31.03.2014,  20:57:17 | 2 comentarii | 1372 vizualizari
Ieri la şedinţa ordinară de Consiliu Local Petroşani / 32 de proiecte pe ordinea de zi
de Corneliu BRAN
Ultima zi a lui Mărţişor a adus la Petroşani şi şedinţa ordinară de consiliu local, desfăşurată în sala de şedinţe a primăriei. Pe ordinea de zi s-au aflat 28 de proiecte, suplimentate cu alte patru, din cele 32, 31 fiind dezbătute şi aprobate, unul fiind retras în ultima clipă de către iniţiator, consilierul Daniel Stepan. Pe lângă aceste proiecte, pe ordinea de zi au mai existat şi două rapoarte şi punctul diverse. Cu toate acestea, şedinţa a decurs operativ, încheindu-se după doar 80 de minute, semn că la comisii proiectele au fost temeinic analizate şi dezbătute. Pentru că în numărul de azi nu vom putea discuta foarte mult despre proiectele dezbătute, ne vom opri asupra a două dintre ele. În ediţiile următoare ne vom ocupa şi de altele chestiuni dezbătute de către consilierii locali, cum ar fi măsurile preconizate de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi în vederea reinstaurării unui climat de normalitate în urbe, grav tulburat de din ce în ce mai numeroşii câini vagabonzi. 
 
Până la urmă propunerea consilierului Stepan a fost luată în calcul
Proiectul nr. 4 de pe ordinea de zi a vizat „aprobarea cuantumului şi a numărului burselor şcolare care se vor acorda în semestrul II al anului şcolar 2013-2014 în unităţile de învăţământ din municipiul Petroşani”. Un proiect rămas în aer de la una din şedinţele de îndată din această lună, când primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a lipsit, iar consilierul Daniel Stepan a propus mărirea cuantumului burselor, menţionând că efortul bugetar n-ar fi prea mare pentru administraţie, atâta vreme cât se cheltuiesc alţi foarte mulţi bani pentru alte activităţi. După cum ştiţi, toată discuţia a fost scrisă şi în ziarul nostru, iar colegul nostru, Cătălin Docea, a atras atenţia printr-un amplu material că cei din primărie greşesc când susţin că nu sunt bani pentru copiii Petroşaniului, dar sunt bani pentru plecări în străinătate, dând exemplu Varpalota în acest sens.
Ei bine, la şedinţa de luni lucrurile s-au rezolvat, primăria identificând resursele financiare pentru mărirea cuantumului burselor, pentru cât a cerut mărirea lor consilierul Stepan. Singura bursă, în afară de bursa socială (unde numărul de copii e mare, iar efortul bugetar ar fi prea mare pentru măriri, cel puţin acum), unde nu se făcuse mărirea la proiectul propus a rămas bursa de studiu, dar după ce consilierul Stepan a propus prin amendament mărirea cu 10 lei, de la 50 lei/ lună la 60 lei/ lună s-a rezolvat şi acest aspect. Astfel, în semestrul II, bursa de performanţă va fi plătită cu 150 lei, atât la şcoala gimnazială cât şi la liceu, bursa de merit va fi de 70 lei (la ambele cicluri), iar bursa de studiu, cum am mai zis, va fi de 60 lei (la ambele cicluri), efortul de 520 lei/ lună, cât calculase consilierul Stepan fiind acoperit şi el în cele din urmă. 
Ca să vă faceţi o părere câţi bani sunt alocaţi pe lună la Petroşani pentru cele trei tipuri de burse, consemnăm: 2.100 lei pentru un număr de 14 burse de performanţă, 12.180 pentru 174 burse de merit şi 3.120 lei pentru 52 burse de studiu. În plus, mai există şi 646 de burse sociale, plătite fiecare cu câte 50 lei/ lună. Un efort bugetar al administraţiei locale de 50.000 lei pe lună, dar care merită din plin, fiind vorba de copiii Petroşaniului.
Ajungându-se apoi la punctul 28 de pe ordinea de zi, care cuprindea un proiect iniţiat de acelaşi consilier Stepan, ce viza „diminuarea cuantumului indemnizaţiilor pentru membrii consiliului local şi repartizarea sumelor astfel rezultate pentru majorarea cuantumului burselor şcolare în unităţile de învăţământ din municipiul Petroşani”, iniţiatorul l-a retras de pe ordinea de zi, considerând „că s-a rezolvat cazul, după trei săptămâni în care am încercat să mă fac înţeles de către cei din primărie”, după cum le-a spus consilierul celor din plenul şedinţei. Imediat preşedintele de şedinţă Petru Drăgoescu a retras proiectul, astfel că şi luna viitoare indemnizaţia de şedinţă va fi plătită la Petroşani tot la fel ca şi până acum. Era interesant de văzut câţi consilieri locali ar fi votat proiectul şi câţi nu… Dar poate cu altă ocazie ne vom lămuri cu toţii.
 
De astăzi primăria are 332 de angajaţi
Un al proiect de hotărâre interesant s-a aflat pe ordinea de zi la punctul 3, „Proiect de hotărâre privind modificarea organigramei şi a statului de funcţii al aparatului de specialitate al primarului municipiului Petroşani şi al Serviciului Public Administraţia Pieţelor Petroşani”.
Din nota de fundamentare a iniţiatorului, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, aflăm că în prezent numărul total de posturi aprobate din cadrul aparatului de specialitate al primarului şi din cadrul instituţiilor publice locale care intră sub incidenţa OUG nr. 63/2010 este de 335, după cum urmează: 182 posturi – aparatul de specialitate al primarului, 1 post – Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, 1 post – biroul permanent de lucru al consiliului local, 1 post – redacţia ziarului „Mesager”, 4 posturi – Biblioteca Municipală Petroşani, 2 posturi – Muzeul Mineritului Petroşani, 1 post – Clubul Sportiv Municipal Petroşani, 105 posturi – Serviciul Public Administrarea Domeniului Public şi Privat şi 38 posturi – Administraţia Pieţelor.
Conform proiectului, în vederea încadrării în numărul maxim de posturi, de 332, primarul a propus desfiinţarea a trei posturi: un post de paznic din cadrul Poliţiei Locale Petroşani şi două posturi de muncitor calificat şi muncitor necalificat din cadrul Administraţiei Pieţelor. Proiectul a fost votat în unanimitate.Iată că acest proiect vine ca o mănuşă pentru noi să le răspundem cu această ocazie şi celor care ne-au tot întrebat câţi oameni lucrează la primărie, unii afirmând, se vede treaba nejustificat, că numărul funcţionarilor ar depăşi cu mult numărul legal de angajaţi. Acesta este numărul: 332. Adică, exact cât permite legea raporta la numărul cetăţenilor din Petroşani.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (2 )

#1 Pufi01.04.2014,  08:37:51
Cine nu gandeste ca doamna Macavei poate sa observe ca in primarie sunt angajate 182 persoane, restul facand parte din servicii conexe, servicii care au venit prin descentralizare. Si din acesti 182 probabil 30-40% sunt tot pe activitati descentralizate (vezi aici asistenta sociala, atragerea de fonduri europene care la Petrosani au fost cateva insemnate s.a.). Daca se scoate deoparte tot personalul care a trebuit angajat datorita trecerii de la guvern in teritoriu a unor activitati nu este mare diferenta fata de 1989. Toti primarii de dupa 1989 au fost injurati ca fac angajari pe banda dar din pacate atunci cand am vrut in UE ne-am asumat si descentralizarea administrativ-teritoriala. Cam asa trebuie vazuta problematica si nu sa ne imbracam cu tricouri sindicaliste, sa batem cu pumnul in masa si sa amenintam.
#2 Pufulica01.04.2014,  19:35:07
Mai bine taci pt ca se stie cum au fost facute unele angajari,nu mai starni rahatul... Nu va mai dati alba ca zapada. Cu pumnul ar tr batut undeva, asa ca las o moarta in cotet


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
În cele din urmă, şedinţa ordinară de Consiliu Local Petroşani, desfăşurată ieri, a avut pe ordinea de zi 18 proiect[..]
27.05.2015, 22:59   |    5 comentarii
Şedinţa extraordinară de Consiliu Local Petroşani, desfăşurată ieri, n-a adus mari schimbări ale ordinii de zi, un singur [..]
19.11.2014, 20:25   |    2 comentarii
Şedinţa de consiliu local de la Petroşani, desfăşurată ieri, 23 octombrie, a avut pe ordinea de zi 33 de proiecte de hotăr&[..]
23.10.2014, 20:34   |    3 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter