28.11.2008,  18:31:40 | 1 comentariu | 605 vizualizari
Barbu a transformat munca la negru în sport naţional
de Ziarul Vaii Jiului

Gheorghe Barbu, fostul  ministru al  Muncii, a declarat presei în urmã cu ceva timp cã România are mari pro­bleme din punct de vedere al angajãrii forţei de muncã, peste 1,2 milioane de muncitori autohtoni lucrând „la negru“.
Deşi numãrul acestor persoane este mult mai mare, fenomenul în sine este îngrijorãtor. Şi cifrele, de asemenea, mai ales dacã vin din gura fostului ministru, pe atunci în funcţie, Gheorghe Barbu. Având în vedere cã în ţara noastrã doar patru milioane de persoane sunt active, putem afirma cã aproape jumãtate dintre ele presteazã ilegal.

Barbu recunoaşte
În sfârşit, Barbu a avut tãria sã re­cunoascã cã România se confruntã cu mari probleme în domeniul angajãrii „pe bune“ a forţei de muncã. Dacã ar fi ur­mãrit statisticile date publicitãţii de cãtre Inspecţia Muncii, şi-ar fi dat seama cã „munca la negru“ a devenit în Ro­mâ­nia, de ani buni, un sport naţional. Şi asta pentru cã autoritatea pe care o avea în subordine şi care, în mod normal, ar fi trebui sã  întreprindã mãsuri pentru eliminarea acestui flagel se lasã, ca de fie­care datã, pe tânjealã. Surse din cadrul Inspecţiei Muncii ne-au declarat cã „starea de letargie, din cadrul instituţiei, era administratã permanent de fostul ministru Barbu. Tot timpul inspectorul general de stat Mariana Basuc îşi petrecea ziua la cabinetul fostului ministru Barbu, care în loc sã o punã la treabã o lãsa sã facã de capul ei. Inspecţia Muncii se confruntã cu probleme, iar Basuc este ineficientã“.  Potrivit statisticilor întocmite de Ins­pec­ţia Muncii, în urma controalelor pri­vind depistarea şi combaterea cazurilor de muncã fãrã forme legale, în anul 2005 au fost depistate peste 8.500 de persoane care mun­ceau „la negru“ şi 3.525 de angajatori care foloseau forţa de muncã fãrã contracte întocmite. Statisticile aratã cã, în primele patru luni ale anului 2007, cifra muncii ilegale a crescut îngrijorãtor, tinzând chiar sã o dubleze pe cea din anul anterior, care s-a ridicat la 8.500. Astfel cã, în perioada ianuarie-aprilie 2007, numãrul persoanelor depistate cã prestau ilegal a ajuns la aproape 4.000, iar cel al angajatorilor la 2.000. Pentru a convinge angajatorii, care apeleazã la forţã de muncã fãrã forme legale, sã renunţe la aceastã practicã, Barbu a precizat cã intenţioneazã ca din 2007 sã reducã contribuţiile sociale. Reamintim cã o astfel de mãsurã a fost luatã şi în 2006, când acestea au scãzut cu 2%, dar, dupã cum se vede, aceasta nu a dat prea multe roade. Nici în 2007 nu a reuşit nimic. NIMIC. Proliferarea muncii la negru îi va afecta, în viitor, pe cei puşi în situaţia sã o presteze, prin lipsa unei eventuale pensii, însã, potrivit “strategiei”  fostului şi niciodatã viitorului mi­nis­tru Barbu, “soluţia” eradicãrii respectivului fenomen se reduce numai la „campanii de conştientizare”.

Potrivit statisticilor, dar şi precizãrilor fãcute de Gheorghe Barbu, peste jumãtate dintre cele aproape 4,7 milioane de persoane care presteazã o activitate lucrativã presteazã o „muncã la negru”. Mai precis, pentru respectivii „salariaţi”, în majoritate tineri, angajatorii nu s-au obosit sã le întocmeascã o carte de muncã, un contract de muncã, de unde şi lipsa oricãrei rãspunderi faţã de aceşti angajaţi. Dupã cum, în viitor, consecinţele pentru persoanele care presteazã la negru sunt dintre cele mai sumbre, pensia devenind, în aceste condiţii, o „fata morgana” sau, în cazurile cele mai fericite, fiind evaluatã la o sumã ridicolã. Desigur, „elanul” angajatorilor în proliferarea acestui fenomen care, potrivit statisticilor, loveşte, cu pre­cãdere, în segmentul tinerilor cu vârsta cuprinsã între 25 şi 35 de ani nu poate fi stopat sau mãcar atenuat de „controalele tematice” comandate din fruntea Inspec­ţiei Muncii.  

Fraudã crasã
Asta, pentru cã, în destule situaţii, surpriza controlului este dezumflatã de o „scurgere de informaţii” cãtre angajatorii vinovaţi sau, mai grav, legislaţia actualã, care prevede amenzi maxime de 1 miliard de lei vechi, este prea blândã. Mai mult, chiar “împãnaţi” cu amenzi sau dosare penale, angajatorii cu pricina se agaţã de “colacul de salvare” al instanţelor unde, în destule cazuri, sancţiunile devin amintire. Între înãsprirea legislaţiei ce sanc­ţi­o­neazã munca la negru, solicitatã de o parte dintre responsabilii Inspecţiei Mun­cii şi aplicarea unei fiscalitãţi relaxate pentru angajator, potrivit opiniei Paulei Ivanescu, fostul ministru al muncii a gãsit o „a treia cale” şi cea mai pãguboasã: „o campanie de conştientizare a tinerilor cã nu vor mai beneficia de pensii dacã muncesc la negru”. Desigur, la prima vedere s-ar pãrea cã „soluţia” depistatã de Barbu este o glumã numai cã, din nefericire, se pare cã fostul demnitar din fruntea Ministerului Muncii crede mai mult în “forţa” simpozioanelor şi campaniilor, decât în realismul unor pârghii viabile care sã conducã la eradicarea sau diminuarea în limite rezonabile a fenomenului muncii la negru care a înflorit, ajutat de “pãmântul fertil” sãpat de Barbu şi  al unei legislaţii în care sancţiunile, comparativ cu ale europenilor, sunt mângâieli, iar consecinţele viitoare pentru “salariaţi” se vor reflecta în sãrãcia buzunarului. Este trist. Este jalnic. S-au întâmplat accidente soldate cu moartea victimelor. Se întâmplã în România domnule Barbu. Lucreazã copii de 13-14 ani la negru. De ce nu aţi fãcut nimic în a opri acest fenomen? Asta era treaba dumneavoastrã. Nu aţi fãcut nimic. NIMIC. De ce aţi face ceva în funcţia de senator pentru care v-aţi depus candidatura pentru Valea Jiului? Cum se poate sã mai credem ceva din ceea ce ne minţiţi în fiecare zi pe posturile de televiziune. Eu, personal, am un mesaj pentru dumneavoastrã: Oamenii din Valea Jiului vor locuri de muncã... şi nu la negru. Mã bucurã sondajele care nu vã dau nicio şansã. Cã dacã era invers, VALEA JIULUI era transformatã de dumneavoastrã într-o plantaţie de negri.
Adrian OLARIUInformatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 fane06.02.2014,  22:13:24
Cine mai e si barbu asta,amantul babaciunii Campeanu?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema

Secretarul Camerei Deputaţilor, Gheorghe Barbu, a declarat că a dispus verificări la două departamente ale instituţiei pentru clarificarea [..]

06.11.2011, 19:40   |    0 comentarii

Într-un numãr anterior al ziarului nostru v-am prezentat cu cine şi mai ales cu ce se ocupã Gheorghe Barbu. Mai[..]

27.11.2008, 17:39   |    0 comentarii

Deja scriu articolele cu o anumitã greaţã. Nu din punct de vedere jurnalistic, ci din cauza unui singur om care &icir[..]

26.11.2008, 16:35   |    0 comentarii

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter