29.10.2011,  12:00:32 | 0 comentarii | 669 vizualizari
Ce strică Guvernul Boc, repară autorităţile locale… / Primăria şi Consiliul Local Petroşani vor subvenţiona gigacaloria
de Corneliu BRAN

Într-o conferinţă de presă desfăşurată ieri, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a adus lămuriri importante şi concrete în privinţa subvenţiei la gicacalorie.   

Administraţia locală a municipiul Petroşani, cu toată criza şi problemele de la bugetul local, a găsit pentru anul acesta resursele de a suplini ceea ce guvernul spune că nu mai poate să suporte. Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a declarat ieri că vor beneficia în continuare de subvenţie, exact ca anul trecut, cota ce revenea guvernului fiind acoperită de către consiliul local şi de primărie. Practic, preţul gigacaloriei rămâne acelaşi.

„Știţi că guvernul a scos subvenţia la gigacalorie. Și în acest caz revine responsabilitatea consiliilor locale de a subvenţiona această cotă. La Petroşani, gigacaloria costă 247,9 lei, din care noi subvenţionam până în acest moment 82,5 lei, iar guvernul subvenţiona 29,94 de lei. 

De-acum, vom prelua noi toată subvenţia. Deci şi cota ce îi revenea guvernului şi vom plăti 112,44 lei pe gigacalorie. Din totalul de 247,9 populaţia va plăti 135,46 lei, practic acelaşi preţ pe care l-a plătit şi până acum. Ideea este că noi vom suporta de-acum integral această subvenţie. Consumatorii casnici sunt în acest moment în jur de 3.400, inclusiv cele nouă asociaţii de proprietari pe care le avem pe raza municipiului”, a declarat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

Totuşi, guvernul nu a întrerupt pentru iarna aceasta şi subvenţia la „ajutoarele de încălzire” pentru persoanele cu venituri mici. Tiberiu Iacob-Ridzi a anunţat că în continuare guvernul va aloca bani la acest capitol, menţionând că dosarele pentru această categorie de persoane din Petroşani vor putea fi depuse la primărie începând de luna viitoare: 

„În ceea ce priveşte subvenţia pe care o va acorda guvernul pentru ajutoarele de încălzire, la populaţia cu venituri nete medii lunare de membru de familie de până la 787 lei în cazul familiilor şi 1.082 lei în cazul persoanelor singure, se vor primi de la bugetul de stat ajutoare de încălzire atât pentru energia termică cât şi pentru încălzirea cu gaze naturale, combustibil solid sau petrolier. Dosarele pentru această categorie de persoane vor fi primite de către noi începând cu luna viitoare”. 

Eforturile SC Termoficare SA 

Se fac în continuare eforturi de către SC Termoficare SA Petroşani pentru a menţine calitatea acestui serviciu măcar la nivelul de anul trecut. În acest sens, încă din vară, dar şi acum, societatea a efectuat o serie de reparaţii şi revizii.

Pentru recâştigarea clienţilor pierduţi şi pentru eliminarea oricăror suspiciuni la plata facturilor, SC Termoficare SA încearcă schimbarea de pe verticală pe orizontală a sistemului. Aceasta înseamnă branşament individual prin montarea unui gigacalometru de apartament (montat pe scară), cu plata în rate, pe baza unei înţelegeri contractuale cu SC Termoficare SA. 

Avantajele acestui branşament individual ar fi din mai multe puncte de vedere, cel puţin aşa susţine conducerea societăţii. În primul rând, cetăţenii vor avea siguranţa că ceea ce consumă şi plătesc, deci nimic mai mult. Astfel, s-ar elimina orice suspiciuni. Apoi, ar exista posibilitatea ca abonaţii să închidă sau să deschidă caloriferul, în funcţie de necesităţi. Deci, s-ar reduce şi consumul, probabil lucrul cel mai important. 

Avantajul numărul trei ar fi că acest sistem ar putea fi folosit în paralel cu sistemul de alimentare pe gaz. Omul va avea posibilitatea să aleagă, în funcţie de cost, pe ce sistem merge. Și ar mai fi ceva esenţial, în sensul că întotdeauna cetăţenii vor avea în casă un sistem de rezervă. În caz de avarii la sistemul de termoficare, sau la coloana de gaz, cum se mai întâmplă uneori iarna, se poate muta imediat pe sursa cealaltă de încălzire. 

Mai trebuie ştiut faptul că la caloriferele existente în sistemul de încălzire pe gaz se poate monta uşor şi sistemul de termoficare, branşat de pe casa scării, fără să afecteze cu nimic încălzirea pe gaz. 

Un alt avantaj ar fi că SC Termoficare SA face proiectul, montează apoi gigacalorimetrul şi pune în cele din urmă instalaţia în funcţiune, urmând să recupereze banii eşalonat, pe baza unui contract.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter