06.03.2014,  22:29:22 | 9 comentarii | 2099 vizualizari
În timp ce Bebe Nica a pierdut controlul, / Federaţia “Energetica” face sindicalism pe bune
de Ziarul Vaii Jiului
Nr. 16/06.03.2014
Către, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice D-nei Ministru Rovana Plumb
 
Prin prezenta organizaţiile sindicale: Sindicatul LIBERTATEA 2008 Livezeni, Sindicatul SCSM Petroşani, Sindicatul EPCVJ Vulcan, Sindicatul Liber şi Independent EM Lupeni, Sindicatul muncitorilor şi TESA EM Lupeni, Sindicatul Orizonturi Noi Petrila, Sindicatul Liber EM Uricani afiliate la Federaţia Sindicatelor Libere şi Independente „Energetica”, federaţie reprezentativă conform Legii 62/2011, la nivel de sector de activitate energie, petrol, gaze şi minerit energetic, federaţie afiliată la Confede­raţia Naţională Sindicală Blocul Naţional Sindical, confedera­ţie reprezentativă la nivel naţional, vă solicita în regim de urgenţă o întâlnire la sediul ministerului pentru discutarea următoarelor probleme de importanţă majoră ale foştilor şi actualilor salariaţi ai Societăţii Compania Naţională a Huilei SA Petroşani, actualmente Complexul Energetic Hunedoara şi Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului:
1) Eliminarea articolului 56(5) din Legea pri­vind sistemul unitar de pensii, privind stagiul minim de cotizare pentru persoanele care îşi desfă­şoa­ră activitatea în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale (unităţi miniere, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în subteran cel puţin 50% din timpul normal în luna respectivă) şi revenirea la articolul 43(1) din Legea 19/2000:
„Asiguraţii care şi-au desfăşurat activitatea în locurile de muncă prevăzute la articolul 20 lit.e, care au realizat stagiu de cotizare de cel puţin 20 ani în aceste condiţii, bene­ficiază de pensie pentru limita de vârstă, începând cu vârsta de 45 de ani!”.
Demersul nostru este îndreptăţit deoarece aplicarea Legii sistemului unitar de pensii publice începând cu data de 01.01.2011 produce efecte discriminatorii persoanelor care au ieşit la pensie după această dată, şi anume cuantumul pensiei este diminuat cu 1/3 faţă de persoanele care au bene­ficiat de prevederi­le Legii 19/2000.
Solicităm ca modificările enumerate mai sus să fie efectuate în regim de urgenţă, iar modul de aplicare să fie de la data intrării în vigoare a Legii, respectiv 01.01.2011.
Având în vedere că la data de 21.12.2014 expiră valabilitatea acor­dării gratuităţilor (tarif prefe­ren­ţial la energia electrică şi cota de cărbune) pentru pensionarii minieri din Valea Jiului, precum şi pentru cei care urmează a fi pensionaţi, vă solicităm prelungirea termenului mai sus menţionat prin regulamentul CE 787/2011 sau găsirea unei modalităţi de acordare a acestor gratuităţi prin ministerul pe care îl conduceţi. Menţionăm că aceste gratuităţi au fost acordate încă de la începuturile exploatării huilei în Valea Jiului, adică începutul secolului 20, şi considerăm inoportună eliminarea acestor gratuităţi.
În caz contrar, ne exprimăm îngrijorarea faţă de salariaţii care lucrează nemijlocit în condiţii speciale, cât şi pentru pensionarii mineri deoarece activitatea în subteranul Văii Jiului nu este recunoscută ca fiind una în condiţii foarte grele şi periculoase.
În sensul celor prezentate mai sus solicităm o întâlnire cu d-voastră la sediul ministerului în perioada 10.03-21.03.2014, la care să participe preşedintele Confederaţiei sindicale la nivel naţional BND dl. Dumitru Costin, prim-vicepreşedintele BNS şi preşedintele Federaţiei Energetica dl. Ion Pisc şi patru re­prezentanţi ai organizaţiilor sindicale din Valea Jiului afiliate la Federaţia Energetica.
 
Nr. 17/06.03.2014
Către, Ministerul Economiei - Departamentul pt. Energie D-lui Ministru Răzvan Nicolescu
Prin prezenta organizaţiile sindicale: Sindicatul LIBERTATEA 2008 Livezeni, Sindicatul SCSM Petroşani, Sindicatul EPCVJ Vulcan, Sindicatul Liber şi Independent EM Lupeni, Sindicatul muncitorilor şi TESA EM Lupeni, Sindicatul Orizonturi Noi Petrila, Sindicatul Liber EM Uricani (...) vă solici­tă în regim de urgenţă o întâlnire la sediul ministerului pentru discutarea următoarelor probleme de importanţă majoră Complexului Energetic Hunedoara. 
1. Demararea procedurilor investiţionale în regim de urgenţă pentru retehnologizarea sucursalelor (termocentrale, unităţi miniere şi de preparare a cărbunelui), astfel încât cantitatea de huilă să fie extrasă şi preparată în condiţii de maximă securitate a salariaţilor şi a zăcământului existent în Valea Jiului precum şi modernizarea grupurilor energetice aflate în funcţiune (Electrocentrale Deva - Mintia).
2. Introducerea în Legea Minelor nr. 85/2003 şi în Strategia Energetică a României definirea ca resursă minerală strategică a huilei de Valea Jiului pentru minim 20 de ani, fapt care permite o continuitate a exploatării cărbunelui în Valea Jiului, până la epuizarea rezervei geologice existente, precum şi o cantitate de energie electrică bazată pe această resursă indigenă. 
3. Promovarea unui act normativ care să asigure piaţa de desfacere a energiei electrice produse pe baza cărbunelui extras din Valea Jiului în piaţa reglementată prin preluarea unei cantităţi de 400 MWh, cantitate care asigură resursele financiare suficiente astfel încât Societatea CEH Hunedoara să-şi poată continua activitatea pe termen lung.
4. Promovarea unei hotărâri de guvern prin care din preţul de vânzare al energiei electrice să fie identificat un anumit procent care să fie folosit pentru investiţiile menţionate la punctul numărul 1. Astfel se creează posibilitatea ca sumele colectate în urma vânzării de energie să fie cheltuite cu scopul moder­nizării, retehnologizării sucursalelor Complexului Energetic Hunedoara.
În sensul celor prezentate mai sus solicităm o întâlnire cu d-voastră la sediul ministerului în perioada 10.03-21.03.2014 la care să participe preşedintele Confederaţiei sindicale la nivel naţional BNS dl. Dumitru Costin, prim-vicepreşedintele BNS şi preşedintele Federaţiei Energetica dl. Ion Pisc şi patru reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale din Valea Jiului afiliate la Federaţia Energetica.
Secretar federal,
Daniel SANDU

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (9 )

#1 Ion07.03.2014,  08:51:34
Dragi mineri Bebe Nica ne MINTE la fiecare vorba pe care o rosteste. Va reamintesc ca la începutul săptămânii ne spunea ca a fost înregistrat actul care ne mareste sporul de pericol .
#2 un cetatean07.03.2014,  11:24:24
S-a gasit Sandu Daniel sa faca sa faca petitii,ma intreb cine i-a scris-o!Cu el clasa muncitoare merge-n paradis.
#3 GIGI07.03.2014,  14:17:05
BEBE NICA E CLAR UN OPORTUNIST SI UN MINCINOS DAR NICI ADI JURCA,SANDU DANIEL SAU ZOLTAN LAKATOS NU SINT FETE MARI BA DIN CONTRA DECI CEI CARE PIERD SINT MINERII CARE AR TREBUI SA SE DEBARASEZE TOTAL DE ACESTI LIDERI CORUPTI
#4 GIGI07.03.2014,  14:20:34
ACEST SANDU DANIEL CIND MAI CALCA SI EL PRIN SUBTERAN CA NU L MAI VEDEM DE LOC NICI PE LA MINA OARE EL ARE REGIM SPECIAL NU TREBUIE SA FACA SUT.OARE CORPUL DE CONTROL AL DIVIZIEI MINIERE STIE CE FACE ACEST INDIVID.
#5 mita07.03.2014,  20:28:34
un lucru e clar din acest articol datorita contestatiilor lui sandu daniel ,zoli lakatos si adi jurca mineri pierd cite un milion pe luna de acum si pina se va semna alt protocol,deci cine pacaleste minerii?
#6 jimy08.03.2014,  06:18:05
deci sa intelg ca din cauza acestui sandu noi minerii pierdem un milion in fiecare luna,frumos pai asta se numeste lider de sindicat?
#7 Antonescu09.03.2014,  09:10:11
Sa n-o mai dam dupa cires,nica-cozma-jurca-cimpeanu-mesaros-lacatos,sunt mana in mana cu administratia PSD a CEH,sa fie clar-nu se vrea marirea sporului de pericol;scandalurile astea dintre ei sunt praf in ochii "prostilor" care-i suporta in fruntea lor.TRAIASCA partidul cumunist PSD din VALEA JIULUI in frunte cu conducatorul sau iubit- TURNATORUL LUPASCU- si clica sa de SMECHERI COCLITI !
#8 triki09.03.2014,  17:55:10
mai GIGI cum sa trimita corpul de control sa il controleze pe seful lor de la PSD,sandu ?...sa avem pardon !!!
#9 un cetatean09.03.2014,  20:01:10
Triki de cand e Sandu sef la PSD? Asta abia stie sa scoata cateva cuvinte,un caraghios si frate-su o putoare,ca si el de altfel.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema

Ieri, la jurnalul de la ora 13:00 de la Radio România Actuali­tăţi, pe lângă anunţul cu plecarea la Petroşani a[..]

27.05.2015, 23:04   |    2 comentarii
Deşi poziţia ziarului nostru faţă de mascarada de miting politico-sindical organizat de numitul Nica Petre a fost publică, la[..]
27.05.2015, 22:28   |    1 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter