12.12.2008,  14:53:18 | 0 comentarii | 379 vizualizari
La Spitalul Municipal Vulcan se simte mâna bună a managerului Blaj
de Anamaria NEDELCOFF

Spitalul Municipal Vulcan, despre care în urmă cu câteva luni se spunea că va fi închis iremediabil, se află pe o pantă ascendentă. Şi asta, datorită medicilor şi asistentelor care au acceptat să lucreze în condiţii infernale, inumane chiar, dar şi datorită noului manager Alexandru Blaj. Sunt mulţi cei care susţin că de la venirea sa la cârma spitalului lucrurile s-au schimbat foarte mult în bine şi speră ca el să fie şi pe viitor pe acest post, pentru a susţine ca şi până acum proiectele de investiţii pentru unitatea spita­licească.
Totuşi, probleme apar în fiecare zi, cea mai nouă referindu-se la amânarea negocierilor pentru contractul colectiv de muncă, întrucât mandatul de reprezentativitate al sindicatului spitalului este expirat.
“Problema care a apărut este le­ga­tă de negocierea contractului colectiv de muncă. Noi azi (ieri - n.r.), la ora 9, aveam programat să începem negocierile cu sindicatele, dar ieri ne-am pomenit cu o citaţie de la judecătorie. Este o procedură prin care sindicatul trebuie să-şi dove­deas­că reprezentativitatea în rândul salariaţilor ca să se constituie şi să fie recunoscut din punct de vedere juridic. Contractul colectiv de muncă era expirat încă din luna mai. Nu era semnat, l-am semnat noi luna trecută. Astfel, noi ne-am văzut puşi în situaţia de a nu începe negocierile. Nu le poţi încheia în condiţiile în care nu ai un partener valabil din punct de vedere social. Cert este că se amână negocierea contractului colectiv de muncă.
În funcţie de cum se vor mişca lucrurile, re­luăm negocierile, pentru că în contractul pe ramură sunt câteva noutăţi care devin obligatorii”, a declarat managerul Spitalului Municipal Vulcan, Alexandru Blaj.
De altfel, el mai spus că o veste bună o constituie faptul că de la lună la lună a crescut valoarea serviciilor prestate. “De la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Hunedoara am primit sprijin şi au dat dovadă de înţelegere de fiecare dată la solicitările noastre de a găsi soluţii la alocarea unor bani, în condiţiile unor datorii istorice de aproape 13 miliarde de lei. Sigur, datoriile includ şi restanţe financiare. Nu ascund faptul că am identificat şi 24 de persoane care s-au pensionat pe limită de vârstă în cadrul spitalului şi nu li s-au dat acei bani de lichidare, cum se spune. E o sumă destul de mare, dar îi vom da până la sărbători. Sunt datorii imense la furnizori, în special la furnizorii de medicamente şi la reactivi. Nu sunt de neglijat nici facturile la curent, gaz, apă. Revin la mulţumirile adresate CJAS pentru că a înţeles situaţia în care ne zbatem şi caută soluţiile legale prin care să ne redirecţioneze nişte bani”, a explicat managerul SMV Vulcan.
Mai mult, la Spitalul Vulcan se văd schimbările cu ochiul liber. Serviciile de la Comparti­mentul de Primire a Urgenţelor sunt mai bune decât în urmă cu câteva luni, deoarece sunt unii medici care şi-au dorit să dea o mână de ajutor aici.
“Serviciul de Urgenţă, în orice unitate spita­licească, este locul în care orice om are primul contact cu personalul medical. Este normal ca el să aibă şi un circuit clar stabilit şi unde prima asistenţă să se poată asigura în spaţii cu dotare care să facă posibilă prima intervenţie asupra celui care are parte de un asemenea loc. Faptul că doctorul Popa are experienţa suficientă pentru a şti ce înseamnă organizarea unor asemenea spaţii, s-a dovedit a fi benefică pentru noi. Serviciul de Urgenţă, până acum, nu a fost foarte performant. În programul de achiziţii pentru 2009, ne-am prevăzut nişte dotări care să ne asigure funcţionarea unei săli de operaţii obstetrică-ginecologie, compartimentului de primire urgenţe şi, în limita posibilităţilor, adu­­cerea aparaturii mai performante pentru cabinetele din ambulatoriu. Cel mai important este că trebuie să devenim atractivi. Trebuie să atragem banii din ceea ce pres­tăm. Restul sper să fie mult mai consistente de­cât au fost anul acesta”, a mai spus Alexandru Blaj.
Tot ieri, o parte din medicii rezidenţi au  venit să vadă condiţiile în care s-ar putea să lucreze. Unii dintre ei ştiau că Spitalul Vulcan este închis, dar au observat că se poate lucra aici. În plus, pentru început, spitalul le poate oferi locuinţe în incinta sa, însă este nevoie şi de ajutorul administraţiei pu­blice locale.
Cât despre condiţiile în care se lucrează acum şi despre îmbunătăţirile aduse, au preferat unii medici s-o facă, deoarece acesta este exclusiv domeniul lor.
Dr. Cătălin Popa, unul dintre cei mai cunoscuţi medici de urgenţă din Valea Jiului, care, printre picături, lucrează şi la CPU Vulcan, se declară încântat de investiţiile care se vor face.
“Noi suntem într-un proces de reabilitare a urgenţei, dar suntem într-o fază incipientă. Abia au început lucrările. În primul rând, tot ceea ce se face, se face în spiritul Ordinului 1.706 de organizare şi funcţionare atât a unităţilor de primire urgenţe, cât şi a compartimentelor de primire urgenţe. Spitalul de la Vulcan are compartiment de primire urgenţe şi trebuie să respectăm anumite circuite, spaţiile trebuie să aibă anumite destinaţii. În ordinul respectiv sunt obligatorii a exista în cadrul CPU-ului anumite spaţii, cum ar fi: camere de resuscitare, sală de tratament şi evaluare imediată, spaţii de igie­nizare-deparazitare, spaţii administrative. Noi căutăm să respectăm prevederile ordinului şi de aici am plecat cu proiectul de reabilitare. Am făcut domnului director o propunere de proiect, aşteptăm să vedem rezultatul propunerii, domnul director urmează să aprobe de unde se pot obţine fondurile necesare, pentru că nu este uşor să reabilitezi un serviciu de urgenţă în datele impuse de legislaţie. Am început, ca atare, să compartimentăm cadrul urgenţei şi din punct de vedere al serviciilor medicale, creăm două zone, o parte medicală şi una chirurgicală. Avem echipe de muncitori care lucrează, în primăvară sperăm să putem demara lucrările de amploare. Acum suntem limitaţi şi din cauza anotimpului”, a declarat dr. Cătălin Popa.
Dr. Lucia Drăgan, medic primar al Secţiei de Boli Infecţioase din cadrul SMV Vulcan, a mărturisit că au fost ani în care s-a lucrat în condiţii foarte grele.
“Secţia nu a fost renovată ani de zile, nu avea decât două grupri sanitare, însă acum, decând s-a renovat, avem grup sanitar la fiecare salon, oxigen, căldură, apă caldă, alimentaţia s-a schimbat substanţial în bine. Eu sunt foarte fidelă acestui spital, lucrez de 37 de ani şi în secţie de peste 20. Au fost perioa­de în care am fost singură în secţie şi a trebuit să facem faţă”, a declarat ea.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Stimată redacţie,
Astăzi, vineri, 27 februarie 2015, m-am trezit de dimineaţă cu un rău general[..]
03.03.2015, 20:08   |    22 comentarii
Doamna Cristina Baleia, directorul Spitalului Municipal Vulcan, are motive de mândrie. După ce, în urma unui concurs [..]
03.11.2014, 20:11   |    3 comentarii
De ziua lor, la Vulcan nu au fost uitaţi copiii care, nu din vina lor, desigur, sunt internaţi la spitalul municipal din localit[..]
02.06.2014, 20:15   |    2 comentarii

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter