04.12.2008,  19:05:57 | 0 comentarii | 385 vizualizari
O parte a presei - marea dezamăgire a salvatorilor minieri de la Petrila
de Cristian ANGHEL

Ieri, in sala de curs pentru salvatori minieri de la INSEMEX Petroşani, am stat de vorbă, altfel, cu salvatorii care au acţionat în fatidica zi de 15 noiembrie. Atunci când 13 + 1 mineri şi salvatori şi-au pierdut viaţa. Erau trişti şi marcaţi. Pe lângă faptul că fiecare trăieşte o dramă pentru că şi-a pierdut colegi, rude, marea supărare era pe presă care a hulit pe mineri, mineritul şi chiar pe ei salvatorii. Mai rău, dezamăgirea născută din cuvinte grele aruncate chiar de unii mineri par a fi răni vii pe sufletul lor.

Vina de a fi fost acolo…
Cristea Nicolae este la prima tragedie de acest fel. După explozia de la Petrila a reuşit să plece pe picioare, considerând că loviturile şi rănile pricinuite sunt un fleac pe lângă ceea ce au păţit colegii săi. I s-a făcut rău şi a ajuns la spital. Ulterior, colegii care au avut norocul să nu fie la muncă în acel schimb, l-au făcut laş, i-au adresat cuvinte pe care greu le poate suporta. „Nu mi-am imaginat atâta răutate… Trăiesc într-un oraş mic, unde toată lumea se cunoaşte cu toată lumea şi am ajuns să fiu privit cu suspiciune. Sunt profund marcat de tot şi toate, pe lângă faptul că am văzut atâta durere la familiile colegilor noştri, că i-am pierdut pe ei…” - a declarat Nicolae Cristea.

A păcălit moartea
Constantin Grigoraş a avut o premoniţie şi a păcălit moartea sau a avut o ceată de îngeri păzitori. La prima intrare în subteran a reuşit să scoată, alături de ceilalţi, câţiva colegi fără viaţă. Dar i s-a defectat aparatul… A intrat şi a doua oară, dar ajuns din nou în iadul de subpământ, a simţit că nu mai poate. I-a spus şefului că vrea să iesă. S-a întors şi a plecat, moment în care mina a bubuit în urma sa. Suflul l-a aruncat cât acolo. A anunţat comandamentul despre ce se întâmplase chiar în spatele său… „Mi-am pierdut colegii. Nu ştiu de ce am simţit că nu mai pot… Puteam să fiu şi eu mort” - a declarat cu ochii aburiţi de lacrimi Constantin Grigoraş.

„De dumneavoastră, presa, mi-e frică”
Frica pare a fi factorul de echilibru, este cea care îi face pe salvatori să nu facă gesturi gratuite de eroism. „Pe mine nu m-aţi întrebat de ce mi-e frică. De dumneavoastră, presa, mi-e frică. Trebuie să mă gândesc, precum la şah cu 10 mutări înainte, pentru a nu mi se interpreta spusele. Au fost aici în Vale zeci de antene, ziarişti care făceau presiuni asupra şefilor noştri, a noastră, fără să aibă habar ce facem noi. Au spus că i-am obligat să intre pentru că era fratele meu acolo, dar câte nu au spus! Cum să comunici cine a murit şi cine trăieşte în acel moment?! Pe fratele meu nu l-am recunoscut decât după ce l-am pipăit. Avea părul creţ şi restul… din cauza temperaturii extrem de ridicate. Apoi, avem familii. Cum să afle din presă? Părinţii mei erau înnebuniţi, aveau doi fii la mină… Apoi, copiii noştri. Îmi plângeam fratele şi mi-au băgat microfonul în gură. Aşa ceva nu se poate să nu ai respect pentru nimeni şi nimic” - a declarat printre altele  Sorin Holigher, inginer şef Securitate în Muncă CNH.

Dincolo de ştiinţă este credinţa
„În mină, dincolo de ştiinţă, intervine la un moment dat imprevizibilul. Se ajunge la lupta directă cu natura, cu subpământul şi uneori pierdem şi alteori, din păcate, se moare. Dincolo de ştiinţă, rămâne cre­dinţa… În minerit, tehnica a evoluat tocmai ca urmare a situaţiilor tragice, pentru că nu ai cum să prevezi, să calculezi totul, absolut totul. În această meserie de salvator este nevoie de multă iubire de oameni, de solidaritate şi multă omenie. Aşa sunt salvatorii noştri” - a declarat Constantin Jujan, director interimar la E.M. Petrila.
Preşedintele Asociaţiei Salvatorilor Minieri din România, Artur Găman, şeful Laboratorului Salvare Minieră de la INSEMEX  Petroşani, a precizat că pentru această meserie trebuie să ai chemare, să ai verticalitate şi să ai curaj. „Ei sunt eroi şi nu merită să fie murdăriţi” - a spus Artur Găman.
„Aş dori un lucru. Acum chiar este nevoie de salvatori. Să vină aceşti ziarişti sau cei care aruncă cu vorbe grele, aici la cursuri de salvatori. Să facă salvare, aici, cu noi. Au spus că o facem pentru bani şi când i-am spus că luăm 2,5 milioane lei pe ziua de salvare, a spus că nu ar intra în iadul acela chiar dacă ar fi vorba de fratele său. Şi să fie clar pentru toată lumea: pe noi nu ne obligă nimeni. Dacă vrem şi ne simţim în stare, intrăm, dacă nu - nu”, a spus răspicat salvatorul Marius Ionică.
Pe minerii de acest gen, Ion Agârbiceanu i-a numit „Arhangheli”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema

Specialiştii Institutului Naţional de Cer­cetare şi Dezvoltare pentru Se­curitate Minieră şi Protecţie Anti­explozivă (INSEME[..]

27.01.2009, 18:22   |    0 comentarii

Cel puţin 4.000 de angajaţi de la Turceni şi mina Tahomir din Gorj, în frunte cu Zamfir Marin, preşedintele USM Jilţ Turceni şi Dan [..]

23.12.2008, 18:53   |    0 comentarii

Doi dintre cei cinci accidentaţi în data de 15 noiembrie la mina Petrila au fost externaţi. Alţi trei se află încă la Spitalul [..]

16.12.2008, 16:08   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter