03.03.2014,  21:07:23 | 1 comentariu | 1539 vizualizari
Red Bull Oslea Hiride / A treia ediţie a desemnat cei mai buni freerideri din ţară
de Alina PIPAN
Ziarul Văii Jiului a fost încă de la debut partenerul acestui concurs inedit destinat tinerilor freerideri, alături de Club Alpin Valea Jiului, un club al tinerilor cu iniţiativă din Uricani, care, cu multă muncă şi ambiţie, a reuşit să organizeze o serie de competiţii inedite ce scot la lumină această parte a Văii Jiului.
 
Iată că a luat sfârşit şi a treia ediţie a acestui concurs, fără mari probleme. În trei ani concursul de freeride a avut parte doar de o intervenţie a salvamontiştilor şi jandarmilor montani, întâmplată în ediţia din acest an, când un hunedorean a căzut în timpul concursului. Această rată mică a accidentelor se datorează precauţiei organizatorilor şi regulamentului strict, care nu permit participarea concurenţilor fără mijloace de protecţie absolut obligatorii. În acest fel concurenţii se pot bucura de o experienţă inedită, plină de provocări.
„Pe lângă competiţia clasică de freeride, concu­renţii au fost nevoiţi să facă faţă unei provocări noi: să urce pe jos versantul pe o distanţă de aproximativ 3,5 km cu plecare de la cota 1300 m, până la nivelul crestei la 1940 m. O misiune grea, mai ales în condiţii de zăpadă, frig şi greutatea echipamentului pe care trebuie să-l care în spate... Pentru unii nu a părut atât de dificil, cel mai bun timp de urcare fiind de 52 minute şi 26 secunde, însă mulţi dintre concurenţi au petrecut mai bine de 2 ore până au reuşit să ajungă pe vârful Oslea din masivul Retezat-Godeanu. Odată ajunşi în vârful crestei, începe distracţia până jos, pe un teren virgin numai bun pentru snowboarderii şi schiorii amatori de adrenalină. Coborârea are aproximativ 1,4 km, iar înclinaţia versantului este de aproximativ 450. În zona golului alpin terenul prezintă elemente de stâncă iar odată cu coborârea acesta se întrepătrunde cu zona de pădure, ceea ce face coborârea şi mai dificilă, riderii fiind nevoiţi să apeleze la experienţă şi îndemânare. În ciuda faptului că zăpada nu a fost în cele mai bune condiţii, riderii s-au adaptat şi au încercat să-şi arate abilităţile, reuşind chiar un backside 360, un backflip şi mai multe drop-uri care i-au impresionat pe membrii juriului, personaje cheie în zona locală de freeride”, explică organizatorii, pe scurt, desfăşurarea concursului. 
Câştigătorii acestei ediţii se împart pe patru categorii. Premiile au fost oferite în funcţie de sex şi de categoria de concurs: snowboard feminin, snowboard masculin, schi feminin, schi masculin.  Acordarea punctajului s-a realizat în funcţie de timpul scos de concurenţi pe urcare şi coborâre. La urcare cel mai bun timp a primit 100 de puncte, următorul clasat 98, şi tot aşa.  Pentru coborâre punctajul total a constituie suma punctelor acordate de cei doi arbitri. Punctajul maxim obţinut a fost de 200 de puncte,  în funcţie de următoarele criterii: line - maxim 25 de puncte, air and style - maxim 25 de puncte, fluidity - maxim 25 de puncte, control tehnique - maxim 25 de puncte. 
Arbitraj snowboard a fost asigurat de Constantin Bodea şi Radu Lungu (arbitru acreditat World Freeride Qualifier şi TTR), iar la schi de Alin Găvozdea şi Bogdan Stănilă. 
„Condiţiile zăpezii i-a pus puţin în dificultate pe concurenţi, însă nivelul la care s-au prezentat a fost unul mai ridicat comparativ cu anii precedenţi. Mă bucur să văd că scena de freeride a crescut considerabil în ultimii 10 ani în România. Punctajul a constat într-o medie a timpului de la urcare cu cel de la coborâre şi a modului în care se efectuează coborârea. Astfel, punctajul pentru coborâre a avut o pondere de 70%, iar cel pentru timpul de urcare de 30% din scorul final. Majoritatea concurenţilor au ales cea mai sigură linie, care să le avantajeze evoluţia şi să le permită efectuarea a mai puţine trick-uri, dar executate corect”, ne-a spus Radu Lungu, unul dintre membrii juriului. 
Timpul a fost fantastic, zăpadă din plin, mult mai multă decât pe alţi versanţi din Vale, concurenţii motivaţi. Anul acesta se poate spune că vorbim de încă o reuşită în domeniul freeride. Este o certitudine faptul că de la an la an concursul devine din ce în ce mai complex, competiţia mai strânsă, evoluţiile mai complexe. 
Sperăm ca în câţiva ani acest concurs să ajungă unul de talie internaţională.
 
Clasament Red Bull Oslea Hiride  
 
Schi fete (6 participante): locul I - Sonia Drăgan (Sinaia); locul II - Irina Tănase (Braşov); locul III - Iulia Cioica (Alba Iulia). 
  
Schi băieţi (27 participanţi): locul I - Ion Trandafir (Bran), locul II - Călin Petruş (Cluj Napoca), locul III - Paul Popescu (Cluj Napoca).
  
Snowboard fete (12 participante): locul I - Monika Medveşan (Baia Mare), locul II - Roxana Costache (Petroşani), locul III - Rovana Socolov (Cluj Napoca).
  
Sbowboard băieţi (47 participanţi): locul I - Kinda Geza, locul II - Mihail Gherghelah (Miercurea Ciuc), locul III – Alex. Pârvan (Craiova). 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 Alex Parvan04.03.2014,  13:27:03
DEVA!! city.... ce Craiova??:(


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
 La sfârşitul iernii 2015, 110 schiori şi snowboarderi au luat startul într-o nouă aventură la „Red Bul[..]
02.03.2015, 19:44   |    0 comentarii
Sâmbătă, 28 februarie, 130 de sportivi, între care 23 de fete, vor participa la o competiţie spectaculoasă, î[..]
22.02.2015, 19:27   |    0 comentarii
Red Bull Oslea Hiride are un succes nebun printre practicanţii de sporturi iarnă din ţar[..]
25.02.2014, 21:03   |    0 comentarii

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter