26.11.2008,  16:34:12 | 0 comentarii | 332 vizualizari
Lume, lume! / Robert Hummel şi Mircea Andraş dau astãzi artã la toatã cafeneaua. În primul rând, politicienilor…
de Marian BOBOC

La creioane: Robert Hummel, zis „Neamţul”!

Robert Hummel, un neamţ dedat la balcanismul dulce al cafenelei, artist recunoscut, profesor, consilier local şi organizator de „competiţii” plastice, ne provoacã astãzi, 26 noiembrie, în cafeneaua Shteff (pe numele ei de domni­şoa­rã… „La Varice”, clienţii vechi ştiu de ce…), sã facem cunoştinţã cu candidaţii Vãii la Parla­mentul României. Scop în care, dupã ce şi-a ascuţit cu meticulozitate creioanele, Hummel a executat, contra-cronometru (acest lucru e trãdat de unele lucrãri…), 12 portrete color, surprinzându-i pe politicienii momentului în diverse ipostaze mai mult sau mai puţin comice.
Pentru a înţelege mai bine demersul artistic al lui Robert  Hummel, e necesar un scurt  isto­ric al provocãrilor sale artistico-politicieneşti. Prima datã, Hummel - dupã cum am mai spus un „trãirist” al spaţiului cafenelei - a caricaturizat personajele obişnuite care populeazã aceastã „agorã” a Petroşaniului. Apoi, la alegerile locale din anul 2000, provocat şi susţinut de Dan Codrea şi subsemnatul, a expus prima datã fi­gurile candidaţilor la fotoliile de primar ale oraşelor Vãii Jiului. Unii dintre candidaţi, vãzându-se în „oglinda” artei, s-au cam supãrat. Alţii, „îmbolnãvindu-se de deces”, au murit… politic. Probabil, pentru unii dintre aceştia, cea mai importantã realizare politicã este chiar faptul cã au fost „prinşi în peniţã” de un artist important al timpului lor. Au urmat alte şi alte expoziţii. Sufletul organizãrii uneia dintre cele mai reuşite expoziţii a fost Dan Codrea, directorul „Sãp­tãmânii Vãii Jiului”. Expoziţiile cu candidaţi ale lui Hummel - aceasta vernisatã astãzi este, dacã nu mã înşel, a V-a - se pot constitui într-o stenicã şi ineditã istorie în caricaturi a politichiei din Valea Jiului.
Poate vã întrebaţi de ce a ales Robert Hummel acest spaţiu, al cafenelei, la prima vedere impropriu unui astfel de demers artistic. Motivul principal ar fi acela cã numãrul celor care au acces la „operã”, volens-nolens, e mult mai mare decât dacã acest eveniment s-ar fi produs, ştiu eu, în singura galerie de artã din Petroşani, cea de Casa Studenţeascã. Aşa, consumatorul de cafea intrã în contact şi cu caricaturile lui Hummel, astfel încât el devine, dintr-un consumator obişnuit de cafea şi unul de… artã. Cu caimac sau fãrã, funcţie de receptarea fiecãrui cafegiu. Deci, Hummel, ca un ţal de-al lui Nenea  Iancu, serveşte artã melanco­licilor ori gureşilor clienţi ai ca­fe­nelei.

La rime, Mircea Andraş, zis şi „Epigramistul”!
Cã tot am pomenit instituţia cafenelei (despre cafeneaua artisticã, parcã Tudor Arghezi opina cã este ca o universitate pentru artiştii care o frecventeazã), e timpul sã mã aşez şi la masa de scriitor al lui Mircea Andraş. Acesta se simte în cafenea ca peştele în apã. Sunt sigur cã Mircea Andraş a scris aproape la toate mesele cafenelei. Mircea Andraş face din secretosul  şi, uneori, intimul act al scrisului unul public. Mircea Andraş scrie, fãrã niciun fel de complexe ori perdea în vãzul (şi gãlãgia!)  consumatorilor de cafenea. Cine nu ne crede, poate sã se convingã singur, urmãrindu-l pe maestru Mircea în exerciţiul scrierii. Rumoarea cafenelei e muza principalã a lui Mircea Andraş.
Revenind la subiectul zilei, expoziţia în tandem (caricaturi-epigrame), amintesc cã Andraş l-a secondat pe Hummel (sau invers) în mai toate ieşirile lor artistice de/în cafenea. Am mai spus-o, dar îmi face plãcere sã o repet ori de câte ori am ocazia: Mircea Andraş este cel mai important scriitor de umor, nu doar din gubernia Hunedoarei, ci şi din cele înconjurãtoare. Pe lângã talentul sãu, Mircea Andraş se dovedeşte a fi şi un scriitor prolific. Fapt dovedit şi de colaborãrile sale, zilnice ori sãptãmânale, chiar la Ziarul Vãii Jiului. Epigrama (mai bine zis, protoepigrama), în aparenţã un gen minor, are o vechime, ţineţi-vã bine, de circa 2.500 de ani! Din multele definiţii ale epigramei, am reţinut câteva: „Epigrama e un catren care are trei versuri de prisos” (Adrien Decourcelle); „Epigrama e o satirã concentratã” (Tudor Mãinescu); „Epigrama e ca un zâmbet al inteligenţei” (I. Gr. Perieţeanu). Epigramele lui Mircea Andraş se circumscriu cu lejeritate oricãrei dintre definiţiile de dinainte. Dupã N. Crevedia, un cunoscãtor al istoriei genului, epigrama nu este singurã pe lume, ea mai având „trei specii, rude îndeaproape”. E vorba de madrigal, epitaf şi… calambur. Revenind la Mircea Andraş Epi­gramistul, cred cã acesta ar trebui sã-şi strângã grabnic epigramele - însoţite, musai, şi de picanteriile scrierii - între coperţile unui volum. Ajunge cu atâta dulce risipire!
Lume, lume! Astãzi, Robert Hummel şi Mircea Andraş dau artã la toatã cafeneaua. În primul rând, politicienilor… Nu vã înghesuiţi, ajunge pentru toatã lumea…Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Astăzi, de la ora 12, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva, are loc vernisajul expoziţiei de fotografie etnogra[..]
01.04.2015, 20:08   |    0 comentarii
Ieri, de la ora 12, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, a avut loc vernisajul expoziţiei de carte veche intitulată &[..]
30.03.2015, 20:40   |    0 comentarii
Mâine, 5 martie, la ora 11:00, în clădirea „Magna Curia”, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva va [..]
03.03.2015, 20:21   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter