06.11.2011,  20:22:47 | 0 comentarii | 674 vizualizari
Prin mijloace specifice, am aflat că la Lupeni / Anul acesta se poartă trandafirii “Dame de Coeur”, “Mister Lincoln”, “Sophia Loren”, “Nina Weibull”, “Kronenburg”, “Gaumoc”, “Blase”, “Orange”, “Parcale”, “Golden” şi “Ilse Kona”
de Ziarul Vaii Jiului
În ediţia de luni a cotidianului nostru vă spuneam despre proiectul administraţiei publice locale din Lupeni, menit să transforme acest municipiu într-unu al trandafirilor.
Aţi luat aminte, tot atunci, că patru mii de butaşi de trandafiri au fost pregătiţi să fie plantaţi luni, 6 aprilie, în cadrul unei acţiuni de anvergură.
Pe la nouă dimineaţa, parcurile, zonele verzi învecinate aleilor pietonale, precum şi grădiniţele de flori de pe lângă blocuri forfoteau de lume. În echipe de câte trei-patru, oamenii, cei peste două sute de cetăţeni care au răspuns la chemarea primarului Cornel Resmeriţă, iniţiatorul acţiunii “Ziua Trandafirilor”, au ieşit la lucru.
Mai întâi de toate - acest aspect este de reţinut -, participanţilor veniţi de bunăvoie la această activitate gospodărească li s-a făcut, să-i spun aşa, un mic instructaj. Ei au învăţat de la un specialist - l-am numit, aici, pe domnul profesor Octavian Simion de la Facultatea de Horticultură a Universităţii din Craiova - modul corect în care se plantează un butaş de trandafir. Trebuie să mărturisesc că, fiind interesată, am tras şi eu cu urechea la acest minicurs, pe viu, al domnului profesor. Mai ales că, mă gândeam, şi printre dumneavoastră se vor găsi destui să afle de la un specialist cum se face corect treaba aceasta. Redau, aşadar, ce mi-am notat ascultându-l cu luare aminte pe specialistul craiovean în horticultură. Trandafirii se plantează toamna şi primăvara. Mai întâi, fireşte, se fac gropile în care se vor pune butaşii. Ele trebuie să aibă dimensiunile de 30x30x40. Aceasta din urmă fiind adâncimea. După care, în fiecare groapă se adaugă sol fertil şi, preferabil, mraniţă (bălegar descompus). După ce-am terminat gropile, trecem la pregătirea puieţilor. Mai întâi, le scurtăm rădăcinile la 5-10 cm. Nu iertăm nici partea aeriană, lăstarii, la care lăsăm 2-3 muguri. Înainte de a-i planta, horticultorii care se respectă mocirlesc rădăcinile într-o pastă alcătuită din sol şi mraniţă. Scopul acestei operaţiuni este acela de a obţine o aderenţă super între rădăcini şi solul în care se plantează butaşul de trandafir. În fine, am ajuns la ultima operaţiune: punem butaşul în groapa pregătită după cum v-am spus mai devreme, acoperim cu pământ şi tasăm uşor. Nu uitaţi ca, apoi, să udaţi locul cu un pic de apă.
În Parcul Copiilor i-am întâlnit pe domnul primar Cornel Resmeriţă, solicitat să dea interviuri peste interviuri la posturile locale de televiziune, pe domnul Gabriel Lungu, city-manager al Lupeniului, pe domnul Sorin Vasilescu, preşedintele organizaţiei PSD Lupeni, prezent acolo împreună cu mulţi membri al organizaţiei, care au cerut chiar ei să participe la acţiune, pe doamna consilier local PSD Maria Pestrea, prinsă într-o discuţie cu profesorul craiovean. Nu-i pot uita, desigur, pe lucrătorii din aparatul primăriei care, în această zi, au lăsat mouse-ul ca să pună mâna pe sape, lopeţi şi greble.
Butaşii de trandafiri - de mai multe sorturi - au fost aduşi de la o pepinieră de lângă Tg. Jiu. Ca să vă demonstrez că am făcut o documentare beton, am să vă dau gata şi cu ce mi-am notat în privinţa acestor sorturi de trandafiri care, la vară, vor colora parcurile, grădiniţele şi zonele verzi ale Lupeniului. Să numim, mai întâi, soiurile de trandafiri pentru parcuri şi grădini: “Dame de Coeur”, de culoare roşie, “Mister Lincoln”, roşu-galben, “Sophia Loren”, roşu-violaceu, “Nina Weibull”, roşu, “Kronenburg”, roşu cărămiziu şatirat, “Gaumoc”, frez şatirat cu alb. Trecem acum la trandafirii urcători, soiuri rezistente la frig, pe care domnul profesor vi-i recomandă şi dumneavoastră pentru ornamentarea pergolelor, treiajelor şi balustradierelor. În categoria aceasta avem “Blase”, roşu, “Orange”, portocaliu, “Parcale”, roz, “Golden”, galben, şi “Ilse Kona”, alb.
Pe la trei după-amiază, oamenii au pus jos uneltele şi s-a făcut un bilanţ al zilei: s-a muncit cu spor, dar încă nu s-a terminat tot ce era de făcut. Aşa că s-a lăsat pe a doua zi. Adică pe astăzi, pentru aceia dintre dumneavoastră care citiţi ziarul de marţi, 7 aprilie. (Eugenia Răducan)
 
 
De la stilou la sapă
Funcţionarii Primăriei Lupeni au fost şi la plantat la fel de harnici ca la birou
 
De la costume, cravată sau pantofi cu toc au trecut direct la sapă... La propriu. Funcţionarii Primăriei Lupeni au renunţat pentru o zi la munca de birou şi au ieşit
cu toţii la plantat sau la curăţenia ge­nerală a municipiului.
 
Campanie de primăvară
La Lupeni se lucrează de zor în aceste zile. Funcţionari publici, şefi de departamente sau secretare au renunţat pentru o zi la costum, cravată sau pantofi cu toc, s-au îmbrăcat în haine sport, şi au ieşit în oraş la săpat, plantat flori sau la curăţenia generală. Unul pentru toţi şi toţi pentru unul…, aceasta a fost deviza lor, iar ieri nu s-a mai ţinut cont de funcţii sau de culoarea politică. Cu toţii au pus umărul la treabă, în spiritul unei echipe adevărate.
„Este o zi frumoasă şi ar fi păcat să nu profităm de ea şi să facem puţină treabă. Este bine şi aşa, în haine sport, poate mai bine decât în costum”, a declarat Alin Condoiu, şeful Biroului de Achiziţii şi Investiţii din cadrul primăriei Lupeni.
„Într-adevăr, astăzi am renunţat la cămaşă şi pantofi cu toc, pentru a trece la sapă. Vă spun, însă, că nu îmi pare rău deloc” spune şi Camelia Szocs, funcţionar al Serviciului de Dezvoltare Locală a Primăriei Lupeni.
 
Peste 4.000 de trandafiri la Lupeni
Și dacă tot e primăvară, iar imaginea municipiului trebuie revigorată, edilii s-au gândit ca în acest an să înfrumuseţeze localitatea şi cu alt fel de “podoabe”. Pentru a le reuşi acest lucru, au angajat până şi un profesor universitar specializat în arhitectură peisagistică.
“Am cumpărat circa 4.000 de trandafiri, şi sperăm ca din acest număr să ni se prindă cam 2000. Dar cum ştiu că eu am mână bună, sigur vor înflori peste 3.500 de trandafiri”, a declarat Cornel Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni.
“Nu este prima dată când vin în Valea Jiului pentru a face proiecte de arhitectură peisagistică. Îmi place să vin ori de câte ori sunt chemat, în primul rând, datorită peisajului şi a zonei. Este o adevărată plăcere să poţi combina tot felul de stiluri arhitecturale aici şi mai ales să poţi planta soiuri combinate de trandafiri”, a declarat Octavian Simion, profesor al Facultăţii de Horticultură din cadrul Universităţii Craiova. (Paula Enache)


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter