04.03.2014,  20:40:57 | 0 comentarii | 3005 vizualizari
Să fie interesul prefecturii mai mare decât acela al petrilenilor? / Crescătorii de animale din Frunţi tot mai aproape de revoltă
de Corneliu BRAN

►Prefectura a cerut modificarea clauzei stabilite de către Consiliul Local Petrila, care viza ca la licitaţie cel care licitează să fie de minim cinci ani stabilit în localitate! ► La şedinţa de îndată de ieri, consilierii locali petrileni au cerut „lămuriri scrise” din partea juriştilor prefecturii ► De aceea consilierii nu au anulat clauza în discuţie ► În sală au participat şi crescătorii de animale din Frunţi, care apoi ne-au vizitat şi la redacţie ►Astăzi crescătorii de animale vor lua cu asalt prefectura, fiind decişi să vorbească cu prefectul Sorin Vasilescu

Aşa cum anticipam în urmă cu şase zile, problemele legate de păşunile de pe raza Petrilei de-abia acum încep. La ultima şedinţă ordinară de Consiliu Local Petrila, pe ordinea de zi s-a aflat un proiect legat de păşuni şi crescătorii de animale din Petrila, despre care am relatat detaliat, despre ce s-a spus în sală şi despre ce au cerut cei patru crescători de animale din Frunţi. Vă spuneam atunci că, după serioase discuţii, consilierii locali petrileni au votat varianta cerută de oameni, cea în care se spune că la licitaţie nu pot participa decât oameni care au domiciliu stabil în Petrila de minim cinci ani. De asemenea, tot atunci a fost votată des­părţirea din acte a celor doi munţi, Plai şi Frunţi, unde există asemenea păşuni aflate în discuţie.

Ei bine, la nicio săptămână, Prefectura Hunedoara a anunţat Primăria Petrila că această hotărâre nu a fost luată conform prevederilor legale. Prefectura a admis despărţirea celor doi munţi din acte, dar juriştii n-au fost de acord cu impunerea clauzei conform căreia cel care licitează trebuie să fie domiciliat de minim cinci ani în Petrila.
Prefectura a cerut ca imediat acest lucru să dispară din hotărâre, la licitaţie „putând să participe cine vrea, pentru că dacă nu, e discriminare şi vom ataca hotărârea în contencios”.
Ca să nu existe probleme şi ca să se sfătuiască şi cu consilierii locali, primarul Ilie Păducel a convocat ieri, 4 martie, o şedinţă de îndată. Surpriza a fost că la şedinţă n-au participat decât 10 consilieri plus viceprimarul Jurca, deci 11 persoane cu drept de vot. Cum primarul Păducel a trebuit să ajungă de urgenţă la Deva, tot în aceeaşi zi, şedinţa s-a ţinut fără dumnealui. 
„Şedinţa a fost statutară, 11 voturi fiind suficiente pentru cele două puncte de pe ordinea de zi. Dacă ar fi fost proiecte legate de patrimoniu, atunci am fi avut nevoie de 13 voturi. Cum n-au fost astfel de proiecte, le-am discutat pe cele două. Într-adevăr, proiectul cu păşunile n-a fost supus la vot, deci nu s-a votat, deoarece am convenit, toţi care eram, că înainte de anularea vreunui articol, să ne trimită prefectura lămuriri scrise. Probabil la şedinţa ordinară din 12 martie vom avea motivaţia juriştilor din prefectură şi vom putea lua o nouă decizie dacă va fi cazul”, ne-a declarat după şedinţă viceprimarul Vasilică Jurca.
Într-adevăr, pe ordinea de zi au fost două proiecte, unul legat de aprobarea încheierii unui acord de parteneriat între consiliul local şi Asociaţia Plus-Minus din Cluj-Napoca şi proiectul de hotărâre cu păşunile.
La primul proiect consilierii au aprobat în unanimitate parteneriatul, motivaţia lor fiind clară: 
„Noi suntem de acord pentru a se începe studiul de fezabilitate ce vizează situl industrial de la Mina Petrila, deoarece vrem ca să preluăm o parte din clădiri, iar dumnealor au găsit finanţare pentru acest studiu de fezabilitate, şi atunci ar fi culmea să nu votăm”.
 
Crescătorii de animale Buhan şi 
Ciureas, din Frunţi, ne-au căutat la redacţie să-i pârască pe consilieri că încearcă să treacă proiectul cu 
modificări pe şustache!
Mai trebuie spus că cei patru cetăţeni din Frunţi, crescători de animale, au aflat şi ei de şedinţă şi au fost prezenţi la discuţii. După şedinţă, domnul Buhan ne-a căutat la redacţie: „Au vrut să bage proiectul pe sub mânecă, dar noi am aflat şi am fost în sală. N-au fost statutari, am văzut noi… Mâine mergem la prefectură, să vedem şi noi ce au de gând cu noi!”, ne-a declarat domnul Buhan.
Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile în acest caz. Din păcate, se adevereşte pe zi ce trece că înţelegere la Petrila pentru aceste păşuni greu va fi, dacă va fi. De aceea unii încearcă să speculeze acest moment, dându-i tentă politică şi aţâţând bineînţeles spiritele, bazându-se şi pe naivitatea unora sau altora, ori pe lipsa de informaţii şi necunoaşterea legilor.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema

Primăria Petrila a semnat un contract de prestăr[..]

09.09.2015, 12:38   |    0 comentarii

Poliţia locală din cadrul Primăriei oraşului Petrila încearcă să facă faţă valului ridicat de „încălziţi ai[..]

08.07.2015, 17:47   |    1 comentarii
Asta în condiţiile în care la finalul anului închid şi Mina Petrila. Un punct de vedere legat de situaţia bug[..]
07.07.2015, 17:02   |    0 comentarii

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter