07.01.2009,  17:54:07 | 0 comentarii | 381 vizualizari
Conform OU a guvernului Boc / 142 de dascăli pensionari-activi din Hunedoara trebuie să aleagă
de Anamaria NEDELCOFF

În cadrul ultimei şedinţe de Guvern, aleşii noştri au aprobat o Ordonanţă de Urgenţă cu privire la modificarea unor acte normative în domeniul pensiilor de stat şi de serviciu. Actul cu pricina interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul public. Unii dintre cei mai afectaţi de noua reglementare sunt cadrele didactice pensionate. Acestea, deşi îşi continuă activitatea din lipsă de personal calificat, nu vor mai primi salariu pe lângă pensie, ci vor fi plătiţi cu ora. Primul-ministru Emil Boc a anunţat că „nimeni nu mai poate beneficia şi de pensie, şi de salariu de la stat. Se poate cumula pensia cu un salariu din domeniul privat”.
La nivelul judeţului Hunedoara, 142 de dascăli au „şansa” de a fi plătiţi cu ora. Totuşi, cadrele didactice din Valea Jiului nu s-au declarat foarte încântate de această nouă ispravă a guvernanţilor.
Fără a generaliza, e drept şi oarecum nefiresc că venitul cumulat al dascălilor pensionari-activi (pensie + salariu) să fie unul mai consistent decât al cadrelor didactice nepensionate. Aici, de fapt, e una dintre bubele învăţământului românesc.

Act care ajută tinerii
Elisabeta Boia, educatoare la o grădiniţă din Vulcan, a declarat că actul normativ este corect. „Într-un fel, este corect pentru cei tineri. Eu am peste 50 de ani şi simt că mă lasă răbdarea. Şi ştiu că sunt foarte mulţi absolvenţi de facultate care pot preda”, a declarat ea.
Rodica Dojcsar, secretarul Sindicatului de Învăţământ Preuniversitar (SIP) Hunedoara, a precizat că încă nu ştie rezultatele discuţiilor: „Astăzi (ieri – n.r.) se discută şi se vor lămuri problemele. Încă nu ştiu rezultatele. Cât despre părerea mea, nu este prea grozavă, deoarece plata cu ora ar duce la plecarea dascălilor şi ar rămâne posturi neacoperite. Eu sper însă că se vor găsi soluţii la aceste pro­bleme”.

Şi capra, şi varza
Mihai Barbu, directorul Liceului de Informatică din Petroşani, a menţionat că ar trebui totuşi găsită o soluţie care să împace şi capra şi varza. „Dimineaţă am aflat cu surprindere de la radio că 35 la sută din totalul profesorilor sunt pensionari. Cred că este o problemă care va fi rezolvată greu prin faptul că sunt şi foarte puţini tineri în învăţământul românesc. Cred că ar trebui găsită o soluţie echitabilă. În plus, suntem la jumătatea anului şcolar şi nu ştiu cum guvernanţii vor rezolva această problemă care, într-adevăr, este delicată”, a declarat Mihai Barbu.
Ilie Pârvan, directorul Şcolii Generale Nr. 1 din Uricani, a declarat că el aşteaptă aplicarea noii ordonanţe. „Rămâne de văzut, nu ştim dacă se va aplica actul normativ. Cert este că avem nevoie de cadre didactice cu experienţă. Probabil că cei care sunt pensionari vor accepta această situaţie, dar ar trebui încurajaţi şi tinerii să vină în sistem. Eu cred că în timpul acestui an şcolar nu se va aplica această ordonanţă, dar bănuiesc că o vor face în noul an şcolar”, a explicat Pârvan.

„Într-o societate normală, pensionarii nu ar trebui să lucreze”
Directorul Şcolii Generale Nr. 3 din Lupeni, Victor Malageanu, este de părere că hotărârile guvernanţilor sunt normale, pentru o societate în care ar trebui să domnească normalitatea. „Eu am auzit despre acest subiect, dar încă nu am citit oficial. Din punctul meu de vedere, este un lucru clar că, într-o societate normală, pensionarii nu ar mai trebui să lucreze. Dar, datorită sistemului în care trăim, cunoaştem cu toţii cazuri de promoţii care nu fac faţă în învăţământ. De aceea se apelează la pensionari. Eu zic că este loc şi pentru tineri. Mie mi se pare că este normal să acorzi şanse şi tinerilor. Însă, până nu va fi o lege a bugetarilor, va fi haos clar”, a subliniat directorul Şcolii Generale Nr. 3 din Lupeni.

Mai bine cu amândouă
Aurica Hera, profesor la Şcoala Generală „I.D. Sîrbu” din Petrila, a precizat că, decât să renunţe la pensie, e bună şi plata cu ora. „Decât să renunţ la pensie, dacă se pune aşa problema, mai bine pensia plus plata cu ora, că nu poţi trăi numai din salariu. Eu nu sunt de acord cu ceea ce au făcut guvernanţii, pentru că pensiile sunt mici. Dar nu ştiu nici ce se va întâmpla cu orele cadrelor didactice. Eu am înţeles că va fi foarte problematică această situa­ţiepentru toată lumea”, a spus ea.
Simion Molnar, inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Hunedoara, a precizat că, în prezent, în judeţul nostru sunt „142 de profesori pensionari care activează şi în învăţământ. Eu nu comentez această situaţie, ci aştept să văd hârtia de la Guvern. În mod normal, nu ştiu dacă dascălii vor putea fi plătiţi cu ora. Asta se poate întâmpla numai dacă se va modifica legea învăţământului”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Astăzi, la ora 10, în Sala „Reduta” a Teatrului de Arta Deva va avea loc semnarea contractului de furnizare a e[..]
14.10.2014, 19:40   |    0 comentarii
În 26 iunie, guvernul a luat două decizii extrem de importante şi pentru judeţul Hunedoara, legate de modificarea Legii &[..]
29.06.2014, 20:23   |    0 comentarii

Printr-o Ordonanţă de Urgenţă dată ieri de Guvernul României s-a stabilit reglementarea unor[..]

20.11.2013, 19:40   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter