15.12.2008,  18:00:02 | 0 comentarii | 359 vizualizari
Un fost angajat a aflat de la CNSAS cum a fost urmărit şi ascultat de către / Un ochi şi un timpan de la E.M. Vulcan
de Gheorghe OLTEANU

Totul a plecat de la un reproş. Asta ca să fiu finuţ şi să nu-i zic acuză. Pe când era mai marele conservatorilor din Vulcan, Gheorghe Ile l-a dat afară din partid pe inginerul Ion Saidac, pensionar de câţiva ani, acuzându-l că a fost turnător la Securitate. Argumentul “forte” lui Ile: toţi ăia care au lucrat în străinătate au fost informatori.

Da, într-adevăr, înainte de ‘89, Ion Saidac a lucrat în câteva ţări africane, ca angajat al unei firme româneşti de construcţii. Numai că acolo a ştiut de cine trebuie să se ferească. Securistul grupului de români era unul care făcea pe sudorul. Dar care, şi el, ştiindu-se departe de superiori, căzuse în păcat: avea pe una din America. Femeia îl vizita destul de des şi nici chiar el nu mai făcea un secret din legătura asta.
La revenirea în ţară, Ion Saidac a ajuns şef al sectorului V al E.M. Vulcan. Om umblat, inginerului Ion Saidac nu i-a trebuit mult să-şi dea seama că este “vector”. Tocmai de aceea s-a ţinut de trea­ba lui şi s-a ferit să aducă vorba despre cum a fost pe meleagurile străine pe unde a lucrat. Asta chiar dacă provocatorii încercau, cu subtilă persuasivitate, să-l facă să-şi dea drumul la gură.
Accesul la propriul dosar de securitate l-a soli­citat relativ târziu, în septembrie 2008. A făcut demersul ăsta mai mult din curiozitate. Ca să vadă cine din anturajul său îl “cânta” la Secu. Dosarul, care cuprinde un volum cu douăzeci şi patru de pagini, l-a putut răsfoi şi citi în data de 29 septembrie, când CNSAS l-a invitat să se pre­zinte la sediul său din Bucureşti, situat pe strada Matei Basarab, sectorul 3. Astfel, fostul şef de sector a aflat că, în interior, adică la mină, au existat doi inşi care erau tot timpul cu ochiul şi timpa­nul pe el. Unul semna notele informative cu “Vâsovschi”, iar celălalt cu “Mitică”. Primului nu i-a fost greu să-i ghicească identitatea. Mai ales că respectivul povestise cu lux de amănunte despre un fapt petrecut în luna aprilie a anului 1989. Era vorba despre invitaţia pe care şeful de sector le-a făcut-o câtorva ortaci după ce terminaseră o şedinţă de partid. Atunci, inginerul Saidac i-a dus în biroul lui şi a scos o sticlă de un litru de coniac “Bastion”. “Au băut toţi, îşi aminteşte Saidac, numai ăsta, Vâsovschi, n-a pus gura pe băutură”. “Mitică”, celălalt informator, îl turna pe linie profesională. În notele lui informative spunea despre cel pe care-l urmărea că nu respectă normele NTS, că a lăsat neexploatate cantităţi mari de cărbune, că e slab pregătit profesional şi că îi obligă pe subalterni să încalce normele de protecţie a muncii. Ion Saidac l-a “tradus“ şi pe “Mitică“ ăsta şi spune că omul lucrează şi acum la mină.
A rămas însă cu o necunoscută. Nu ştie cine-i “Georgescu“, cel care-l ţinea sub observaţie când nu era la şut. Saidac bănuieşte că e cineva care-i vecin cu el, că prea le ştia pe toate. Când pleca, când se întorcea acasă, cu cine a vorbit, pe cine a întâlnit şi pe unde s-a oprit la băut. Bunăoară, într-o informare de prin vara lui ‘89, “Georgescu“ ăsta descria cu lux de amănunte cum Saidac şi alţii s-au oprit să bea “la ţeavă“. Undeva pe lângă bazinele cu păcurină din spatele uzinei Vulcan.
Dosarul său de urmărit de securitate se termina brusc în 30 noiembrie 1989. Să nu-i mai fi solicitat sau să fi renunţat lt. maj. Ispas la cele două surse? Să fi mirosit securistul ceea ce urma să fie în ultima lună a acelui an? Greu de spus. Vă veţi întreba dacă, după ce şi-a văzut dosarul, Ion Saidac s-a dus la cei doi, să le arate obrazul. N-a făcut-o, deşi, întâmplător, i-a întâlnit. A preferat să-i lase să se ruşineze ei înşişi de ceea ce au făcut atunci.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Duminică seara, când s-a petrecut evenimentul, dispecera minei Vulcan a fost anunţată la[..]
17.12.2013, 20:33   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter