08.12.2008, 16:06:36 | 0 comentarii | 392 vizualizari
Presiunea şomajului afectează grav şi judeţul Hunedoara / Nu mai sunt locuri de muncă
Articole de acelasi autor
de Mihaela PETROŞAN
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) are în evidenţă din ce în ce mai puţine locuri de muncă disponibile, iar acest lucru se datorează, în primul rând, presiunilor uriaşe făcute de numărul din ce în ce mai mare de companii care îşi restrâng activitatea şi trimit oameni în şomaj tehnic sau chiar concediază personal.
Astfel, în ultimele 7 zile, la nivel naţional s-a raportat o scădere a ofertei de locuri de muncă de mai mult de 5000, faţă de oferta de acum două săptămâni. Judeţul Hunedoara, chiar dacă nu se află pe ultimele locuri, nu a putut raporta decât o ofertă de locuri de muncă ce abia depăşeşte 600 de poziţii.
În ţară, lucrurile stau la fel de prost, la nivel naţional fiind disponibile doar 11.439 locuri de muncă neocupate. Ca date comparative, în Bucureşti au fost raportate 1.601 de posturi vacante, în Dolj - 846, iar la polul opus în judeţul Alba au fost raportate cele mai puţine oferte de muncă - 19, urmat de judeţele Galaţi, cu 24 de oferte, Vrancea, cu 47, şi Vâlcea, cu 51 de locuri de muncă disponibile.
Şi pe categorii profesionale şi de educaţie lucrurile devin din ce în ce mai complicate. Atfel, la nivel naţional, pentru persoanele cu studii superioare sunt oferite 765 de posturi libere, cele mai multe fiind pentru ingineri şi subingineri - 314 de locuri de muncă, asistenţi medicali generalişti - 45, contabili - 37 şi lectori universitari - 25.
Agenţiile judeţene au mai raportat către ANOFM 10.674 de oferte de muncă pentru persoanele cu studii medii şi profesionale, cele mai multe fiind pentru confecţioneri-asamblori de articole textile - 864 de posturi, muncitori necalificaţi în industria confecţiilor - 570, lucrători comerciali - 410, operatori confecţioneri pentru industria de îmbrăcăminte-ţesături, tricotaje, materiale sintetice - 388, muncitori necalificaţi la ambalarea produselor solide şi semisolide - 368, muncitori necalificaţi la demolări de clădiri, zidărie, mozaic, gresie, parchet - 306 de locuri de muncă.
Potrivit datelor înregistrate de agenţiile judeţene, deşi perioada crizei financiare a determinat restrângerea bugetelor de chetuieli pentru îmbrăcăminte, firmele din industria textilă din România au rămas cele care au cele mai multe oferte de angajare pentru acest interval.
Cele mai puţine locuri de muncă în ultimele zile sunt pentru jurisconsulţi - 9 posturi libere, frizeri - 8, profesori universitari - 7, portari - 5, arhitecţi de clădiri - 4, medici specialişti şi maseuri - câte 3 oferte.
Comentarii articol (0 )
Nu exista niciun comentariu.
   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
|
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.
Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL.
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, deschis la Banca Transilvania.
