29.01.2014,  21:50:34 | 0 comentarii | 1128 vizualizari GALERIE:     FOTO    
O apariţie remarcabilă a domnilor Tiberiu Kelemen, Dumitru Puşcaşu şi Ioan Pardos: / Cartea cărţilor numismatice din Valea Jiului
de Marian BOBOC
Despre pasiunea d-lor Tiberiu Kelemen şi Dumitru Puşcaşu am mai avut prilejul de a glosa. Iată că cei doi distinşi domni (de fapt, trei, întrucât pe copertă apare şi un al treilea autor, Ioan Pardos, care, din păcate, a decedat) îmi oferă din nou prilejul de a saluta o nouă apariţie editorială: „Medalistica Văii Jiului (1907 – 2013). Nu cred că greşesc dacă mă încumet să numesc cea mai recentă apariţie editorială a lor „cartea cărţilor numismatice din Valea Jiului”, bazându-mă, în primul rând, pe imensul travaliu documentaristic depus de autori pentru a acoperi 106 de ani de exerciţiu numismatic în Valea Jiului. O notă bună se cuvine acordată Editurii „Măiastra” din Tg. Jiu, care a tipărit volumul în bune condiţiuni.
 
Într-o lume dominată de impostori, invidie şi gregaritate, autorii ne aduc unul dintre puţinele semne ale normalităţii culturale, propunându-ne o carte singulară în peisajul editorial al Văii Jiului, impresionată prin structură şi bogăţia informaţiilor.
Întrucât dl. Tiberiu Kelemen m-a rugat să nu scriu că această carte, deşi dedicată Văii Jiului, nu a beneficiat de ajutorul comunităţii locale, mă voi conforma rugăminţii sale şi nu voi dezvolta aici acest subiect. Deşi ar merita…
Pentru o mai bună înţelegere a volumului reproducem în această pagină prefaţa şi cuvântul autorilor.
Cred că volumul va avea parte de mizericordia divinităţii. Nu de alta, dar este tipărit cu binecuvântarea (şi nu doar…) unei înalte feţe bisericeşti: Prea Sfinţitului Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului (el însuşi pasionat numismat). Aşa să îl ajute Dumnezeu!
 
Prefaţă
Volumul este rezultatul unei munci colective, al unei activităţi îndelungate de colecţionar în domeniu depusă de autorii Tiberiu Kelemen, Dumitru Puşcaşu şi Ioan  Pardos.
Convingerea noastră este că nu numai contactul cu materialul medalistic şi  pasiunea de colecţionar au condus la o asemenea cercetare, chiar dacă acestea sunt o primă condiţie, ci mai degrabă se conştientizează că nicio mărturie nu trebuie neglijată pentru a reliefa valorile Văii Jiului, de care autorii sunt legaţi atât sufleteşte cât şi prin formaţia lor profesională.
Ceea ce trebuie subliniat de la bun început este faptul că lucrarea are un caracter „descriptiv” doar în aparenţă, în realitate ea se înscrie în bazele teoretice de cercetare medalistică.
După modul de lucru în domeniu se disting două modalităţi de reprezentare: una clasică, prin simpla descriere a pieselor şi alta, mai puţin practicată - de investigare şi valorificare, adică metoda adoptată de autori.
Medalistica este definită ca obiect distinct de numismatică şi nu poate fi etichetată ca simplă ştiinţă auxiliară a istoriei, deoarece se plasează între istorie şi artele plastice.
Din cercetările întreprinse rezultă că, odată cu sosirea muncitorilor străini în Vale, pătrund în zonă medaliile care sunt aduse în 1907 de minerii polonezi ce au venit aici să-şi încerce norocul.
Poate nu întâmplător primele piese au fost dedicate Sfintei Varvara - ocrotitoarea celor care-şi câştigă pâinea zilnică în străfundurile pământului.
Se poate afirma deci că medalistica Văii Jiului a depăşit deja 100 de ani.
Pe lângă rolul lor în istoria locurilor, medaliile constituie un excelent mod de a realiza noi legături de prietenie şi colaborare între instituţiile aflate pe diferite meridiane ale globului.
În centrul lucrării se află reprezentarea medalistică a mineritului - ocupaţie de bază într-o zonă monoindustrială, iar figura minerului cu toate preocupările sale este bine reliefată.
Pe acest suport sunt tratate cu acurateţe aspectele curente din viaţa cotidiană a locuitorilor din zonă precum religia, ştiinţa şi cultura, activităţile conexe mineritului şi un foarte bogat capitol, dedicat sportului.
Folosirea unor imagini, altele decât cele ale medaliilor şi plachetelor, ale unor citate din amintirile persoanelor contemporane cu evenimentele redate în metal, vin să completeze în mod fericit lucrarea.
Foarte bună este ideea autorilor care, într-un capitol aparte, prezintă însemnele heraldice ale municipiilor şi oraşelor din zonă împreună cu imaginile insignelor administraţiei publice locale, mai puţin cunoscute, iar în încheiere - imnul minerilor imprimă lucrării un caracter solemn.
Felicitări pentru efortul şi tenacitatea de a reda cât mai fidel un segment din viaţa cotidiană a Văii Jiului, care devine astfel un bun material documentar pentru specialişti şi amatori. Volumul „Medalistica Văii Jiului” vine să îmbogăţească literatura de profil şi nu trebuie să lipsească din biblioteca celor care studiază istoria zbuciumată a ţinuturilor de la izvoarele Jiului.
Trebuie menţionat că autorii nu sunt la prima publicaţie în domeniul numismatic, acest colectiv semnând şi alte volume. Se pot menţiona în acest sens lucrările: „Insignele şi medaliile Companiei Naţionale a Huilei”, „Catalog al colecţiei de insigne cu tematică fotbal - Nicu Tudor”, „Patru decenii de insignografie românească”, „Muzeul Mineritului Petroşani 1961-2011” sau „Catalogul insignelor din Valea Jiului”.
O lucrare ca cea de faţă nu poate decât să-l bucure pe cititor. Personal îmi exprim satisfacţia de a fi primul care o lecturează şi o prefaţează, spre binele tuturor, al pasionaţilor din domeniu în primul rând.
Prof. univ. dr. ing. Nicolae Tiberiu Iliaş
 
DIN PARTEA AUTORILOR
Lucrarea pe care o publicăm se doreşte a fi o modestă contribuţie la un demers de cunoaştere a evoluţiei istorice, economice, tehnice şi sociale, prin intermediul medalisticii, a zonei numite Valea Jiului.
Ca născuţi şi crescuţi în Vale, din respect şi ataşament faţă de spaţiul geografic în discuţie şi de oamenii care ani de-a rândul ne-au fost colegi de muncă, încercăm să oferim celor care citesc lucrarea o imagine cât mai puţin sumbră, dar reală a ceea ce este astăzi mineritul în jurul căruia s-a creat o nemeritată faimă negativă.
Am fost întrebaţi în repetate rânduri de ce insistăm ca lucrarea să vadă acum lumina tiparului deoarece Sf. Varvara a trecut, iar Ziua Minerului, sărbătoare tradiţională în Valea Jiului, este încă departe?
Pentru cei care au lucrat sau au avut tangenţă cu ramura minieră, în fiecare zi când colegii noştri revin din subteran la lumina zilei teferi, este o sărbătoare! Nu trebuie să aşteptăm ca şi calendarul să ne spună când trebuie să sărbătorim!
Lucrarea putea fi orientată spre alte tematici, dar noi am preferat să ne axăm asupra Văii Jiului unde, de peste o sută de ani, s-a dezvoltat un adevărat cult pentru medalistică.
Astfel prin reproducerea foto a unui număr de 180 medalii sau plachete şi a 63 de insigne, completate de 42 imagini, am căutat să creăm o privire de ansamblu fidelă a celei mai importante zone carbonifere a ţării.
Au fost emise astfel medalii şi plachete comemorative pentru omagierea unor evenimente majore, medalii aniversare atunci când unele unităţi economice împlineau un număr rotund de ani în activitate, medalii care marchează punerea în funcţie a diverselor capacităţi de producţie etc.
Nu au fost uitate nici medaliile sau plachetele învăţământului superior minier, ale localităţilor care formează Valea Jiului, nici cele cu tematică religioasă, economică sau sportivă din zonă.
Lucrarea se bazează pe piesele existente în colecţiile autorilor, deci este posibil ca unele plachete sau medalii să nu fie menţionate, motiv pentru care ne cerem scuze şi orice completare adusă va fi binevenită, cu mulţumirile de rigoare.
Toată gratitudinea noastră faţă de cei care ne-au depănat amintiri legate de evenimente mai puţin cunoscute sau mediatizate. pe care noi nu aveam de unde să le ştim. De asemenea mulţumim domnilor Mihai Livadariu şi Claudiu Pardos pentru ajutorul acordat în realizarea imaginilor.
Am încercat ca, pe lângă fiecare medalie sau plachetă prezentată, să facem o scurtă descriere istorică sau geografică a momentului sau a zonei în care a apărut ca o părticică din istoria meleagurilor unde am crescut şi de care suntem mândri că putem să le facem cunoscute şi celor interesaţi.
Toate faptele relatate constituie un lanţ unitar redat prin medalii şi plachete cuprinse între anii 1907-2012 marcate de figura şi faptele MINERULUI - cel care şi-a pus totdeauna pecetea pe aceste plaiuri iubite de locuitori şi binecuvântate de Dumnezeu!
NOROC BUN!

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Într-o seară din acel fierbinte decembrie 1989, doi dascăli de ţară, gorjeni, soţ şi soţie, puţin obezi, s-au nimeri[..]
07.01.2015, 19:52   |    0 comentarii
Daniel Antohe s-a născut la 18 noiembrie 1983 în Petroşani şi este absolvent al Lic[..]
29.01.2014, 21:46   |    0 comentarii
Anul trecut, distinsul critic Gheorghe Mocuţa a publicat la Editura „Tracus Arte” incitantul (şi muncitul) volum &bd[..]
29.01.2014, 21:40   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter