29.10.2011,  12:29:37 | 0 comentarii | 686 vizualizari
În aşteptarea normalităţii…/ Primăria Uricani are depuse documentaţii complete pentru reabilitarea a 39 de blocuri
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN

Dacă nu ştiaţi, vă spunem noi, oraşul Uricani are exact 82 de blocuri. Dintre acestea doar 3-4 arată foarte bine, ele fiind reabilitate total sau parţial. Aspectul celorlalte este sub orice critică, asemănător cu cel al majorităţii a blocurilor din Valea Jiului, deoarece 25-40 de ani nu s-a mai făcut nimic la ele.

 

Există, totuşi, şi câteva blocuri, în care locuiesc persoane mai înstărite, unde se mai vede câte o schimbare, un geam nou de termopan sau din lemn tare, o uşă la scară nouă, sau reabilitări termice realizate individual. Dar aceste exemple sunt prea puţine, raportat la o populaţie de 10.000 de locuitori cât are Uricaniul. Nu trebuie uitată nici problema socială, unul din trei uricăneni nu este angajat sau este şomer.  

Cartierele de blocuri vechi din Uricani arată în momentul de faţă cel mai dezastrus din tot oraşul. Tencuiala exterioară a ajuns o glumă, acoperişurile ca un ghiveci găurit şi murdar, burlanele sunt lipsă, ramele geamurilor - cojite de vreme, uşile de la scările de bloc - găurite stând să cadă cu rame cu tot.

Situaţia financiară a circa 70-80% dintre locatarii de-aici este una la limita sărăciei.

De câţiva ani şi primarul Dănuţ Buhăescu încearcă să repare această situaţie de mai sus. Nu reuşeşte, nu pentru că nu şi-ar dori, sau pentru că n-ar avea iniţiativă, ci pentru că au existat sau există mai multe piedici. Cea mai mare ar fi lipsa banilor de la bugetul local şi din buzunarele cetăţenilor. Apoi, un alt motiv important al acestei neîmpliniri ar fi faptul că proiectele depuse zac prin sertarele instituţiilor, primăria aşteptând în zadar până acum aprobarea lor şi finanţarea pe diverse programe guvernamentale, de care alte oraşe au beneficiat din plin. Nu şi Uricaniul. Referitor la acest aspect, primarul este de părere: „Suntem de altă culoare politică şi mereu am fost ieşiţi din schemă. Avem încredere acum în d-na ministru Udrea, care ne mai ajută în momentul de faţă şi cu alte proiecte importante, prin ministerul pe care îl conduce. Dacă anul trecut şi acum doi ani nu am fost trecuţi pe nicio listă din niciun program, acum am primit semnale pozitive destul de clare, urmând să vedem şi în mod concret câte ceva. Pro-blema e destul de urgentă, pentru că blocurile se degradează tot mai mult de la an la an, ele devenind azi-mâine un adevărat pericol public, în sensul că bucăţi de acoperiş sau de tencuială pot cădea oricând peste cineva. Nici nu vreau să mă gândesc la aşa ceva. Dar sunt semnale că nu vom mai fi săriţi, dacă nu la finalul anului, după această rectificare de buget, la anul care vine, când am înţeles că programul de reabilitare a blocurilor va reîncepe mai în forţă, anul acesta el derulându-se cu încetinitorul din cauza crizei economice”. Aşa ar fi corect ca la anul, dacă nu din toamnă, în Valea Jiului să beneficieze mai mult de programul anvelopare Uricaniul sau Lupeniul. 

„Noi, pentru blocurile din oraşul Uricani, avem depuse două tipuri de documentaţii. O dată e vorba de documentaţiile pe care le-am pus pe programul acela de reabili­tare a blocurilor din zonele miniere încă din anul 2008, unde avem documentaţii complete pentru 24 de blocuri. Am văzut că s-au aprobat în judeţul Hunedoara opt blocuri pe hotărâre de guvern pe acest program în 2011, printre care şi blocuri din Petrila. Din păcate, la Uricani nu a intrat niciun bloc pe această listă, nici pe altele din 2010 şi 2009. Apoi, pe un alt program, cel care vizează reabilitarea termică a imobilelor, prin MDRT, avem documentaţii depuse pentru 15 blocuri. Sunt depuse încă de la sfârşitul anului trecut toate studiile de fezabilitate, studiile tehnice, termice şi energetice, exact cum s-a cerut, inclusiv proiectele tehnice, care sunt şi plătite, dar nu am avut niciun semnal anul acesta. Factorul politic este esenţial aici şi el hotărăşte. Noi am cerut, în prima fază, să ni se aprobe pe programul de reabilitare termică a blocurilor, o prioritate pentru patru blocuri, respectiv pentru blocurile 33 şi 35 din Aleea Teilor - unde avem în vedere inclusiv schimbarea acoperişului şi refacerea faţadelor, montarea de tâmplărie PVC şi pentru două blocuri din strada 1 Mai, F7 şi F9. De ce am cerut pentru aceste patru blocuri prioritate? Pentru că acolo stau foarte mulţi oameni nevoiaşi, dorinţa noastră fiind ca acolo să suportăm noi şi partea dumnealor de contribuţie,  deoarece locatarii au situaţii financiare foarte grele. Dacă în următorii trei-patru ani, pentru cele 39 de blocuri, din cele două programe, s-ar rezolva toate aceste probleme, aş putea spune că sunt pe deplin mulţumit deoarece aceste 39 de blocuri sunt cele mai praf din tot oraşul. Ar însemna că aproape jumătate din blocurile noastre ar reveni la viaţă, cetăţenii ar sta în confort, iar faţa Uricanului s-ar schimba în bine. Oraşul ar arăta atunci - sunt convins de asta - ca o mică bijuterie. Exact cum trebuie să arate un mic orăşel de munte, cu puţin turism şi câteva fabrici mijlocii şi mici, care să absoarbă toată forţa de muncă”, ne-a mai declarat primarul Dănuţ Buhăescu. Visele primarului nu sunt, de fapt, decât nişte lucruri normale, într-o ţară normală.

 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter