03.12.2008,  17:09:32 | 0 comentarii | 587 vizualizari
Copiii noştri cinstesc ţara, neamul şi istoria… / Ziua Naţională a fost cinstită de elevi şi prichindei prin cântece şi poezii la Biblioteca Municipală Petroşani
de Corneliu BRAN

Ziua de 1 Decembrie 1918 marchează bilanţul luptei tuturor românilor pentru întregirea statală. Despre cronologia evenimentelor din această zi, de acum 90 de ani şi despre semnificaţiile istorice ale acestei zile ar fi multe de spus. Aşa de multe încât nu ne-ar ajunge să umplem 1.000 de numere de ziar. Ne vom opri la a spune doar atât: 1 Decembrie este Ziua Naţională a României, potrivit Constituţiei din 2003, articolul 12, aliniatul 2. Această zi a fost adoptată anterior prin Legea 10 din 31 iulie 1990 şi promulgată la 1 august 1990, fiind  cea mai mare sărbătoare publică a tuturor românilor, oriunde s-ar afla ei.
Dacă la 1 Decembrie, 1.228 de delegaţi şi peste 100.000 de români adunaţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului au adoptat în unanimitate o Rezoluţie istorică care a consfinţit pe veci UNIREA tuturor românilor din TRANSILVANIA, întreg Banatul (cuprins între Dunăre, Tisa şi Mureş) şi Ţara Ungurească (cuprinsă între Maramureş, Sătmar şi Crişana) cu PATRIA MAMĂ, ROMÂNIA, după aproape 100 de ani, poporul român cinsteşte cu demnitate şi bucurie această importantă dată din calendar.
Ziua de 1 Decembrie, fiind declarată oficial zi liberă, pe tot cuprinsul României, a fost normal ca elevii şi profesorii din toată ţara să sărbătorească prin programe cultural-artistice şi acţi­uni sportive cu câteva zile înainte de această dată. Acest lucru s-a întâmplat vineri, 28 noiembrie 2008 şi la Petroşani, la mai multe şcoli petro­şenene. Am ales în materialul de faţă, întâmplător, Şcoala Generală Nr. 6 (sau Carmen Sylva) şi Grădiniţa cu Program Normal Nr. 2, ambele din Aeroport.
Mulţumim cadrelor didactice de la această şcoală şi de la această grădiniţă, care, de fiecare dată când au acţiuni şcolare, ştiu să-şi apropie presa, să-şi facă cunoscute acţiunile lor şi ale copiilor. Lucru care din păcate nu se întâmplă prea des şi pe la alte instituţii şcolare sau grădiniţe, dar care apoi au pretenţii să apară în mass-media…

“La Mulţi Ani, iubită ţară!”
Ca în fiecare an, elevii Şcolii Generale Nr. 6 “Carmen Sylva” din Petroşani ştiu să-şi preţuiască istoria şi faptele înaintaşilor. Anul acesta, în cadrul parteneriatului încheiat cu Biblioteca Municipală Petroşani, elevii clasei a II-a C, îndrumaţi de doamna institutor Violeta Chirilă, şi preşcolarii de la Grădiniţa cu Program Normal nr. 2, pregătiţi de doamnele educatoare Emilia Gligor, Maria Nănău, Maria Stăncioiu şi Ramona Cuza-Ianc, au prezentat un montaj literar-artistic deosebit, dedicat împlinirii a 90 de ani de la Marea Unire de la Alba-Iulia.
Spaţiul bibliotecii în care stau atâtea cărţi pline de istoria neamului românesc a devenit pentru câteva ore aproape neîncăpător, iar poeziile şi cântecele patriotice au răsunat cu însufleţire din glasurile micuţilor români, creând emoţii invitaţilor prezenţi, cadrelor didactice şi angajaţilor bibliotecii.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Cu toată vremea câinoasă, sute de petroşeneni şi alte câteva sute de petrileni s-au strâns în Parcul C[..]
01.12.2014, 20:10   |    1 comentarii
Astăzi, la ora 9, la sediul Primăriei municipiului Deva se va semna un parteneriat care va aduce încă o variantă de învăţăm[..]
24.06.2014, 21:17   |    0 comentarii
La Casa Pensionarilor Petrila se executau mici reparaţii la acoperiş, în urma unei finanţări de la bugetul local. 27.11.2013, 19:14   |    1 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter