05.03.2014,  23:02:31 | 0 comentarii | 1044 vizualizari
La Grădiniţa PN Nr. 1 Petrila / De la carnaval... la festival
de Ionel Zmau
Educaţia interculturală este o componentă a noilor educaţii, vizând, mai întâi, dirijarea interesului copiilor şi tinerilor către teritorii spirituale inedite, altele decât cele încetăţenite. În contextul educaţiei interculturale, respectarea tradiţiilor altor etnii şi popoare are o valoare deosebită în relaţiile interumane, bazate pe toleranţă şi respect. Prin activităţi şi proiecte extracurriculare, în mod benefic, această educaţie poate începe cu preşcolarii.
 
Festival Naţional Cultural-Artistic
Ne-am obişnuit, în mentalitatea colectivă, cu cuvintele „educatoare” şi „învăţătoare”. Că între timp, majoritatea acestor cadre didactice au urmat diverse forme de învăţământ superior, devenind profesori învăţământ preşcolar sau primar, e o altă poveste.
Festivalul Naţional Cultural-Artistic „Interculturalitate şi Spiritualitate” este în plină desfăşurare, adică în etapele premergătoare expoziţiilor şi spectacolului. Acest festival se află la ediţia a III-a, fiind o iniţiativă de acum trei ani a educatoarei Maria-Marcela Meraru de la Grădiniţa PN Nr. 1 Petrila. Din echipa prezentei ediţii mai fac parte educatoarele Catinca Turcu şi Cosmina Olah.
 
„Tradiţii de iarnă - Carnaval/ Farsang/ Fasching”
Festivalul la care ne-am referit mai sus nu este o activitate singulară, izolată, de aceea ne îngăduim şi prezentarea unui eveniment care a avut loc la finele săptămânii trecute la Liceul Teoretic „Téglás Gábor” Deva. Este vorba de Proiectul Educaţional Naţional „Tradiţii de iarnă - Carnaval/ Farsang/ Fasching”. Acest proiect şi-a propus cunoaşterea obiceiurilor străvechi, practicate între Bobotează şi Miercurea Cenuşii. La proiect au participat mai multe unităţi de învăţământ din judeţul Hunedoara. Valea Jiului a fost reprezentată de preşcolari de la Grădiniţa PN Nr. 1 Petrila, însoţiţi de educatoarele Maria-Marcela Meraru, Catinca Turcu şi Ionela Dan. Graţie unei bune prestaţii, petrilenii au obţinut Premiul III pentru coregrafie şi Premiul I pentru costume.
Repetiţiile la „Dansul furnicii şi al greierului”, pentru participarea la acest carnaval, au durat peste trei săptămâni. La acest succes a contribuit şi o bună relaţie dintre familie şi şcoală. Şi merită menţionate şi doamnele „costumiere” Anca Doşa, Diana Lăcătuşu, Maria Breazu, Oana Iclozan, Aglaia Avădanei şi Maria Avădanei Tetileanu.
 
„Frăţior şi Surioară”
Acest periplu Petrila - Deva a fost şi prilejul unei întâlniri cu educatoare, preşcolari şi părinţi de la Grădiniţa „Floare de Colţ” Brad şi de la Grădiniţa „Téglás Gábor” Deva, în cadrul Proiectului Grădiniţe înfrăţite „Frăţior şi Surioară”, ediţia a IV-a. S-a organizat o masă rotundă, împărtăşind experienţe şi impresii. Dar cel mai important aspect a fost schimbul de portofolii. Portofoliile sunt dosarele cu lucrări realizate de preşcolari, aceştia având posibilitatea de a vedea, de exemplu, desene realizate de colegii lor din alte localităţi. Şi nu numai. Au fost prezentate, aici, câteva activi­tăţi nonformale, extracurriculare. Şi trebuie, credem, amintite pasiunea, răbdarea şi strădania tuturor celor aflaţi, parcă, „în umbră”.
Referitor la aceştia, merită amintită o informaţie care circulă de câtva timp pe internet, aceea că în Japonia singurii cetăţeni care nu sunt obligaţi să se încline în faţa împăratului sunt dascălii pentru că japonezii consideră că fără dascăli n-ar exista împăraţi. Încheiem, româneşte, cu „Dăruind vei dobândi.”


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Începerea anului şcolar a adus pentru oraşul Petrila o grădiniţă nouă, amplasată în incinta Şcolii Gimnaziale [..]
17.09.2014, 18:50   |    0 comentarii
A mai trecut un an peste construcţia care trebuia să fie grădiniţa Şcolii Generale “I.G. Duca” Petroşani, corpul vechi. Situ[..]
25.08.2014, 21:47   |    4 comentarii
Administraţia publică locală petrileană anunţa, acum câteva luni, într-o conferinţă de presă, că din vară vor &i[..]
10.08.2014, 22:04   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter