30.03.2014,  21:07:58 | 0 comentarii | 924 vizualizari
Graţie unui fost coleg de bancă de la Liceul de Arte Plastice din Deva, / Graficianul Radu Roşian din Hunedoara a expus la Petroşani
de Mihai BARBU
Vineri, după amiază, am fost la Casa de Cultură a Studenţilor din Petroşani. Invitaţia a venit din partea prietenului nostru, Sorin Oprea, care ne-a spus că, la CCS, va expune colegul său de bancă de la Liceul de Arte Plastice din Deva, Radu Roşian.
 
Sorin a avut ideea de a-l invita pe Radu la Petroşani, l-a găzduit şi l-a ajutat să-şi expună câteva pânze nonfigurative, de mari dimensiuni. Sala de expoziţii de la studenţi are avantajul că e în centrul oraşului, că e generoasă şi primitoare dar rămâne „intimă” în ceea ce priveşte spaţiul. Aşa se face că, doar în urma unor telefoane eficiente, prietenii şi iubitorii de artă au umplut, imediat, sala până la refuz. 
Despre artist au vorbit, în ordine, Sorin Oprea, Lavinia Hulea – directoarea centrului şi artistul plastic Robert Hummel. Fiecare dintre ei l-a descris, din unghiuri diferite, pe invitatul serii. Cine e Radu Roşian? Un catalog de formatul unei coli ministeriale ne prezintă, pe trei dintre feţe, cariera de până acum a artistului. E vorba de „Activitatea artistică” (expoziţii de grup), de „Expoziţii personale în ţară şi străinătate”, de „Tabere în ţară şi străinătate”, de „Alte forme de activitate” (conferinţe, prelegeri, articole şi altele) plus „Premii, distincţii şi burse”. N-am avut răbdarea să socotesc câte activităţi artistice a făcut sau a girat, până azi, Radu Roşian. Să vă dau un exemplu: el a ilustrat peste 80 de cărţi şi a făcut peste 150 de coperte. Toate aceste activi­tăţi artistice sunt expediate în doar două rânduri de text. Există, în catalog, zeci de astfel de rânduri care cuprind, la rândul lor, alte zeci de informaţii. Despre ceea ce a expus Radu Roşian la Petroşani, artistul a vorbit cu detaşare, spunând că „lucrările expuse sunt ludice”, în sensul că el „s-a jucat” atunci când le-a realizat. A ales, la fiecare tablou, o dominantă de culoare şi apoi a adăugat ceea ce mai era de adăugat. 
Din punctul de vedere al artistului, lucrurile par simple. Opera este un semn al bucuriei care nu lasă să se întrevadă munca şi meşteşugul ci doar harul artistului. 
O activitate la care ţine cu adevărat Radu Roşian e cea de grafician şi de autor al unor proiecte de ambient muzeal la Castelul Corvinilor din Hunedoara. El este angajat acolo ca restaurator-desenator şi multe din reali­zările sale au reuşit să atragă, la Castel, zeci de mii de vizitatori. La Cinciş şi Ghelari este considerat iniţiator şi organizator al taberelor de creaţie care au devenit, deja, tradiţionale. Ca o primă concluzie, am zice că absolvenţii Liceului de Arte Plastice din Deva au fost tineri care au învăţat, temeinic, o meserie care se dovedeşte a fi utilă în orice domeniu artistic. (Ulterior, artistul a absolvit şi Facultatea de Arte Plastice şi Decorative „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu). Dovadă a unei meserii însuşite temeinic e şi polivalenţa lui Radu Roşian în domeniul artelor vizuale. 
În aceeaşi ordine de idei, aş vrea ca Sorin Oprea, fostul coleg de bancă al lui Radu Roşian, să nu rămână doar un inimos organizator de expoziţii-eveniment, ci să facă şi pasul următor. Adică să devină, pur şi simplu, un expozant. De restul vor avea grijă (şi) prietenii săi...


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter