18.11.2008,  14:56:05 | 0 comentarii | 2343 vizualizari
O viaţã dedicatã muzicii şi Vãii Jiului / Eugen Munteanu - şlefuitorul de talente din Casa Studenţeascã Petroşani
de Corneliu BRAN

O familie de muzicieni
Reporter: Domnule profesor, vã ru­gãm sã ne spuneţi de câţi ani profesaţi în Valea Jiului?
Eugen Munteanu: Profesez în Valea Jiului cam de 35 de ani. Sunt localnic, nãscut, crescut aici. Mulţi din familia mea au fost tot muzicieni. Fratele meu este de asemenea muzician, locuieşte în Braşov şi este compozitor şi profesor universitar la Conservatorul din Braşov. Deci, avem o tradiţie în muzicã, pe care o continuã fiul meu. Care urmeazã şi el Şcoala de Muzicã, la secţia pian, la o doamnã profesoarã excepţionalã.

“Toate generaţiile au avut vârfuri muzicale de excepţie…”
Reporter: Care a fost dupã pãrerea dumneavoastrã cea mai talentatã gene­ra­­ţie în muzicã?
Eugen Munteanu: În fiecare generaţie a excelat câte o voce… Sau chiar douã-trei. E greu de spus, dar totuşi, parcã dupã anul 2000 au ieşit mai multe ta­lente ca de obicei. Mai multe vârfuri au­tentice. Probabil cã liberalizarea ideii de a cânta a fãcut sã se întâmple asta. Dar, repet, vârfuri au fost cam în toate gene­raţiile.
Reporter: Ne puteţi da exemple de tineri care v-au trecut prin mânã în ultimii ani?
Eugen Munteanu: Da, sunt destule exemple. Ca sã dau doar câteva, mai recente, ar fi vorba de Jasmine Marchiş, care la ora actualã este o vedetã, parti­cipantã la multe festivaluri mari din ţarã, gen Mamaia, Braşov etc. Kingo Farcaş, care sãptãmâna trecutã a luat trofeul de la Deva, locul I la Festivalul “Dan Spã­taru”, locul II la alte festivaluri mari, iar ca obiectiv ţintã urmeazã Mamaia. Iar un vârf mare este Diana Vasian, care ur­meazã sã se lanseze şi ea, prin videoclipuri. Sã nu uit de Cristina Sãlãteanu, declaratã Megastarul Ardealului anul tre­cut, care participã şi anul acesta la Megastar II şi care a luat şi alte premii la diverse festivaluri din ţarã. Apoi, Andrei Popa, Sergiu Botezatu şi mulţi alţii…

“Tot ce fabricãm în plan muzical trebuie sã fie la un nivel înalt”
Reporter: Pentru cei care nu vã cu­nosc şi au tinere talente acasã… Cum pot ajunge ei la dumneavoastrã cu aceşti copii şi cu ce puteţi sã-i ajutaţi în domeniul muzical?
Eugen Munteanu: Pãi, în primul rând sã vinã cu copilul la noi la sediu, aici la Casa de Culturã Studenţeascã. Dacã este talentat, eu pot lucra, apoi, cu acesta pe linie vocalã (muzicã canto, muzicã uşoarã, muzicã popularã), pe linie ins­trumentalã (vioarã, chitarã, orgã). Şi, bineînţeles, în domeniul educaţie muzicalã, prezenţã scenicã şi tot ce ţine de pregãtirea unui viitor artist. La noi cursurile de muzicã se desfãşoarã exact ca şi cele de la o şcoalã de muzicã sau ca acelea de la un liceu de muzicã. Tot ce fabricãm trebuie sã fie la un nivel cât se poate de înalt. Nu se plãteşte nimic. Se plãtesc doar negativele şi înregistrãrile pe care le facem ulterior. Totul se rea­lizeazã în studioul nostru.
Reporter: Aţi avut cazuri de copii netalentaţi, dar pe care pãrinţii îi vedeau viitori cântãreţi?
Eugen Munteanu: Au fost şi cazuri de acest gen, dar vreau sã vã spun cã la noi nu se lucreazã cu copii care nu au talent. Le-am spus pãrinţilor din start acest lucru, în faţã, pentru cã nu are rost sã ne minţim. Iar copilul nu are rost sã piardã timp pe-aici… Poate copilul respectiv va fi talentat în alt domeniu: sport, calculatoare, matematicã etc.

Festivalul “Stelele Tinereţii”
Reporter: Domnule profesor, cititorii noştri sunt curioşi dacã şi în acest sfârşit de an mai pregãtiţi ceva surprize muzicale?
Eugen Munteanu: Da. Acum în programul nostru, în grabã mare, facem pregãtirea pentru a doua ediţie a Fes­tivalului “Stelele Tinereţii”. Un festival pe care atât eu, cât şi doamna director Lavinia Hulea dorim sã-l facem, în timp, un festival de tradiţie pentru Valea Jiului. Prin organizarea acestuia, dorim sã promovãm valorile muzicii uşoare şi nu numai. De ce spun asta?! Deoarece în proiectul urmãtor, de la anul, ne-am gândit sã introducem o secţiune de interpretare nouã. Ce va fi nou anul acesta, faţã de anul trecut, va fi secţiunea de creaţie.
Reporter: Oferiţi-ne câteva amãnunte despre acest festival…
Eugen Munteanu: În primul rând, trebuie sã spun cã acest festival este unul de interpretare-creaţie de muzicã uşoarã. Sunt cuprinse patru categorii de vârstã, 6-8 ani, 9-12 ani, 13-16 ani şi 17-21 ani. Cãutãm sã avem o plajã cât mai largã de vârste, ca sã putem sã folosim toate talentele în acest concurs. O altã noutate este faptul cã din acest an competiţia va avea un caracter naţional, nu doar unul regional. Vor fi prezente tinere talente din toatã ţara, pe lângã cele din Valea Jiului. Manifestarea va debuta cu un lucru extraordinar de frumos, cu o searã de muzicã clasicã, pe data de 26 noiembrie 2008. Invitat special pentru acest eveniment muzical pentru Valea Jiului va fi cvartetul Filarmonicii Oltenia din Craiova. Membrii cvartetului vor susţine un spectacol de înaltã ţinutã. De 20 de ani eu nu am mai vãzut un concert clasic pe linie instrumentalã, “live”, la noi în Valea Jiului, de aceea cred cã evenimentul va fi mult aşteptat de cãtre toţi iubitorii de muzicã clasicã. Vor fi interpretate lucrãri de Mozart, Hayden, Strauss… Repet, ceva extraordinar. Acest spectacol se face în colaborare cu Şcoala de Muzicã de la “I.G. Duca”, care are nişte elevi excepţionali, la secţia de pian, care vor concerta şi ei în debutul spectacolului. Ne vom strãdui ca acest exemplu sã nu fie unic în muzica clasicã. La anul şi în urmãtorii ani vom continua acest gen de spectacole, deoarece, sã ştiţi, în Valea Jiului avem nişte copii extraordinar de talentaţi, la diferite instrumente şi nişte profesori de muzicã excepţionali... Pãcat cã acest domeniu muzical este mai puţin mediatizat.
Pe data de 27 noiembrie va începe concursul propriu-zis, cu categoriile de vârstã 6-8 ani şi 9-12 ani. Pe urmã, pe data de 28 noiembrie vom avea o nouã surprizã pentru iubitorii de frumos. Este vorba de o lansare de film muzical, “Trupa de Show”. În film, avem un actor, unul dintre elevii noştri din Petroşani, care este la a doua producţie de film muzical! Este vorba de tânãrul Andrei Popa, care este un bãiat excepţional, el câştigând şi concursul “Mister World”. El joacã în acest film, produs de România Film, scenariul şi muzica fiind compuse de Dumitru Lupu, pe versuri de Carmen Aldea Vlad şi Florin Pretoian, regia artisticã Dumitru Cucu. Filmul va rula începând cu ora 11 la Casa de Culturã a Sindicatelor Miniere “Ion Dulãmiţã” din Petroşani. De altfel, atât concertul de muzicã clasicã, cât şi concursul de mu­zicã uşoarã se vor desfãşura tot în aceastã salã. Casa de Culturã va fi de fapt un partener de organizare, promovare, mediatizare, deci un parteneriat în toatã regula. De asta am şi ales aceastã locaţie. Intrarea va fi liberã la toate manifestãrile festivalului.
În data de 29 noiembrie va avea loc concursul pentru celelalte douã categorii de vârstã, 13-16 ani şi 17-21 ani. În afarã de concursul propriu-zis, în fiecare searã de festival vom avea invitat câte o vedetã de muzicã uşoarã localã. Am invitat-o pe Cristina Sãlãteanu, care sã vedem dacã va putea veni, deoarece este implicatã în concursul Megastar II, de la Prima Tv. Apoi, pe Diana Vasian, care a luat marele premiu la Costineşti, anul acesta (vorba aceea, a plecat cu trenul şi a venit cu maşina…). Un alt invitat este petrileanul Geo Popa, care este un solist desãvârşit, un vârf al muzicii din Valea Jiului. Şi alţii, în funcţie de rãspunsurile pe care o sã le primim. Toţi, aşa cum vã spuneam, talente reale ale muzicii uşoare hunedorene şi nu numai.
Pe data de 30 noiembrie, vom încheia festivalul de muzicã cu Gala, în care se vor decerna şi premiile. În deschiderea galei vom avea şi un spectacol de mu­zicã popularã, cu invitaţi din Valea Jiului şi dansatori de la Casa Studenţilor din Petroşani. Cu ocazia aceasta, fac o invitaţie tuturor iubitorilor de muzicã bunã sã fie prezenţi în numãr cât mai mare la Gala de Muzicã a festivalului, deoarece va fi un show pe cinste. Toate spectacolele vor începe, cred, la ora 17:00.
Reporter: Sponsori aveţi? Ştim cã sun­teţi ajutaţi, ca şi anul trecut, de consiliul local şi primãrie…
Eugen Munteanu: Anul acesta stãm mai rãu cu sponsorizarea. Datoritã situaţiei grele care existã, aici, în Valea Jiului, dupã tragedia de la Petrila, cred cã nu vom avea sponsori prea mulţi. Este firesc ca toţi oamenii cu bani sau instituţiile sã ajute aceşti oameni loviţi de soartã. Pe aceastã cale ţin sã le transmit familiilor îndurerate multã putere ca sã poatã sã treacã peste acest eveniment groaznic. Tare mult m-a impresionat acestã tragedie. De altfel, am vãzut cã toatã lumea din Vale suferã pentru cei cãzuţi în subteranul minei Petrila.
Revenind la festivalul nostru, men­ţionez cã organizatori principali sunt Con­siliul Local Petroşani şi Primãria Petroşani, care ne dau banii pentru derularea acestui festival. Vom primi exact suma de anul trecut, în jur 300.000.000 de lei vechi. Candidaţilor din ţarã vom încerca sã le asigurãm, din aceastã sumã de bani, cazarea şi masa. Alţi parteneri vor fi, aşa cum spuneam, Casa de Culturã a Studenţilor din Petroşani şi Casa de Culturã a Sin­di­catelor “Ion Dulãmiţã”.

Anul se va încheia cu un Festival de Colinde
Reporter: Luna decembrie va mai adu­ce ceva în plan muzical?
Eugen Munteanu: Cred cã da. Am dis­cutat şi cu doamna Mia Albescu, directoarea de la Casa de Culturã şi, probabil, vom organiza un Festival de Colinde pe linie instrumentalã şi vocalã, cu tinere talente locale, de diverse vârste. Este apreciabil ce se întâmplã la Lupeni, acel Festival al Crailor organizat de domnul Pãrãu şi primãrie, care este bazat pe tradiţie şi folclor. De aceea,
ne-am dori şi noi la Petroşani un festival de colinde, bazat, aşa cum spuneam, pe linie instrumentalã şi vocalã. Aşa e frumos ca în decembrie colindele sã rãsune, sã fie ascultate de toatã lumea. Spiritul Crãciunului este ceva unic în fiecare an.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




Pe aceeasi tema

_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter