenit în discursul său la ideea constituirii unei asociaţii, precizând că o asociaţie „ne-ar da un imbold şi sprijin de a fi auziţi la o masă când se discută problemele mineritului Văii Jiului”.
Ion Hortopan, preşedintele Ligii Minerilor Pensionari din Valea Jiului, a adus în vedere şi câteva cifre interesante: în Valea Jiului există în momentul de faţă 34.351 pensionari din sistem, iar dintre aceştia în fiecare an pleacă dintre noi câteva sute, în 2013 numărul pensionarilor decedaţi fiind de 811. „Noi, pensionarii, nu mai avem timp să aşteptăm. Noi putem da nişte sfaturi utile, dar pentru asta trebuie ca cei activi în sistem şi guvernanţii sau politicienii să ne audă. Mineritul trebuie salvat!”, a mai spus Ion Hortopan, care la final a tras semnalul şi faţă de gratuităţile minerilor.

Trei generaţii
Aurel Anghel, directorul general al Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului SA, le-a spus celor prezenţi că a constatat că în sală sunt prezente „trei generaţii”, respectiv „profesorii de la Institutul de Mine, care ne-au cizelat şi învăţat, domnii ingineri, care ne-au preluat la angajare şi primii directori de la care am învăţat această meserie bine, respectiv inginerii cu care am lucrat”. „Sunt momente care îţi marchează viaţa şi pot să spun că întâlnirea de azi este una emoţionantă”, a încheiat Aurel Anghel.

Cheia mineritului
Nicolae Drăgoi, în calitatea de director adjunct al Complexului Energetic Hunedoara, le-a vorbit colegilor despre situaţia actuală a CEH, despre producţia zilnică (aproximativ 5.000 de tone pe zi – mai mult sau mai puţin cu câteva sute de tone), despre modernizările ce urmează a fi făcute la grupurile celor două termocentrale şi despre deschi­derea de oferte pentru  investiţiile de 55 de milioane de euro, care va avea loc pe 21 februarie, concluzionând: „Dacă această licitaţie se va finaliza cu bine, vorbim în continuare despre minerit, despre angajări de tineri în abataje, despre viitor”. N-a spus şi ce va urma dacă lucrurile nu ies bine la licitaţie, dar e de înţeles…

A vrut să fie pictor, dar a ieşit inginer
Inginerul pensionar Eliodor Mihăileanu, actualmente artist plastic, a vorbit despre lucrările donate la Muzeul Mineritului şi despre expoziţia pe care o are la Biblioteca Universităţii Petroşani, menţionând că înainte de a fi inginer minier visa să fie pictor. Iată că viaţa a rezolvat ambele dorinţe. Mihăileanu l-a mai evocat şi pe fostul director de la Câmpu lui Neag, Ovidiu Avramescu, „plecat, din păcate, dintre noi”.

Concluzia a doua a domnului Bogdan
Concluziile finale au fost trase de primarul Gheorghe Ile şi de domnii Jujan şi Bogdan, care după această întâlnire au înţeles: „Trebuie creată cât mai repede asociaţia!”.
După intonarea Imnului Minerilor (s-a început cu Gaudeamus) acţiunea a luat sfârşit. Bineînţeles, unii au mai stat să-şi depene amintiri încă câteva zeci de minute, într-o atmosferă caldă, plăcută, de buni prieteni şi de oameni împliniţi.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (7 )

#1 paul21.01.2014,  08:17:50
adica intalnirea groparilor mineritului...
#2 marinica21.01.2014,  10:27:56
adevar graiesti paule!
#3 Ilarie21.01.2014,  11:44:08
Mai Paul, nu-i bagati pe toti in aceiasi oala, ca va bate D-zeu!
#4 colt alb26.01.2014,  09:53:04
misulee iar esti frustrat
#5 samuila iepure31.01.2020,  20:54:53
Sa stie toata Romania ca huila vaii jiului a adus pe culmi elaborarea otelului din minereuri de fier.Felicit toti minerii din VJ, inclusiv profesorii bine pregatiti din IMP si inginerii mineri si electromecanici.l Eu am fost absolvent de liceu LIMPetrosani. Am ales alta inginerie.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter