22.01.2009,  11:44:36 | 0 comentarii | 432 vizualizari
Suspect de repede / Nemecsek şi-a mai lansat un volum, două, trei…
de Corneliu BRAN

► Ni se pare o impietate să ai mai multe pagini de prezentare decât (să zicem) I.D. Sîrbu…

„Lucrarea este rodul muncii a multor ani de studii, documentări, ore petrecute în bibliotecă, strădanii de a lua legătura cu mânuitori ai condeiului consacraţi sau pe un drum al afirmării literare, familia sau aparţinători ai familiei unor scriitori cunoscuţi, trecuţi în lumea celor drepţi” - scrie Ştefan Nemecsek, neuitând să adauge: „Sunt prezentate, mai deta­liat sau mai succint, bibliografiile a 191 de poeţi şi prozatori hunedoreni, care s-au născut sau au trăit şi creat literatură în ţinutul hunedorenilor”.
Valeriu Butulescu scrie în prefaţa cărţii: „Ştefan Nemecsek şi-a propus să reunească într-o singură carte întreaga familie a scriitorilor hunedoreni, de ieri şi de azi. Familie numeroasă, aşa cum se vede, cu membri răspândiţi în lumea largă. Autorul ne asigură, şi trebuie să-l credem fără rezerve, că dacă un scriitor lipseşte de la acest generos simpozion spiritual de vină este numai serviciul poştal care nu i-a transmis la timp invitaţia”. Tot el adaugă: „Ştefan Nemecsek nu-şi propune să stabilească ierarhii va­lorice sau clasament, asemenea celor din lumea fotbalului (…). Scopul declarat al demersului autorului este alcătuirea unei cărţi-document care să cuprindă o radiografie cât mai clară şi cât mai completă cu putinţă a vieţii literare din regiune, în splendida ei bogăţie şi diversitate”.
Ştefan Nemecsek a publicat (cu cele trei de faţă) suspect de repede un număr de 12 volume şi, în mod sigur, cel de-al 13-lea este pe rampa de lansare. Aceste ultime trei volume (ultime ca ordine de apariţie, bineînţeles) fac deliciul unei lecturări plăcute şi (mai ales) interesante. În timp ce primul ne propune „Analiza şi clasificarea activităţii literare”, al doilea şi respectiv al treilea ne prezintă, cu toate datele de rigoare, pe preafericiţii creatori care au „comis” cel puţin o carte până acum, atât din Valea Jiului cât şi din tot judeţul Hunedoara. Nu ne vom lega acum de unele erori gramaticale sau de altă natură, deoarece ele, în mod inerent, scapă la corectură. Nu ne vom lega nici de unele omisiuni, fireşte neintenţio­nate (Marcela Meraru, Felicia Neagu - Valea Jiului şi Nastasia Maniu, Andrei Caucar - Deva), pentru că autorul şi-a făcut „mea culpa” în această privinţă şi nu ştirbesc cu nimic importanţa tipăririi acestor volume.
În timp ce în primul volum se încearcă o clasificare (asupra căreia vom mai reveni) a scriitorilor hunedoreni, faţă de stilul şi tematica abordată, în celelalte două, scriitorii se prezintă singuri sau prin cuvintele altora, sub diverse forme şi în felurite cuvinte. În timp ce unii au făcut acest lucru cu cumpătare şi o dreaptă reţinere de la exploatarea unor amănunte nu întotdeauna revelatoare, rezumându-se la câteva pa­gini, alţii au simţit nevoia să scrie mai mult (de ordinul zecilor de pagini), nu întotdeauna binevenite. Ni se pare o impietate să ai mai multe pagini de prezentare decât (să zicem) I.D. Sîrbu.
În ceea ce priveşte lansarea cărţii, aceasta s-a produs, cu tot fastul necesar, în sala de marmură a Primăriei Petroşani, în prezenţa a trei primari: Tiberiu Iacob-Ridzi, Gheorghe Ile şi Dănuţ Odagiu Buhăescu. Totul a decurs „ca la carte”. Au fost şi critici (dar nu prea-prea). Şi laude (pe ici, pe colea, prin părţile esenţiale), într-o sală excesiv de caldă (cel puţin la propriu). În final, s-au dat autografe, cu cărţi cu tot şi (era să uit) s-au făcut şi poze. Fiecare cu fiecare. Am reţinut (de prin sală) câteva epigrame pe această temă:

El, Gheorghe Niculescu

Scriitori pe care lumea
Nu-i are-n memorie,
Ştefan Nemecsek îi bagă
Astăzi în istorie.

*  *  *
Acum n-am o sumă mare,
Dragă Ştefan Nemecsek,
Dar după reîncarnare
Ţi-oi semna în alb un cec!

Eu, Mircea Andraş

Ia de-aici şi ţine minte
(Că n-o spun de două ori)
Nu avem în DEX cuvinte
Câţi în Vale… scriitori.

*  *  *
Acum trei cărţi înseamnă-o carte
(Una pe alta se petrec)
Cine-are carte, are parte
Să-l bage-n carte Nemecsek.
Mircea ANDRAŞ
Corneliu BRANInformatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter