14.11.2008,  19:26:27 | 0 comentarii | 281 vizualizari
Criza economicã mondialã loveşte la suprafaţã şi Valea Jiului
de Cristian ANGHEL

Odatã cu reducerea activitãţii la combinatul siderurgic de la Hunedoara, şi societãţile comerciale de colectare a fierului vechi din Valea Jiului vor fi afectate. La fel se va întâmpla şi cu activitãţile conexe.

În întreaga ţarã au început sã-şi reducã activitatea societãţile co­mer­­­ciale puternice, care au legãturi comerciale cu strãinãtatea. Ca un tãvãlug, acestea vor trage dupã ele firmele furnizoare, cele de transport şi tot ce implicã cercul de cola­borãri din respectivele domenii de activitate. Şomajul tehnic va fi ine­vi­tabil.
Imre Baboczi, director executiv la AJOFM Hunedoara, a declarat cã se ţine sub observaţie tendinţa de preconcedieri, care sunt inevi­tabile în construcţii. La fel şi socie­ta­tea din Brad, care produce vola­ne şi centuri pentru autoturisme are în vedere restrângerea acti­vi­tã­ţii, circa 30 de salariaţi trebuind sã plece, urmându-le încã 78.
O datã cu reducerea producţiei de oţel la nivel european, a fost atinsã şi România, inclusiv judeţul Hunedoara. Directorul general al S.C. ArcelorMittal S.A. Hunedoara, Remus Pãţan, a arãtat cã piaţa internaţionalã a produselor siderurgice fiind în  continuã scãdere, s-a decis oprirea producţiei pentru pe­rioada lunilor noiembrie-decembrie 2008, în aşteptarea restabilirii echi­librului economic cerere-ofertã şi pen­tru conservarea  resurselor fi­na­nciare cash ale companiei. În aceas­tã perioadã nu se vor face disponibilizãri, în  luna noiembrie personalul fiind trimis prin rotaţie în concediu, iar în luna decembrie o parte din personal va rãmâne „la dispoziţie”  la domiciliu cu o indemnizaţie de 75% din salariu. Deci producţie ioc!
Prin stoparea producţiei, societãţile comerciale de colectare/ livrare fier vechi din Valea Jiului vor avea viaţã grea, nemaiavând cine sã le preia materia primã. „Redu­cerea producţiei de oţel la combinatul de la Hunedoara va afecta considerabil şi activitãţile conexe. Adicã, va trage dupã sine un lanţ foarte mare de activitãţi, începând cu firmele furnizoare de materie primã, care sunt centrele de colec­tare a fierului vechi. Apoi le urmea­zã firmele de transport ce deser­veau societãţile de fier vechi şi totul se va propaga. Pe urmã, şi societãţile de construcţii metalice vor avea la rândul lor de suferit, lucru ce atrage alte şi alte activitãţi” - a declarat directorul Imre Baboczi.
Specialiştii spun cã acesta este doar începutul propagãrii crizei eco­nomice care va afecta şi Valea Jiului, zonã care nu s-a bucurat nici­odatã de o atenţie de ridicare economicã.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema

Ieri, Agenţia Judeţeanã pentru Ocuparea Forţei de Muncã (AJOFM) Hunedoara a trimis un comunicat de presã în care a[..]

19.11.2008, 17:43   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter