03.02.2014,  19:48:34 | 0 comentarii | 574 vizualizari
Deşi întotdeauna e loc de mai bine / Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” creşte de la an la an
de Mihaela PETROŞAN

Conform raportului de activitate făcut de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” Petroşani a avut, în 2013, foarte multe realizări, atât în domeniul financiar-administrativ, cât şi în cel artistic.

15 premiere
În perioada ianuarie - decembrie 2013 la Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” Petroşani au avut loc 15 premiere: „Numai Dumnezeu poate descurca ce este omul”, de Mihai Eminescu; „Nasturi”, de Werner Schwab; „Visul unei nopţi de vară”, de William Shakespeare; „O mireasă de împrumut”, de Astrid Lindgren; „Prâslea cel voinic şi merele de aur”, adaptare după Petre Ispirescu; „Ultima haltă în Paradis”, de Valentin Nicolau; „Prah”, de György Spiró; „Cutia Pandorei”, de Katalin Thuroczy, tradu-ce­rea Anamaria Pop; „Scufiţa Roşie”, adaptare după Fraţii Grimm; „Cu sufletul nu-i de glumit”, de Dimitré Dinev; „Lucrezia Borgia”, de Victor Hugo; „Autorul”, de Radu Herjeu; „Despre sexul femeii - un câmp de luptă în războiul din Bosnia”, de Matei Vişniec; „Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian.

Două mari spectacole
În 2013, în sala Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroşani au avut loc 129 spectacole, iar în deplasare 19 spectacole, numărul spectatorilor crescând considerabil. Potrivit raportului, anul trecut s-au realizat două spectacole de amploare puse în scenă de regizori importanţi ai scenei româneşti: „Ultima haltă în Paradis”, de Valentin Nicolau, regia artistică - Andrei Mihalache, sce­no­grafia - Alexandru Radu, şi „Lucrezia Borgia”, de Victor Hugo, regia artistică - Cristian Ioan, decor - Labancz Clara, costume - Ştefania Cenean. De men­ţionat că spectacolul „Ultima haltă în Paradis” a participat la Festivalul Multicultural Internaţional Fără Bariere 2013, ediţia a VII-a, Satu Mare. Astfel, secvenţe din acest spectacol au fost difuzate pe postul naţional de televizi­une, TVR1. Mai mult, Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” Petroşani a fost promovat şi prin cronicilor apărute în diverse reviste de specialitate, „Teatrul Azi”, „ArtAct Magazin” etc.

Încasări peste previziuni
În ceea ce priveşte activitatea administrativă, potrivit raportului, anul trecut au fost făcute o serie de lucrări, din care amintim: ignifugare suprafeţe textile scenă (sală spectacole), reparaţii curente pardoseli - secretariat, mana­ger, contabilitate, administrator, regizor, sală studio, camere actori etaj 1, reparaţii curente planşeu şi hidroizolaţie pod clădire veche, reparaţii curente grup sanitar cabine, lumini - sunet, subsol (ateliere) şi reparaţii curente în casa scării - scenă. Referitor la realizările economice, din datele oficiale rezultă că au fost considerabile, depăşindu-se veniturile proprii prognozate, numărul spectatorilor crescând.

Festival pentru adolescenţi
În raport se mai menţionează că în perioada analizată au avut loc două festivaluri. Astfel, în mai - iunie 2013 s-a desfăşurat a treia ediţie a Festivalului „Feţi frumoşi, Zâne bune şi Ilene Cosânzene”, iar în perioada 29 - 30 mai 2013 s-a desfăşurat prima ediţie a unui eveniment inedit - „Festivalul Vostru, al Adolescenţilor”, care a avut în vedere promovarea culturii, îndeosebi a teatrului, la nivel de Valea Jiului. Reprezentanţii Teatrului „Ion D. Sîrbu” susţin că „tinerii din Valea Jiului au deschidere în ceea ce priveşte această profesie. De cinci ani consecutiv numărul acestora a crescut. S-au pus în scenă diferite spectacole pentru ei şi cu ei, aceştia fiind pregătiţi de actori ai teatrului care i-au îndrumat spre facultăţi de profil. Aşa se face că primii intraţi la facultăţile de specialitate sunt tinerii din Valea Jiului, ceea ce nu este puţin lucru”.
Aceste spectacole şi pregătiri au fost numite simplu: „Întoarceţi-vă acasă!”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Mihai Sima a fost votat drept starul stagiunii 2014-2015 la Teatrul Dramatic “Ion D. Sîrbu” din Petroşani.12.06.2015, 04:01   |    0 comentarii
În perioada 23-31 mai se va desfăşura la Bucureşti a XIII-a ediţie a Festivalului Comediei Româneşti – fest[..]
19.05.2015, 22:42   |    0 comentarii
Spectacol vibrant, de mare tensiune dramatică, realizat cu doar patru personaje, cu final grandios, care a ridicat sala în [..]
07.05.2015, 22:46   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter