01.04.2014,  21:16:40 | 1 comentariu | 777 vizualizari
La Petrila mocneşte un scandal cultural / Domnule primar, casa franţuzească nu se vinde şi nici nu se rechiziţionează tam-nisam…
de Marian BOBOC
Ieri pe la orele 14:30, l-am sunat pe dl. primar Ilie Păducel. Nu mi-a răspuns. Întrucât, de obicei, îmi răspunde, nu m-am impacientat. Am crezut că este ocupat şi că, văzând apelul meu telefonic, în cele din urmă va reveni. Este tot marţi, ora 18 şi nu a revenit. Sunt sigur că dl. primar a fost foarte, foarte ocupat, că altfel mi-ar fi dat un coup de fil…
 
Motivul pentru care am îndrăznit să-l deranjez pe dl. primar, recunosc că poate la oră nepotrivită, a fost situaţia sediului Asociaţiei „Les amis de la France” din Petrila. Colecţiile cotidianului nostru şi a altor publicaţii din Valea Jiului depun mărturie despre viaţa acestei organizaţii culturale din Petrila. Cum în Petrila, la fel ca în restul localităţilor Văii Jiului, asociaţii culturale cu activitate laborioasă comparabilă cu aceea a Asociaţiei „Les amis de la France” nu prea există, cred că această asociaţie merită dacă nu sprijinită, atunci măcar să fie lăsată în pace. Adică, să nu i se ia sediul.
Domnule primar Păducel, vă rog, ca unul care am fost creştinat în biserica din Colonia Brătianu, să nu puneţi în practică acţiunea de rechiziţionare a sediului Asociaţiei „Les amis de la France”. Cred că anii în care bunurile dobândite prin trudă erau rechiziţionate într-o noapte, cu Kalaşnikovul la tâmplă, ţin de domeniul coşmarului istoriei. Întâmplător, cunosc toată zdroaba celor care, cu sacrificii şi multă pasiune, au făcut ca, tocmai la capătul Petrilei, dintr-un spaţiu plin de fecale să răsară, înmugurească, să înflorească şi să dea roade un pom al culturii şi al prieteniei româno-franceze.
Domnule primar, vă amintesc că însăşi M.S. Regele Ferdinand Întregitorul l-a împroprietărit pe Generalul Berthelot în judeţul nostru, pentru ajutorul dat nouă, românilor, de armata franceză în Primul Război Mondial. Şi atunci mă întreb: oare comunitatea petrileană nu poate să treacă de orgoliile mărunte, nesănătoase şi să nu rechiziţioneze sediul unei organizaţii care a dus faimă Petrilei? Oare Generalul Berthelot, „Papa Bertălău” cum îi spuneau soldaţii români, nu se răsuceşte în mormânt? 
Modul cum este prezentată rechiziţionarea sediului mi se pare dezonorant. Profitând de o problemă socială nerezolvată – o familie cu 5 copii aflată într-o situaţie dramatică -, se aruncă în ochii comunităţii petrilene faptul că rechiziţionarea sediului ar rezolva acest caz grav. Nimic mai fals. Din păcate, în România există numeroase familii care se confruntă cu aceleaşi probleme. Din fericire, tot în ţara noastră există destule asociaţii, cum este şi „Les amis de la France”, care au sedii. Sedii care, cu toată criza de locuinţe, nu sunt rechiziţionate de municipalitate. De altfel, domnule primar, nu stă în picioare nici ideea „samariteană” că, vezi Doamne, asociaţia nu va fi lăsată pe drumuri, ci va fi mutată într-o magazie la Clubul Elevilor şi Copiilor din Petrila, şi astfel aceasta nu va mai întâmpina probleme cu achitarea facturilor la utilităţi. Totuşi, în acest moment „Les amis de la France” habitează, cu sau fără utilităţi, într-un spaţiu adecvat format din două încăperi şi dependinţe. Nu poţi, omeneşte, să-i spui unui om ori organizaţii că mutând de la două camere într-o magazie va putea trăi mai civilizat. 
În încheiere, îmi exprim mirarea faţă de lipsa de reacţie a societăţii civile din Valea Jiului în privinţa raptului cultural aflat pe ţeavă în Petrila. Cinstit, mă aşteptam ca măcar domnii intelectuali şi doamnele intelectuale care au colindat lumea în numele asociaţiei să spună ceva.           
Sunt sigur, domnule primar, că veţi reveni asupra deciziei Dvs., căci, parafrazându-l pe regretatul poet Grigore Vieru, casa franţuzească nu se vinde şi nici nu se rechiziţionează tam-nisam… 
 
Casa franţuzească nu se vinde, 
Nu se vinde tot ce este pământ.
Din atâtea lucruri dragi şi sfinte
Ochii Franţei încă ne privesc.
Domnule primar,
Vom pleca si noi cândva din viaţă
Şi francezii sus ne-or întreba
Ce mai face casa lor cea dragă 
Din Petrila. Cine are grijă azi de ea? 

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 Ion 02.04.2014,  08:16:55
La Petrila primarul promoveaza cultura astfel CULT si URA. Adica uraste tot ce nu poate vinde!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema

Poliţia locală din cadrul Primăriei oraşului Petrila încearcă să facă faţă valului ridicat de „încălziţi ai[..]

08.07.2015, 17:47   |    1 comentarii
Inter Petrila se află printre formaţiile care se vor reuni cel mai târziu.
 
Ofici[..]
05.07.2015, 22:30   |    0 comentarii

Cotidianul nostru a intrat în posesia unor informaţii care, şi dacă nu s-ar confirma în totalitate, impun derularea d[..]

29.06.2015, 20:13   |    26 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter