05.12.2008,  19:38:00 | 0 comentarii | 455 vizualizari
Mina merge mai departe
de Cristian ANGHEL

Încet, dar sigur, Exploatarea Minieră Petrila revine la viaţă. Minerii de aici au fost dispuşi să lucreze şi de Crăciun pentru a-şi salva mina, locul de muncă. Nimeni nu a plecat, nimeni nu a fost redistribuit, producţia merge la sfert, lucrările continuă.

În urma evenimentului ce a avut loc la mina Petrila, patru dintre cele şase abataje ale unităţii au fost închise pentru securitate. Măsura a fost extrem de exigentă. „Rău cu mină, dar mai rău fără ea. Am calculat totul, chiar şi influenţa presiunii atmosferice de afară. Doar horoscopul nu l-am făcut…” - a povestit directorul interimar al minei Petrila. Mina merge cu 30 la sută din capacitatea de producţie, iar restul lucrărilor din subteran sunt în plină derulare. Conducerea minei, împreună cu sindicatul, a fost foarte atentă la starea de spirit a minerilor după tragicul accident, pentru că traumele pot crea alte drame. Oamenii au venit zilnic, ca şi cum ar fi venit la şut. În sala de apel, conducerea şi sindicatul au stat îndelung de vorbă cu minerii, explicând fiecare măsură luată, care au fost motivele, cum s-a acţionat. „Aşa cum noi cei din conducere nu ştim exact ce fac cei din minister şi nu înţelegem multe, consider că nici oamenii nu ne înţeleg pe noi, cei care îi conducem. Ca urmare, am considerat că este forte important să ştie ce măsuri s-au luat şi de ce. Comunicare, este foarte importantă. Mai mult, fiecare dintre ei a perceput diferit acest eveniment nedorit. De aceea le-am spus că sunt liberi să plece dacă doresc asta, sau să mai stea acasă până îşi revin, dacă încă sunt marcaţi… Am precizat că nimeni nu va fi redistribuit la alte mine, că este nevoie de ei aici la mină şi nu să măturăm galerii, ci să muncim. Remarcabilă a fost o iniţiativă a lor.
S-au oferit să muncească şi de sărbători pentru a salva mina. Le-am explicat că nu este nevoie, duminicile şi sărbătorile legale şi cele religioase nu se va lucra. Mai trebuie să ne gândim şi la Dumnezeu. Vom pune mina pe picioare încet, dar sigur”,  a spus Constantin Jujan.
Liderul de sindicat de la Exploatarea Minieră Petrila, Ioan Temneanu, a precizat că în circa trei luni mina îşi va reveni total. Acesta mulţumea lui Dumnezeu că nu se află în situaţia minei Vulcan, care nu a funcţionat circa trei ani, după ultima sa tragedie.

Petrila, în rugăciune

La locul celei mai recente tragedii din mineritul Văii Jiului, respectiv la mina Petrila, praznicul Sfintei Mari Muceniţe Varvara, ocrotitoarea minerilor, a fost marcat printr-o slujbă de pomenire a tuturor celor care au căzut la datorie pe frontul huilei, slujbă oficiată de un sobor de trei preoţi.
La Troiţa din curtea minei Petrila s-au aprins candele şi lumânări, iar conducerea exploatării şi reprezen­tanţii sindicatului au depus coroane de flori.
Reprezentaţii sindicatului s-au deplasat la toate cele 13 morminte ale celor trecuţi în eternitate la 15 noiembrie, pentru a aprinde câte o lumânare.
Preşedintele de sindicat, Ioan Temneanu, a precizat că unul dintre accidentaţii aflaţi internaţi la Bucureşti a suportat o operaţie de transplant de piele prelevată de la doi colegi care s-au oferit voluntar. Urmează o altă operaţie, a celuilalt rănit, iar pentru a dona piele, alţi doi colegi se vor deplasa la Bucureşti. „În 28 decembrie, vom face pomenirea de şase săptămâni a colegilor noştri căzuţi la datorie şi sperăm ca până atunci să vină acasă şi cei internaţi la Bucureşti” - a spus Ioan Temneanu.

Agapă la Biserica Sfânta Varvara

Singura Biserică ce poartă numele Sfintei Muceniţe Varvara se află în Petroşani. Zeci de credincioşi şi mineri
s-au adunat ieri la Biserica din Aeroport pentru a lua parte la slujba şi agapa câmpenească ce a avut loc de această sărbătoare. Printre cei care au participat la slujbă s-au numărat şi mineri, ori rude ale celor care au decedat, iar după slujbă toţi credincioşii au fost poftiţi la masă. În parohia părintelui Octavian Pătraşcu, pastorul bisericii, vin în această zi a Sfintei Varvara credincioşi din toată Valea Jiului care ţin la tradiţii şi se roagă pentru mineri.
Bucatele au fost preparate de momârlani şi mesenii au servit păsat cu mâncare de varză şi fasole uscată. Mâncarea a fost pregătită doar de bărbaţi, în timp ce toată lumea a asistat la slujbă.
Toţi cei care au luat parte la slujba religioasă de la bise­rică au mâncat din bucatele pregătite de momârlanii care le-au pregătit.
În această zi, toată suflarea din Valea Jiului şi-a amintit de minerii care trudesc în subteran şi s-au rugat pentru ei la singura biserică ce poartă hramul sfintei care îi ocroteşte pe cei ce trudesc în adâncuri.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema

Specialiştii Institutului Naţional de Cer­cetare şi Dezvoltare pentru Se­curitate Minieră şi Protecţie Anti­explozivă (INSEME[..]

27.01.2009, 18:22   |    0 comentarii

Cel puţin 4.000 de angajaţi de la Turceni şi mina Tahomir din Gorj, în frunte cu Zamfir Marin, preşedintele USM Jilţ Turceni şi Dan [..]

23.12.2008, 18:53   |    0 comentarii

Doi dintre cei cinci accidentaţi în data de 15 noiembrie la mina Petrila au fost externaţi. Alţi trei se află încă la Spitalul [..]

16.12.2008, 16:08   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter