29.10.2011,  15:49:21 | 0 comentarii | 690 vizualizari
Sâmbătă, la Petroşani, / Noul primar al oraşului maghiar înfrăţit cu Petroşaniul, Varpalota, s-a întâlnit cu primarul Tiberiu Iacob-Ridzi pentru stabilirea programului comun pe anul 2011
de Corneliu BRAN

Timp de trei zile, primarul oraşului maghiar Varpalota, totodată şi parlamentar al ţării vecine, Marta Talabér se află la Petroşani. După cum ştie toată lumea, Varpalota şi Petroşaniul sunt oraşe înfrăţite, iar scopul vizitei primarului, doamna Talabér, aflat pentru prima dată pe meleagurile noastre, este de a stabili, împreună cu primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, programul comun al celor două localităţi pe anul 2011.

 

Sâmbătă, 12 martie, la Primăria municipiului Petroşani a avut loc prima rundă de convorbiri, urmând ca luni dimineaţa să se desfăşoare şi cea de-a doua rundă, în care se vor parafa unele înţelegeri stabilite în urma discuţiilor purtate de cele două părţi.

La întrunirea de sâmbătă, pe lângă cei doi primari, a fost prezent şi preşedintele organizaţiei UDMR Petroşani, prof. univ. dr. Iosif Andraş.

Din schiţa programului comun, încă nedefinitivată, am reţinut mai multe puncte, printre care amintim: sărbătorirea Zilei Naţionale a Ungariei de către comunitatea maghiară la Petroşani - la această acţiune fiind prezentă şi d-na primar Marta Talabér; Zilele Municipiului Petroşani - partea ungară fiind prezentă cu o delegaţie la Petroşani; organizarea unor tabere şcolare pe bază de reciprocitate, la Varpalota şi Petroşani, în perioada 25-31 iulie; organizarea de manifestări culturale, în baza colaborării dintre muzeele mineritului din cele două oraşe; organizarea expoziţiei culinare la Varpalota, în baza colaborării dintre asociaţiile civile „Prietenii grădinarilor” din Varpalota şi „Carbo Genium” din Petroşani; înfrăţirea unei şcoli din Petroşani (nedesemnate încă) cu o şcoală din oraşul Varpalota; colaborare în cadrul proiectului european (dacă acesta va fi aprobat pentru finanţare) „Înfrăţire - Voluntariat - Cooperare” şi derularea activităţilor conform acestui proiect.

Înainte de a intra în miezul discuţiilor, ca o bună gazdă, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a urat bun venit oaspetelui maghiar, declarând: „Întâlnirea de azi este, dacă vreţi, un nou început sau o continuare a relaţiilor, pe care le-am avut timp de 12 ani cu cei din Varpalota. Practic, la o astfel de întâlnire, pe lângă discuţiile protocolare pe care le avem şi mesajele de bun venit, discutăm foarte serios pe programul comun pe care vrem să-l stabilim pentru anul 2011, aşa cum am făcut în fiecare an de când suntem oraşe înfrăţite. Sigur, anul acesta sunt şi noutăţi, acţiuni pe care le vom face împreună în premieră şi în aceste zile vom pune la punct toate detaliile legate de acestea. Ca şi noutate este proiectul pe care îl avem cu dumnealor, acela de a avea două şedinţe de consiliu local comune, una la Varpalota, alta aici. Aşa ceva încă nu s-a mai făcut cred că nici în România şi nici în Ungaria. Vom vedea exact cum va fi în momentul în care acest proiect cu fonduri europene va fi şi obţinut. Acest schimb de experienţă este şi o posibilitate de întărire a relaţiilor interpersonale dintre cele două administraţii, pe lângă faptul că vom vedea împreună cu ce probleme se confruntă, la nivel de administraţie locală, ambele oraşe, dar şi ce realizări se fac la nivel de administraţie locală. Pe viitor, ca şi dezvoltare a acestei acţiuni, ne dorim şi un schimb de experienţă între funcţionari”.

Liderul organizaţiei UDMR Petroşani, Iosif Andraş s-a adresat primarului Varpalotei, ţinând să specifice, pe lângă urările de bun venit, următoarele: „Având în vedere că deja sunt proiecte la care am participat împreună şi anul trecut, şi sperăm că şi anul acesta, se dovedeşte că această colaborare este deosebit de fructuoasă, ceea ce ne face să ne dorim şi mai mult continuarea ei şi pe viitor. Ne bucurăm că doamna primar se află azi alături de noi şi sper ca relaţiile dintre cele două oraşe înfrăţite să continue cel puţin la fel de bine ca şi până acum”.

Doamna Marta Talabér, a subliniat: „Am fost în România de mai multe ori, în special în Transilvania, dar am vizitat şi Bucureştiul. În judeţul Hunedoara sunt a doua oară, iar la Petroşani vin pentru prima dată. Aveţi o zonă frumoasă, dar încă nu am reuşit să o vizitez. Deocamdată am văzut oraşul foarte puţin şi doar primăria, unde mă aflu acum. Sper ca în aceste zile să pot vizita mai multe locuri şi să-mi fac o impresie mai clară. Această înfrăţire dintre cele două localităţi este benefică, în primul rând, pentru populaţie. La o colaborare de genul acesta populaţia are de câştigat, în primul rând copiii celor două localităţi şi apoi ONG-urile din aceste oraşe, deci, până la urmă, toată societatea civilă. Cei doi primari trebuie să dea o bază acestei colaborări, meritul este a celor care se implică sau care s-au implicat până acum. Programul comun trebuie să implice cât mai multe persoane, astfel ca tot mai mulţi cetăţeni să câştige din acest program. Între cele două oraşe există o asemănare destul de mare. Și noi am fost zonă minieră şi la noi s-au închis minele în anii ’90, iar problemele sociale au fost destul de acute, cum sunt probabil şi în Valea Jiului. Acest lucru se resimte şi în momentul de faţă în Varpalota, încă şomajul este destul de mare. Există proiecte elaborate de Primăria Varpalota, care doreşte să diminueze acest lucru, prin crearea de noi oportunităţi şi locuri de muncă, în timp simţindu-se acest lucru. Având în vedere că sunt şi deputat în Parlamentul Ungariei, în condiţiile în care am posibilitatea să îmi ajut zona şi oraşul meu, o fac oricând. În primul rând, acum vizez construirea unui drum ocolitor, drumul 8, practic o centură a oraşului, drum care va duce către Austria. Acest drum important sunt convinsă că va face ca tot mai mulţi investitori să se îndrepte spre Varpalota. În momentul de faţă, bugetul nostru ne permite ca toate instituţiile subordonate consiliului local să funcţioneze în bune condiţii. Avem două-trei proiecte prin care toate clădirile din oraş vor fi renovate şi puse la punct. Criza economică se simte încă şi în Ungaria, încă se pare că nu a trecut, dar sperăm cu toţii să trecem peste ea cât mai repede”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter