26.01.2009,  12:34:28 | 0 comentarii | 365 vizualizari
Elevii de la Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din Petroşani faţă în faţă cu Valea Jiului
de Ziarul Vaii Jiului

Viitorul nostru este în Vale?
O întrebare la care pot răspunde cu întrebarea: „De ce nu?”.
În copilărie, când veneam la Petro­şani în vacanţă la bunici, vedeam viaţa aici foarte monotonă spunând de multe ori că „viitorul aici înseamnă să te măriţi cu un miner, să aştepţi cu sufletul la gură să se întoarcă acasă de la mină şi eventual să dai naştere câtorva copii de care să te ocupi… că tot stai acasă.”
Aşa vedeam eu viaţa în ochii mei de copil. Acum am crescut, modul de gândire este cu totul altul şi pentru că acum sunt parte din locuitorii acestui oraş şi pentru că ambiţia de a ajunge un bun jurnalist este foarte mare, sunt convinsă că la sfârşitul facultăţii de jurnalism – facultate pe care vreau s-o urmez şi pentru care mă pregătesc – aş putea să mă întorc în Vale, să mă angajez la unul dintre ziarele din oraş sau din judeţ, la un post de radio sau de televiziune,  mizând pe faptul că Valea Jiului este în continuă dezvoltare, pentru că Valea Jiului poate oferi destule perspective pentru viitor şi îmi permit să spun că aş prefera să fiu un jurnalist bun într-un oraş mic decât un trepăduş într-un oraş mare, mai ales acum când sunt destul de mulţi aspiranţi la această meserie şi mi se pare destul de greu ca într-un oraş mare să reuşeşti să te faci remarcat oricât ai fi de bun.
Da! Este răspunsul meu şi îmi susţin cu tărie afirmaţia.
Diana-Alexandra Mazilu
clasa a XI-a  D

Eu în Valea Jiului

Vine o vreme când, în fiecare dintre noi, se naşte un vis: visul "vreau să fiu..." ; o vreme când începem să alegem ce drum să urmăm pentru a ne vedea viaţa aşa cum o dorim,  pentru a împlini dorinţa care a existat înăuntrul nostru dintodeauna.
Încă de mic copil spuneam "când o să fiu mare, îmi doresc să fiu...". Mulţi visează la lucruri măreţe, alţii la o viaţă simplă, iar unii pur şi simplu nu-şi doresc nimic…
Ne dorim, luptăm, reuşim, renun­ţăm sau pierdem uneori, ne întoarcem de unde am plecat.
Şi ce s-ar întâmpla dacă viaţa te-ar întoarce în locul pe care l-ai părăsit în căutarea altuia mai bun? Şi acest loc să fie Valea Jiului?
Dacă şi tu te numeri printre cei care îşi doresc o viaţă simplă şi atât, atunci bine ai revenit. O viaţă simplă pentru mine înseamnă o slujbă normală, un cămin primitor şi o familie unită. Acest lucru îl pot obţine şi aici, sunt convinsă că aş putea avea un viitor frumos şi în Valea Jiului, ca în oricare alt loc din lumea aceasta. Pentru că eu nu vreau de la viaţă lucruri mari. Însă, pentru cei care au un alt fel de vis, care doresc să-şi lase amprenta într-un anumit domeniu, atunci Valea Jiului nu le este destinată lor... pentru că, personal, nu găsesc nimic pe care să-l poţi face mare aici la noi, în Vale.
Cristina NĂSTURICĂ
clasa a XI-a D

Valea Jiului: e de bine, e de rău?
Adevăru-i că viitorul stă în mâinile noastre. VALEA JIULUI… nu e chiar atât de rău pe cât se spune. Este acceptabil. Dacă interesul oamenilor şi aplicarea dorinţelor acestora ar creşte, cu siguranţă că şi Valea Jiului ar fi privită altfel. Deşi toată lumea se plânge de condiţii nefavorabile, nu se moare de foame, iar pe străzile degradate circulă nenumărate maşini luxoase. E cât se poate de evident.
Valea Jiului e în România. Am putea foarte bine să punem problema astfel: Avem vreun viitor în România?
La urma urmei, dacă noi, oamenii, ne-am dori să realizăm ceva aici, în Valea Jiului, ar trebui să trecem la fapte. Nimic nu cade din cer. Şi nici nu va cădea vreodată. De aceea toată lumea migrează şi pleacă dincolo, unde, e cât se poate de adevărat… salarii mari, fără nevoie de experienţă în anumite domenii.
Dacă nimeni nu face nimic şi toţi pretind că aici nu te poţi realiza în vreun domeniu, nu vom ajunge niciodată nicăieri. Adică vom ajunge să muncim în continuare pentru alte popoare.
Adevărul e că cei ce se află mai presus decât noi, care suntem momentan doar simpli localnici, ar trebui să facă primul pas în scopul de a ajuta oamenii să-şi realizeze visele.
Dacă întrebi de exemplu un elev de la liceul nostru ce planuri de viitor are, există puţine şanse să obţii un răspuns în genul : “Voi rămâne în Valea Jiului”. Însă, mulţi sunt cei ce afirmă că NU au de gând să rămână în Vale. Şi asta, datorită celor care, la rândul lor, au făcut la fel. De ce dom`le să zici “Nu am de gând să rămân în Valea Jiului”, când ai putea foarte frumos să spui “Voi rămâne în Vale, am planuri mari de viitor, cu puţin ajutor voi putea schimba ceva”? Asta e esenţiala problemă în ceea ce priveşte viitorul în Valea Jiului.
Dacă de exemplu aducem în discuţie oraşele mari, precum Bucureşti, Cluj, imediat părerea oamenilor se schimbă. Nimeni nu se gândeşte că modul de viaţă şi condiţiile din aceste oraşe nu     s-au schimbat peste noapte. Există cineva care a întins o mână; de fapt există persoane care, fiecare la rândul ei, a întins o mână şi a încercat să realizeze ceva şi uite că Bucureştiul, Clujul, chiar şi Timişoara (ş.a.m.d) au ajuns ceea ce sunt.
Noi suntem cei care, cu puţin ajutor, am putea schimba viitorul Văii Jiului, şi, implicit, viitorul nostru aici. Dacă acest articol a început sub semnul unei întrebări, se va încheia cu o afirmaţie: Valea Jiului - Va fi de bine!             
Codruţa ENACHE
clasa a XI-a D

Are cărbuni. Dar viitor are?
Văzută prin ochii unui vreau-facultate-la-Cluj, vreau-cel-mai-bun-profil-de-jurnalistică, vreau-să-conduc-lumea, nu, Valea Jiului nu este o oportunitate.
Valea Jiului rămâne râul de lângă oraş, autobuzul care opreşte în faţa liceului, prima poezie şoptită de la grădiniţă şi tot ce las pentru a lua mai mult. Rămâne acel loc din inimă de munţi în care mi-am născut visele şi unde am învăţat cum să le dau amploare, locul în care o să-mi petrec sâmbetele şi locul de care o să mi se facă dor în agitaţia metropolei. Aerul „de fum şi cărbune” care o să-mi pară curat după câţiva ani de aer cu „de trafic şi tumult urban”.
Dacă veţi lua la întrebări majoritatea tinerilor din Vale, în special pe cei care doresc să-şi continue studiile cu o universitate, mulţi vor zice că viitorul lor nu e aici. S-a imprimat deja eticheta de învăţământ de calitate cu Cluj, Timişoara, Iaşi sau Bucureşti. Nu combatem eticheta, aşa e. Aici la noi nu sunt multe opţiuni, se întâmplă să nu ne regăsim drumul în profilurile Universităţii din Petroşani. Asta ca prim aspect.
Dar, totodată, noi plecăm şi de dra­gul de a pleca. După terminarea liceului mulţi nu ştiu în ce se îndreaptă, ci doar unde. Dacă ne veţi întreba în ce domeniu ne vedem viitorul, s-ar putea să nu ştim ce să  zicem. Dar dacă ne întrebaţi unde, o să ştim.
Adică o să ştim locaţia şi nu neapărat şi facultatea. Pot să vreau la Cluj pentru că acolo găsesc cea mai bună facultate, dar pot să vreau la Cluj şi pentru că am o verişoară cu care    să-mi împart chiria.
De ce n-ar putea Valea noastră să fie o oportunitate? Am tăiat problema învăţământului superior. Universitate este. Nu este… destulă. Dar nici slujbe destule nu sunt, mai cu încredere pun piciorul într-un oraş mare atunci când caut de lucru, pentru că am mai mult… loc, mai multe variante.  
Turismul şi exploatarea minieră fac din Valea Jiului un potenţial economic. Dar o transformă şi într-un potenţial de viitor pentru tinerii ei? Ei bine, poate că tocmai de aceşti tineri care pleacă ar avea nevoie Valea Jiului ca să-şi facă viitorul.                Miruna BĂRDULETE
clasa a XI-a D

Viitor = Valea Jiului?
Adolescenţa reprezintă vârsta la care tine­rii încep să se gândească serios la viaţa lor şi să se îndrepte către un punct fix. Tocmai de aceea au nevoie de îndrumare şi de ajutorul celor apropiaţi. În funcţie de posibilităţi aleg locul spre care vor zbura şi unde îşi vor construi viitorul.
Întrebând câţiva tineri despre planurile lor, vă vor spune cu siguranţă ori că vor pleca în străinătate, ori că vor pleca într-un oraş mai mare care le va oferi alte oportunităţi. Întrebaţi dacă se vor întoarce, puţini sunt cei care răspund că da, majoritatea dorindu-şi să revină numai ca vizitatori.
Indiferent de locul în care ne naştem, ne dorim să „zburăm” către un alt loc, căci chiar dacă ne naştem în Valea Jiului sau ne naştem în Bucureşti, Cluj, Timişoara sau oricare alt loc, apare dorinţa de ceva nou şi atunci găsim nenumărate motive pentru care un alt oraş este mai potrivit pentru noi decât cel în care ne-am născut, indiferent de oportunităţile care ni se oferă. Câţi dintre noi nu visează la Bucureşti? Ei bine, dacă v-aş zice că majoritatea bucureştenilor pe care i-am cunoscut au zis că s-ar muta aici? Sau dacă v-aş zice că unii au fost chiar la câţiva paşi de a-şi cumpăra un apartament aici? Ce aţi zice? Şi acum întreb: ce le lipsea lor în Bucureşti? Vă spun sincer că şi eu am fost surprinsă (în condiţiile în care eu iubesc Bucureştiul şi sunt nerăbdătoare să ajung acolo); tocmai de aceea am şi întrebat ce le place aşa mult în acest loc din care majoritatea vor să plece. Răspunsul a fost unul la care mă aşteptam, dar care pentru mine nu mai constituie un motiv să-mi doresc să rămân: „aici la voi oamenii sunt calzi, aerul e curat şi sunteţi înconjuraţi de frumuseţea naturii”.
 Valea Jiului este locul care până acum nu a oferit tinerilor prea multe oportunităţi, cu toate acestea a avut norocul să aibă şcoli foarte bune care să formeze tineri capabili, tineri pregătiţi pentru a-şi înfrunta propriile vieţi. Dacă aceşti tineri s-ar întoarce în această zonă să dea o mână de ajutor la dezvoltarea ei, Valea Jiului nu ar mai fi o zonă din care oamenii ar vrea să plece cât mai departe. Însă, până ca aceşti tineri să se întoarcă, cineva cu mai multă putere trebuie să ia iniţiativa şi să arate că merită efortul.
În ceea ce mă priveşte, eu sunt sigură că vreau să plec la Bucureşti după terminarea liceului. Am ales acest oraş datorită oamenilor pe care i-am cunoscut acolo şi persoanelor dragi mie care locu­iesc acolo, dar şi pentru că mie-mi place foarte mult aglomeraţia şi viaţa activă a bucureştenilor. De asemenea, oraşul este unul de-a dreptul minunat, de care nu este foarte greu să te îndrăgosteşti.
Dacă mă voi întoarce în Valea Jiului, nu ştiu. Viitorul ne rezervă mereu surprize şi nu aş putea spune că dacă ar merita să mă întorc aici, aş refuza doar pentru că e vorba de Valea Jiului. E adevărat că în acest moment nu-mi văd viitorul aici, dorindu-mi mai mult să rămân în Bucureştiul mereu în mişcare, în care sunt şanse mai mari să îţi împlineşti visul.
Anca Anastasiu, clasa a XI-a DInformatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Impresii (serioase) la 200 de pagini (de umor) 
 
Nu ştiu câte ziare [..]
20.11.2014, 21:09   |    0 comentarii
S-a redeschis Clubul Copiilor şi Elevilor Petroşani. Aşa cum anunţam acum câteva zile, când v-am prezentat mai pe [..]
01.10.2014, 19:56   |    0 comentarii
La 1 octombrie, Clubul Copiilor şi Elevilor Petroşani, de pe strada Timişoarei, îşi va deschide porţile, la ora 13:00 a[..]
29.09.2014, 20:07   |    1 comentarii

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter