03.12.2008,  16:49:19 | 0 comentarii | 421 vizualizari
Măcar astăzi, să nu uităm de ei… / Ziua Internaţională a Persoanelor cu Handicap
de Mihaela PETROŞAN

Astăzi, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) sărbătoreşte, la fel ca în fiecare an, în toate centrele sale, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Handicap. La începutul lunii noiembrie a acestui an, în evidenţa DGASPC Hunedoara se aflau 17.108 persoane încadrate într-un grad de handicap, care au depus dosare pentru primirea unor drepturi şi facilităţi, dintre care 15.863 sunt persoane adulte şi 1.245 sunt minori. În centrele de îngrijire şi asistenţă şi în locuinţele protejate aflate în subordinea DGASPC Hunedoara se aflau, la data de 1 noiembrie 2008, 431 persoane adulte care beneficiază de găzduire, îngrijire şi recuperare. La începutul lunii decembrie 2008, în centrele de plasament şi casele familiale pentru copiii cu handicap se aflau cu măsură de protecţie 117 copii.
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Handicap, în centrele Direcţiei Generale se organizează o serie de activităţi dedicate persoanelor cu handicap cum ar fi: expoziţii cu produse confecţionate în centre, jocuri sociale de grup, activităţi recreative, activităţi cu caracter religios, programe artistice şi colinde susţinute de ansambluri de copii şi interpreţi de muzică populară, primirea de colindători de la diverse şcoli etc.
„În anul 1992, după încheierea Deceniului Naţiunilor Unite, dedicat persoanelor cu dizabilităţi (1883-1992), Adunarea Generală a proclamat ziua de 3 decembrie drept Ziua Internaţională a Persoanelor cu Handicap. Această zi este un prilej de a promova înţelegerea problemelor legate de handicap şi un îndemn la respectarea demnităţii, drepturilor şi bunăstării persoanelor cu handicap. Se urmăreşte, totodată,  conştientizarea asupra beneficiilor ce pot rezulta din integrarea persoanelor cu handicap în fiecare aspect al vieţii sociale, economice şi culturale. Pe viitor, punându-se accent pe prevenirea situaţiilor de criză în ceea ce priveşte adultul şi copilul  cu handicap, se vor diversifica serviciile existente, va fi dezvoltată reţeaua de servicii de zi şi vor fi dezvoltate serviciile rezidenţiale integrate în comunitate”, a declarat Viorica Popescu, directorul general al DGASPC Hunedoara.
În Valea Jiului, la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Petrila (CIA Petrila) programul zilei va începe la ora 14:00 cu un grup de elevi de la Colegiul Economic Hermes Petroşani care va prezenta un spectacol artistic şi va distribui pachete beneficiarilor, urmând trupa de dansuri populare a copiilor de la Şcoala Generală Nr. 5 Petrila care va prezenta un scurt program artistic, iar în final un grup de copii de la Centrul de Zi ,, Sufleţel’’ din Petroşani şi un grup de copii de la Centrul ,,Salvaţi Copiii’’ din Petrila vor prezenta un mic spectacol artistic (colinde şi poezii). Ziua se va încheia cu o masă festivă.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!



* * *










* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227





Publicitate
Newsletter