22.11.2008,  15:46:48 | 0 comentarii | 332 vizualizari
Şi în Valea Jiului / Vaccinul poate fi refuzat
de Cristian ANGHEL

Pãrinţii fetiţelor de clasa a IV-a, ţinta controversatei campanii de vaccinãrii contra cancerului uterin, au refuzat sã semneze pentru accept din cauza lipsei informaţiilor. La Vulcan, clase întregi nu vor participa la campania naţionalã, declarând cã semnãtura ţi se cere doar în cazuri de mare risc, dar pe care nimeni nu le comunicã. Informarea a fost lãsatã pe seama învãţãtoarelor.

Se poate refuza vaccinul
Aproximativ 110.000 de eleve de clasa a IV-a ar trebui sã fie vaccinate împotriva cancerului de col uterin, începând de luni, în cadrul unei campanii naţionale în valoare totalã de 23 milioane euro, lansatã de Ministerul Sãnãtãţii Publice. Campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin se va desfãşura în şcoli, în program fiind cuprinse toate fetele de clasa a IV-a. Ministrul Sãnãtãţii, Eugen Nicolãescu, a declarat la lansarea campaniei cã bugetul alocat este de circa 23 milioane euro.
Eugen Nicolãescu a precizat cã
niciun copil nu va fi vaccinat dacã pãrinţii acestuia nu îşi dau acordul scris în acest sens. „Pãrinţii care refuzã vaccinarea trebuie sã completeze o declaraţie de refuz şi în acest caz ei vor fi singurii responsabili de ce se va întâmpla în viitor cu copilul lor”, a declarat ministrul.

Rapoartele indicã reacţii adverse severe
Conf.dr. Geza Molnar, preşedintele Societãţii Române de Epidemiologie, a precizat cã nu are date din care sã rezulte nici cã vaccinul este bun, nici cã nu este bun. „Dacã aş avea o fetiţã sau o nepoatã în clasa a IV-a nu aş accepta sã fie vaccinatã. Autoritãţile europene au recomandat vaccinarea, dar nicio ţarã nu şi-a asumat o campanie naţio­nalã obligatorie de imunizare” - a de­clarat Geza Molnar. Rapoartele indicã reacţii adverse puternice, respectiv 9.800, înregistrate în urma vaccinului. 6% din acestea sunt foarte serioase. Cum ar fi: coagularea sângelui, paralizie şi chiar deces (20 de cazuri). În ţãri ca Austria, Germania şi chiar în Statele Unite s-au înregistrat decese.

Şi medicii declarã cã nu şi-ar injecta fetiţele
În Valea Jiului, faptul cã pãrinţii trebuie sã-şi dea acceptul pentru vaccin prin semnãturã şi prin declaraţie pe propria rãspundere dacã refu­zã, a ridicat multe semne de întrebare. „Faptul cã ni s-a cerut sã semnãm pentru acest vaccin, sau sã dãm declaraţie dacã refuzãm, aratã clar cã ceva nu este în ordine. Eu am dat semnãturã când tatãl meu a fãcut o operaţie foarte riscantã, am fost informatã de riscuri şi mi le-am asumat” - a declarat Viorica C. La Vulcan, de exemplu, pãrinţii au vrut mai multe informaţii cu privire la acest vaccin. Nimeni nu a putut da explicaţii amãnunţite. Unii medici de familie au declarat cã este o campanie a Ministerului Sãnãtãţii bã­gatã pe gât românilor. „Eu, dacã aş avea o fetiţã, nu aş fi de acord sã facã acest vaccin, care este o premierã pentru aceastã vârstã. Trageţi dumneavoastrã concluzia, cã doar nu sunteţi un om prost” - a declarat un medic ginecolog din Haţeg.
“O declaraţie pe propria rãspundere se dã când este vorba despre viaţã şi moarte, când hotãrãşti soarta unui om, în cazul acesta copilul meu. Nu pot sã îmi asum nişte riscuri dându-mi acordul, pentru cã nimeni nu ştie sã-mi explice exact despre ce este vorba. Am încercat sã mã informez la mai mulţi medici pentru a lua o hotãrâre, dar toţi mi-au spus cã rãmâne la latitudinea mea, cu precizarea cã ei nu ar accepta acest vaccin pentru fetiţele lor” - a declarat C.R. din Vulcan.
La Şcoala Generalã Nr. 4 din Vulcan sunt mai multe clase unde pãrinţii au refuzat administrarea acestui vaccin. Motivul este cã informarea privind efectele acestui vaccin a fost lãsatã la latitudinea învãţãtorilor şi niciun cadru medical nu şi-a asumat responsabilitatea de a vorbi, în cadru organizat, despre efectele benefice şi cele secundare ale vaccinului. Medicii, la rândul lor, nu deţin informaţii oficiale privind aceastã campanie, singurele informaţii sunt din mass-media.
Medicii de familie declarã la unison cã o asemenea campanie naţionalã, cu un asemenea vaccin,  este  o premierã mon­dialã la aceastã vârstã, respectiv 9-10 ani. Aceştia susţin cã informarea este ca şi inexistentã, nefiind definit termenul efectului benefic şi nici efectele secundare majore.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Pentru a limpezi lucrurile, referitor la probleme existente cu unele loturi de vaccin dT (diftero-tetanic) pentru copii, speciali[..]
25.01.2015, 20:18   |    0 comentarii
Duminică, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a judeţului Hunedoara a trimis autoturismul special dotat cu instalaţie care a[..]
17.11.2014, 20:07   |    0 comentarii
Conform datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, maternitățile din unitățile sanitare cu paturi [..]
02.09.2014, 21:10   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter