02.03.2014,  20:58:50 | 7 comentarii | 5158 vizualizari
În saloanele Spitalului de Urgenţă Petroşani, / Drumul de la dorinţă la un vis împlinit a fost pavat de truda colectivului celei mai importante instituţii de sănătate din Valea Jiului
de Alina PIPAN

De curând am trecut, alături de soţul meu,  prin cea mai frumoasă experienţă personală, aceea de a avea un copil. O experienţă de viaţă, comună, prin care au trecut majoritatea celor care citesc aceste rânduri, dar specială pentru fiecare dintre noi în parte. Realizez acum, după câteva zile de răgaz, că acest vis nu ar fi fost transformat în realitate fără ajutorul sistemului medical local, în tot ansamblul lui. Cred că a sosit momentul să acordăm şi o bulină albă Spitalului de Urgenţă Petroşani, după ce, în nenumărate rânduri, presa locală a ales să expună doar cele câteva cazuri nefericite de eroare medicală, care nu definesc actul medical din Vale. Ci doar arată că orice sistem, medic, celulă de acţiune, poate avea puncte slabe, mai ales când lucrează mereu sub  presiunea lipsurilor şi a suprasolicitării. Nu pot fi un avocat bun decât povestind pe scurt experienţa mea ca pacient al acestui sistem şi, tangenţial, experienţa altor pacienţi cu care m-am intersectat în spital.

Maternitatea, două verigi strâns legate între ele
Când vorbim despre Maternitate, fie că ne referim la perioada de sarcină, fie că ne referim la secţia SUP, vorbim de două componente: obstetrică-ginecologie şi neonatologie. Până să aduci un copil pe lume depinzi de intervenţia medicilor ginecologi, mai apoi de atenţia medicului neonatolog. Pe aceste două secţii mămicile îşi petrec câteva zile bune până să ajungă acasă cu copiii.
Eu am ajuns la Ginecologie chiar din primele săptămâni de sarcină. La primele stări de rău ale sarcinii nu credeam că este nevoie decât de un consult în Policlinică, la un ginecolog. Însă ignoranţa mea a fost corectată de pri­mul medic ginecolog cu care am luat contact, şi care a insistat pentru o internare. Aveam să înţeleg de ce este atât de importantă spitalizarea. În sa­lon, alături de mine, erau şi alte mă­mici în devenire. Una dintre fete, la doar 23 de ani, era la a doua sarcină pierdută. Ajunsese prea târziu la me­dic. La câteva ore de la intervenţia me­dicală se simţea mult mai bine, deşi trecuse prin dureri groaznice. Era fericită însă. Doctorul îi promisese că se va ocupa de ea şi vor începe un tratament care-i va aduce copilul dorit. În sală, la intervenţie, povestea cum medicul o liniştea mereu, iar o asistentă o ţinea strâns de mână şi-i spunea că trebuie să fie puternică. M-a impresionat cazul ei şi m-am bucurat că medicul insistase să fac acea internare pentru a evita riscurile.

Când ginecologia se îmbină cu chirurgia
În spital, indiferent de secţie, asistentele sunt în permanenţă cu acul şi seringa în mână. Este evident că volumul de muncă  este mare, şi că pe o tură nimeni nu stă în repaos nici măcar un minut, mai ales când secţia este plină. Nici pe medici nu-i vezi stând. Zilele în care nu se intră la sală aproape că nu există. Chist, fibrom, chiuretaj, cezariană, sunt la fel de dese pentru medici ca şi pansatul, toaleta, tratamentul pentru asistente. Nu doar chirurgii au operaţii după operaţii. Sala este „biroul” de lucru şi al ginecologilor, ortopezilor, anesteziştilor etc. Fiecare intervenţie prin care se trece este un risc asumat de medicul care intervine. În mâinile lui  nu se rectifică o piesă, se intervine pentru a da sănătate unui om. Când eşti pe masa de operaţie nu ai decât speranţa că va fi totul bine şi te rogi ca medicii care te operează să facă totul pentru tine. Indiferent că operaţia are loc la 10 dimineaţa sau că medicul a fost chemat de-acasă, în cremenii zilei, şi nu a apucat nici măcar să-şi bea cafeaua.  Doar atunci când te simţi neajutorat şi când ştii că prea puţine lucruri mai depinde de tine îţi dai seama cât de importanţi sunt medicii care te îngrijesc. În ultima lună de sarcină, una sensibilă, singurul meu gând era să-mi văd copilul sănătos în braţe.
„Îmi era frică de momentul în care voi adormi. Mă gândeam că o să mă doară şi nu o să pot spune”. Asta spunea una din colegele de salon de pe ATI, după operaţie. Asistentele roiau în salon, cu grija noastră: să nu adormim cel puţin jumătate de oră după intervenţie, să facă tratamentul, să ne mobilizeze după câteva ore, să vadă dacă ne doare sau nu pentru a administra calmante. Secţia era arhiplină. Un du-te-vino continuu. Dacă eu eram într-o stare de amorţeală, îmbinată cu beţia fericirii, colega de salon, tot de pe ginecologie, şi ea operată de acelaşi medic, la interval doar de o oră, era consternată. Povestea că ajunsese la medic pentru un control. Ginecologul o urcase pe masă şi după un control de rutină a insistat să o interneze. Însă ea a refuzat. Se simţea bine, de ce să se interneze? În plus, trebuia să meargă la serviciu. „Atât a insistat să revin pentru internare, m-a făcut să promit că revin şi mi-a dat să fac câteva analize tot în spital. Au venit analizele, nici nu ştiam ce sunt exact. Am văzut atunci foaia cu rezultatele marker tumoral. Doctoriţa mi-a spus că nu trebuie să-mi fac griji, mă inter­nea­ză şi problema se va rezolva. Un alt medic, din afara spitalului, mi-a spus că mai bine merg eu la Cluj şi mi-a dat numărul şi numele unui medic. Când l-am căutat am văzut că era vorba de un oncolog. M-am panicat, dar nu am vrut să merg la Cluj. Aveam încredere în doctoriţa de la Petroşani. În plus, tot aici la spital au operat-o pe mama pe creier de o tumoră şi acum este bine. Acum mă bucur că am rămas aici”, spunea tânăra. După foarte puţin timp a venit şi medicul în vizită, chiar dacă anesteziştii ne verificau în permanenţă. Ginecologul i-a dat o veste bună. Nu avea de ce să se îngrijoreze, teama ei cea mare nu se adeverea. Îşi va reveni şi totul va fi bine. Poate în viitor va fi şi mămică.
Ne-am întâlnit ulterior pe holurile secţiei de câteva ori. Colega se recupera bine, eu la fel. În curând urma să plecăm acasă.

Neonatologie
Pe mămicile în devenire şi pe cele care tocmai au născut le desparte practic o uşă. În timp ce eu mă tot ducem să-mi văd copilul, mă întâlneam pe hol cu o altă „colegă” de pe secţie, care stătea deja de 3 săptămâni în spital. Rezista eroic cu un tratament complex, iar medicul ei o tot încuraja. „Trebuie să fim bucuroşi. Am mai trecut peste încă o zi. Cu cât stă mai mult copilul în burtică cu atât mai bine. Va fi mai sănătos, vor fi mai puţine complicaţii”. Aşa spun toţi medicii care fac tot posibilul ca orice sarcină să ajungă la termen. Şi, cu toate că nu este uşor să stai în spital, departe de casă, şi să-ţi vezi soţul o dată pe zi, „colega” rezista şi aştepta şi ea momentul în care va trece de uşa Neonatologiei. Acolo sunt saloane mama şi copilul. Un sistem nou în care mamele stau cu pruncii lor încă de la naştere. Asistentele le învaţă cum să aibă grijă de copil şi le supraveghează în permanenţă. Nicio mămică nu placă acasă fără o discuţie prealabilă cu medicul neonatolog, care durează cel puţin o oră, în care i se explică exact cum să aibă grijă de copil, cum şi cu ce să-l hrănească, care sunt semnele de alertă, care este medicamentaţia obligatorie, vaccinurile. Nu mai vorbim strict de o spitalizare, ci de o pregătire intensivă despre cum se îngrijeşte un nou-născut.
Am ajuns la moment de a-mi vedea copilul sănătos, după o operaţie de cezariană, şi o observaţie atentă a medicilor care m-au îngrijit, şi în spital, şi în sistem privat. Am văzut şi mămici care au născut natural. Una dintre ele a adus pe lume 8 copii, toţi aici, la Petroşani. În primele două luni ale acestui an s-au născut peste 70 de prunci la Maternitatea din Petroşani, toţi fără probleme dosebite. Iată un semn că, oricât de comentat şi arătat cu degetul, spitalul din Petroşani are multe rezultate bune, care nu trebuie umbrite de cazurile nefericite. Niciun medic nu face rău unui pacient cu premeditare. Cazurile de malpraxis sunt inevitabile mai ales când vorbim de un sistem medical cu din ce în ce mai puţine resurse umane şi materiale. Durerea celor care au experienţe negative nu poate fi ignorată, dar nici bucuria celor care se văd sănătoşi. Spitalul de Urgenţă Petroşani este într-o perioadă a transformărilor în mai bine, chiar dacă de la minister veştile nu sunt îmbucurătoare deloc, mai ales când vorbim de finanţări. Ar fi corect şi normal să ne putem ajuta şi noi, cetăţenii, spitalul. Şi poate cei 2 la sută ar trebui să ajungă şi la instituţiile publice. Este chiar corect şi necesar ca unele consultaţii şi intervenţii, la cerere, care nu se impun, să se plătească, iar o parte din banii taxaţi să ajungă la medicii sau pe secţiile unde se fac intervenţiile. Am vrea şi noi, plătitorii de CAS, să vedem mai mulţi bani direcţionaţi spre sistemul public de sănătate. Şi noi simţim uneori lipsurile din spitale, de la medici la grad de confort. Dar şi cadrelor medi­cale le lipsesc multe pentru a da randamentul maxim. Eu susţin şi am încredere în sistemul medical din Petroşani şi cred că reuşitele lui ar trebui făcute mai adesea publice pentru a echilibra balanţa expunerii media. Tocmi de ceea am ales să povestesc şi partea frumoasă şi profesionistă a actului medical petroşenean.


Comentarii articol (7 )

#1 Declaratie de avere03.03.2014,  08:19:22
Fain articol,cel mai rezonabil e sa te internezi preventiv,si tot preventiv,inainte de internare e rezonabil sa-i scrii acasa fratelui mai mare google punand urmatoarea intrebare!Declaratii de avere Spitalul de urgenta Petrosani!Nu de alta dar ca sa nu te simti cumva dator sa devii infractor dand mita!Poti afla ca nu e cazul sa sporesti bunastarea binemeritata a vreunui medic,ea deja exista si nu necesita vreo contributie,la rubrica cadouri,poti vedea ca nimeni nu a primit asa ceva,asadar nu trebuie sa dezonorezi cu plicul tau pe cineva in a carui maini iti pui viata!Nu de alceva dar pune si raul inainte,e bine sa ai ceva economii la cat costa o inmormantare!
#2 Daniel27.03.2014,  15:13:53
un sfert de miliard de euro de la Banca Mondiala pentru sanatatea din Romania ar trebui sa fie bani
#3 mami la datorie20.01.2015,  14:46:25
Frumos discurs, ma intreb acum 2 ani si 8 luni, unde era personalul care se ,,ingrijea de mami si bebe,, ?? E 7 zile l-am asteptat, dupa o nastere cu cezariana, sa pot macar la baie sa merg linistita, sa ,,ma invete,, si pe mine cineva cum se pune la san,un bebelus, cum se schimba un pampers, cum se face o baita, cum se ingrijeste un buric pana la cadere si lista poate continuna...daca doamna a dat de un astfel de personal, sper sa il prind si eu daca mai fac un bebe...ca asistent social si asistent medical, teoria nu se imbina cu practica din ginecologie+maternitate UPU Petrosani
#4 DAN16.07.2015,  15:55:52
MAJORITATEA FEMEILOR NU MERG LA CONSULTATIE DEOARECE GINECOLOGII DIN TARA ASTA NU PERMIT PARTENERILOR SA INTRE LA CONSULTATIE….SOTIA MEA NU MERGE FARA MINE NICI LA TESTUL BABES- PAPANICOLAU….SPUNE CA SE SIMTE RELAXATA SI IN SIGURANTA DOAR ATUNCI CIND SINT SI EU LINGA MASA DE CONSULTATIE….DOMNILOR GINECOLOGI, SINTEM IN SECOLUL XXI….FITI MAI DESTUPATI LA MINTE….ADOPTATI O GINDIRE MAI MODERNA….NU MAI DECIDETI IN LOCUL NOSTRU CA SI CUM NOI AM FI OLIGOFRENI ....PARTENERELE NOASTRE AU NEVOIE DE NOI IN ASTFEL DE IMPREJURARI….CA SA NU MAI VORBESC DE NASTERE….
#5 Loredana05.11.2015,  17:59:29
Bai astia cu pareri de bine depre spitalul Petrosani sectia maternitate!!lasati-ma cu vrajeliile astea ,eu am fost internata acolo..baia e infecta wc e infect!si asistentele nu toate dar majotitatea sunt niste scarboase care stiu doar sa se uite la tv si sa te lase sa astepti la usa
#6 Loredana05.11.2015,  18:02:42
E un spital de tot rahatul si daca nu dai bani la nemernicile alea de asistente esti mancat!si sa le fie rusine ca cel putin la maternitate unde ee nasc copiii ar yrebui sa faca baia aia !


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




Pe aceeasi tema
Reprezentaţii mai multor firme s-au hăcuit efectiv în încercarea de a pune mâna pe contractul de pază scos la[..]
20.04.2015, 20:08   |    3 comentarii
Sâmbătă, dis-de-dimineaţă, o doamnă din Petroşani s-a prezentat la Urgenţă cu bunicul său, un localnic în vârstă, [..]
29.03.2015, 20:02   |    19 comentarii

Pentru acest an, ministerul de resort a repartizat Spitalului de Urgenţă Petroşani (SUP) alte două miliarde de lei vechi, care v[..]

25.03.2015, 20:12   |    1 comentarii
Relatam, în chiar prima săptămână a acestui an, neregulile flagrante din jurul contractelor de prestări servicii &[..]
18.02.2015, 19:45   |    8 comentarii
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter