05.03.2014,  22:18:09 | 0 comentarii | 1307 vizualizari
Iarna aceasta, lipsind cu desăvârşire ADI Termoficare, / Administraţia din Petroşani a fost nevoită să investească în reţeaua de termoficare
de Alina PIPAN
Anul trecut, înainte de a intra în iarnă, Primăria Petroşani a fost nevoită să investească în reabili­tarea reţelei de termoficare, în zonele unde acest lucru se impunea, şi nu au fost puţine aceste lucrări. Banii au fost investiţi din bugetul local. Lucrările de reabilitare a reţelelor ar fi putut trece în sarcina Agenţiei de Dezvoltare Intercomunitară de Termoficare (ADI Termoficare), pentru care Petroşaniul, alături de Aninoasa, Vulcan şi Lupeni, şi-a dat acordul în vară. Însă acest ADI nu s-a mai constituit. El ar fi trebuit să fie coordonat de Termocentrala Paroşeni, care s-ar fi ocupat şi de distribuţia şi de facturarea serviciilor. În acest context, la Petroşani, societatea de termoficare, aflată în faliment, va trebui înlocuită cu o alta. Este sau nu mai convenabil pentru Petroşani să investească în propria-i societate de administrare a serviciului de termoficare sau este mai convenabilă formarea ADI? Aceasta e întrebarea.
 
Mai mulţi înseamnă mai ieftin
Evident, realizarea ADI pentru cele 4 locali­tăţi ar fi fost mai convenabilă în privinţa costurile de distribuţie. Cu cât creşte numărul de abonaţi, cu atât este mai ieftin serviciul acordat. Din acest punct de vedere ar fi fost favorabilă crearea ADI. În plus, extinderea reţelei de termoficare şi creşterea numărului abonaţilor ar fi fost favorabile şi pentru activitatea Paroşeniului, care şi-ar fi format o reţea de clienţi către care să livreze serviciile de termoficare. Însă, în momentul de faţă preţul gigacaloriei este diferit pentru fiecare localitate în parte. Dacă la Petroşani primăria subvenţionează livrarea de agent termic, la Lupeni gigacaloria se plăteşte integral. Nu se ştie dacă, în momentul înfiinţării ADI, gigacaloria va mai putea fi sau nu subvenţionată de primării sau nu şi dacă subvenţia va fi unitară sau diferen­ţiată pentru fiecare administraţie publică în parte.
Însă marele beneficiu al unui ADI ar fi atragerea de fonduri europene pentru extinderea şi reabilitarea reţelei de termoficare. Deci, în viitor, o reducere a preţului de furnizare şi distribuţie a căldurii. Însă nici investiţiile nu s-ar realiza la fel peste tot.
 
Petroşaniul a muncit şi a investit
În cazul înfiinţării ADI, evident, serviciul de termoficare ar fi concesionat către această nouă agenţie, alături de tot sistemul de termoficare, în care primăria a băgat bani frumoşi. Aşadar, la Petroşani, ADI ar prelua o reţea reabilitată în proporţie de peste 70 la sută, unde ar trebui să investească puţin. În schimb, la Aninoasa sau Lupeni ar trebui ca ADI să investească mai mult. Deci, şi dacă atrage fonduri europene pentru investiţii la nivelul Văii, cei mai mulţi bani s-ar duce la Lupeni şi Aninoasa, localităţi în care primarii nu au dat şi nu dau bani pentru acest tip de serviciu public, în timp ce la Petroşani şi Vulcan se investeşte în permanenţă.
Numai anul trecut la Petroşani s-a reabilitat reţeaua pentru PT 12 şi 15 şi s-a extins reţeaua secundară pentru PT 27 de pe Nicolae Titulescu şi s-a reabilitat reţeaua de căldură şi apă caldă PT1 de la blocurile 66 A şi 64 B de pe Aviatorilor.
Societatea de termoficare a făcut lobby pentru a obţine noi branşaţi atât persoane fizice, cât şi juridice, cum ar fi  branşarea clădirii CEH-ului şi a sediului Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului.
La Petroşani s-au reabilitat reţelele secundare într-o proporţie de 77 la sută. Acest lucru a avut ca rezultat creşterea rebranşărilor la reţeaua centralizată de termoficare. Petroşaniul are la ora actuală branşate 750 de apartamente, dintr-un total de 2.350 de apartamente, 33 de gospodării individuale, 11 instituţii publice şi 152 de agenţi economici. 
Pentru noua ADI ar fi o moştenire frumoasă. Administraţia locală ar ceda aceste investiţii, dar, în acelaşi timp, ar scăpa pe viitor de altele, scutind bani de la bugetul local. În plus, la o aşa reţea, creşterea numărului de rebranşări, pe bani europeni, ar fi oportună pentru acest sistem.
Aşadar, Petroşaniul, fie că este sau nu asociat unui ADI, are cel mai eficient şi ieftin sistem de termoficare public din toată Valea Jiului.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
După o perioadă de acomodare cu noua funcţie, noul viceprimar pare decis să-şi intre în atribuţiile ce-i revin fişei [..]
19.02.2015, 19:23   |    4 comentarii
Ieri dimineaţă, un cunoscut m-a oprit ca să mă întrebe ce o mai fi cu termoficarea din Vulcan în iarna care stă s[..]
30.09.2014, 21:22   |    2 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter