29.01.2009,  23:34:42 | 0 comentarii | 350 vizualizari
La aniversare, culori şi lumini
de Mircea ANDRAȘ

Robert Hummel a ratat de puţin data naşterii lui Eminescu, Ceau­şescu, a actorului Dorin Ceagoreanu şi a lui Alexandru cel Mare, ceea ce nu l-a împiedicat niciun moment să se dea la fel de mare ca şi ei (şi nu mă refer doar la înălţime). Doldora de talent şi bune intenţii, Robert a terminat armata şi „Bele-Artele” (în această ordine). De remarcat că până nu a terminat facultatea, creaţia lui era mai intensă. Munca sa creativă s-a dispersat (să nu spun cana­lizat) pe mai multe direcţii, fiecare cu specificul ei. Astfel a îmbunătăţit (numai în această Vale) pictura (de toate felurile) reuşind nu numai expoziţii personale (pe care nu le mai enumăr că nu le mai ţin minte) cât şi colective (multe şi diverse) cu ocazia cărora a lansat pe orbita artei plastice zeci de ta­lente în devenire. Dacă nu­mai o parte dintre ei vor rămâne în această lume a artelor frumoase şi tot va fi un câştig. Apoi Robert Hummel s-a dedat la sculptură, atât în lemn (de predilecţie cireş, deşi nu-i plac cireşele), bronz (de proporţii mai reduse) deşi el, personal, rezistă la greu. Şi, nu în ultimă instanţă, ghips, deşi acest element i se pare puţin cam medical (a se vedea fracturile de tot felul). Apoi a dat iama în caricatură, unde s-a reprofilat. Pe portretul caricatural, foarte puţini tipi bine (sau echivalentul feminin) scăpând de penelul, pensula, peniţa sau pixul artistului plastic despre care facem vorbire. Sunt demne de notat expoziţiile dedicate campaniilor electorale (la care l-am secondat cu epigrame) care reuşeau să strângă laolaltă toată bruma de candidaţi, într-o atmosferă destinsă şi plină de împăcare. Punând una peste alta, putem spune că Robert Hummel a reuşit cu brio să se substituie într-un ambasador al bunei dispoziţii şi a artelor frumoase de la un capăt la altul al Văii şi nu numai. Să nu uităm expoziţiile de icoane, omagiale (la fiecare sărbătoare a municipiului Petroşani) sau „târgurile de artă”. Să nu-i uităm şi pe discipolii lui, care sub influenţa sa şi-au ales ca scop în viitorul apropiat artele plastice, un câştig pen­tru posteritate. Actual­mente este consilier la Primăria Petroşani (integrându-se şi în viaţa politică, unde până acum a stat pe margini, studiind toate mişcările) şi profesor la mai multe şcoli, încercând să distribuie şi celor care vin din urmă cele acumulate de el până acum. Are o căsnicie frumoasă şi o nevastă (Elena) şi-o fiică (Alexia) aşişderea. Bineînţeles, mai are şi nişte visuri pe care, nu ne îndoim, le va realiza. Acum, la schimbarea prefixului, la o vârstă frumoasă (patruzeci de ani nu e de ici, de colea) vărsătorul Robert Hummel nu priveşte înapoi cu mânie (că a fost tot timpul înconjurat de prieteni, din când în când încercând să-şi achiziţioneze şi câte un duşman, chiar şi numai pentru variaţie). În schimb pri­veşte cu încre­dere înainte (nu se sperie nici de criza care ne face bau-bau pe la col­ţuri) şi încearcă să schim­be în împli­niri măcar o parte din idealurile care îl bântuie.
La mulţi ani, maestre!Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter