15.12.2008,  18:24:20 | 0 comentarii | 284 vizualizari
Program special pentru 2009-2010 / Şi energetic intrăm în rândul naţiilor civilizate
de Mihaela PETROŞAN

 Pentru a mai apropia România de partenerii din Uniunea Europeană, Guvernul a adoptat o Hotărâre privind aprobarea Programului naţio­nal de energie în sectorul public pentru anii 2009-2010. Prin implementarea Programului se preconizează obţinerea unor importante economii de energie şi combustibili, precum şi reducerea poluării mediului ambiant. Totodată se va da un exemplu altor instituţii şi organizaţii de stat sau private.
Programul naţional 2009-2010 asigură sprijin financiar prin cofinanţare nerambursabilă de la bugetul de stat în primul rând pentru reabi­litarea şi modernizarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică, inclusiv schimbarea tipului de combustibil la instalaţiile de ardere energetice (ex. trecere pe biomasă). Categoriile de lucrări de investiţii eligibile sunt: lucrări pentru reabilitarea şi eficientizarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică (SACET), la nivel de producere, transport şi distribuţie (centrale de termoficare de zonă, centrale termice de cvartal, puncte termice, dotarea acestora cu module termice şi/sau utilaje performante), lucrări pentru producerea energiei în sisteme de cogenerare, lucrări pentru modernizarea şi extinderea reţelelor termice de transport şi distribuţie a energiei termice în circuit primar şi circuit secundar (magistrale de termoficare, reţele termice exterioare de încălzire şi apă caldă de consum), lucrări pentru automatizarea funcţionării sistemelor şi instalaţiilor şi contorizarea consumului de energie termică aferent consumatorilor finali cuplaţi la SACET, lucrări pentru utilizarea surselor regenerabile de energie (energie solară, energie geotermală, energie din biomasă) şi lucrări pentru schimbarea combustibilului utilizat pentru producerea energiei termice.
O altă ţintă importantă este reabilitarea termică a unor clădiri publice şi utilizarea potenţialului local de resurse regenerabile de energie pentru alimentarea cu energie electrică şi/sau termică (proiecte cu un puternic impact socio-economic), pentru care categoriile de lucrări de investiţii eligibile sunt următoarele: reabilitarea instalaţiilor interioare termice şi electrice ale clădirii, îmbunătăţirea izolaţiei termice a anvelopei exterioare ale clădirii (pereţi şi ferestre), utilizarea resurselor regenerabile de energie pentru asigurarea necesarului de energie termică pentru încălzire şi prepararea apei calde de consum, rambursarea cotei de 50% din costurile, inclusiv TVA, aferente executării auditului energetic al clădirii publice, pe baza căruia s-a executat proiectul de investiţii de reabilitare termică.
Nu în ultimul rând, o categorie extrem de importantă vizată în această hotărâre este mo­dernizarea iluminatului public interior şi exterior, pentru care categoriile de lucrări de investiţii eligibile sunt: lucrări pentru înlocuirea ilumina­tului cu incandescenţă cu iluminat prin utilizarea unor lămpi cu eficienţă energetică ridicată, durată mare de viaţă şi asigurarea confortului corespunzător şi lucrări pentru introducerea unor automatizări care să conducă la scăderea consumului inutil de energie electrică în perioadele în care iluminatul public poate fi redus la un nivel de siguranţă.
Iniţiatorul şi beneficiarul proiectului de investiţii este o autoritate locală, iar fundamentarea se face printr-un studiu de fezabilitate, aprobat de autoritatea locală şi conform cu strategia energetică locală. O altă condiţie este existenţa surselor financiare în bugetul local, sau din alte surse de finanţare, astfel încât să poată fi acoperit un minimum de 70% pentru lucrări de reabilitare şi modernizare a sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică şi lucrările de modernizare a iluminatului public şi un minimum de 50% pentru lucrări de reabilitare termică a unor clădiri publice. Beneficiarul trebuie să utilizeze fondurile primite pentru achiziţia de echipamente şi/sau pentru acoperirea a 50% din costurile aferente executării auditului energetic al clădirii publice (inclusiv TVA). Alte criterii presupun indicatorii de eficienţă energetică şi economică şi introducerea de tehnologii moderne.
Asigurarea sprijinului financiar nerambursabil se va face cu respectarea unor condiţii referitoare la procentele maxime de cofinanţare în funcţie de valoarea totală actualizată a lucrărilor de investiţii, valoarea programului de finanţare pe fiecare din anii 2009 şi 2010 şi etapizarea proiectelor de investiţii. Procentele de cofinanţare sunt cuprinse între 30% şi 50%.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
În baza unei analize tehnice, în municipiul Deva banii necesari pentru iluminatul stradal ar putea fi de trei ori mai [..]
20.11.2014, 21:12   |    0 comentarii
Sindicatele din domeniul energiei trebuie să se susţină reciproc în realizarea strategie energetice naţionale. Pân[..]
14.10.2014, 20:26   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter