29.10.2011,  15:54:59 | 0 comentarii | 834 vizualizari
Retim-ul se ţine de giumbuşlucuri... profitabile, / După ce Primăria Petroşani goleşte containere, Retim-ul le umple imediat cu gunoiul de pe stradă
de Ziarul Vaii Jiului

â–º Apoi goleşte containerele din nou în camioneta argintie â–º Cine va învinge în meciul containerelor, Dragomir sau Dobre? â–º Până la declararea unui învingător, pierde tot săracul petroşenean. Până mai acum câteva săptămâni, Retim-ul se ocupa cu strânsul zăpezii de pe marginea drumului.
Acele troiene care se formau în urma deszăpezirii. Bun. Acea zăpadă o duceau pe marginea Jiului, se topea, toate bune. Apoi s-a uscat, SPADPP-ul a început să facă, firesc, curăţenie în oraş. Tot Retim-ul strângea mare parte din deşeurile rezultate din curăţenia spaţiului public. Numai că-l depozitează în containerele menajere din ţarcurile amenajate de primărie. 

 

Retim-ul îi fură căciula lui Dragomir

De când s-a inventat containerul, sunt şi probleme cu amenajarea spaţiului de depozitare. Locuitorii din Petroşani se plâng că-i mereu dezordine pe lângă containere, că nu se golesc cum trebuie. Și bat obrazul primăriei. Și primăria se jură că nu... fură. Că-şi face treaba cum trebuie, că goleşte containerele zilnic. Și ne-am prins cine este de vină pentru tot deranjul menajer. Retim-ul. Care, uneori, când nu au chef să plece cu autospecialele la groapa de gunoi din Vulcan, sau vor să mai scutească ceva bani pentru depozitarea acestuia, îşi golesc gunoiul din autospeciale chiar în containerele proaspăt debarasate de maşinile SPADPP-ului din Primăria Petroşani. Verifică unde s-a golit gunoiul, intră cu autospecialele şi le golesc în containere. Automat, tot ce mai aruncă apoi locatarii rămâne pe dinafară, sau ajunge în containerele create special pentru carton sau plastic. Ceea ce nu este deloc normal. 

 

Un caz concret pe str. A. Iancu

Un astfel de caz ne-a fost semnalat săptămâna trecută de un locatar de pe str. Avram Iancu. Care ne-a povestit revoltat că pe la orele 8:00 dimineaţa, maşina SPADPP Petroşani făcuse lună zona containerelor situate în spatele blocurilor 3 şi 5, chiar în faţa punctului termic. Dar nici nu a plecat bine maşina primăriei, când a oprit în trombă o camionetă argintie plină ochi de gunoi, purtând însemnele RETIM-ului. Lucrătorii acestei firme au descărcat în mare grabă gunoiul (cutii de carton şi mai mulţi saci), astfel că în câteva minute toată curăţenia făcută de oamenii lui Dragomir a devenit istorie. Cetăţeanul vigilent (pentru că a şi imortalizat momentul...) a avut o reacţie la fel de rapidă, ca şi aceea a lucrătorilor RETIM, şi a sunat la un destoinic inginer de la SPADPP Petroşani. Care, nervos, a sunat la RETIM, bătându-le buca. În scurt timp, camioneta argintie s-a reîntors la locul faptei. Oamenii de la RETIM s-au băgat în containere. Au scos gunoiul, l-au încărcat în camioneta argintie şi duşi au fost! Nu ştim siguri dacă la groapa de gunoi din Vulcan, acolo unde au obligaţia contractuală de a bascula gunoiul, sau la vreun alt container ospitalier al Primăriei Petroşani.     

 

Aşteptăm amenzile pentru depozitarea neadecvată

La începutul anului, Consiliul Local Petroşani promitea amendarea celor care depozitează gunoiul aiurea şi nu respectă colectarea selectivă. În acest sens, ar fi trebuit să apară deja anunţuri de avertizare pe gardurile ţarcurilor destinate containerelor. Anunţuri care să prevadă amenzile în cazul acestor depozitări haotice. Și apoi să se mai şi pună, măcar din când în când în aplicare. Pe lângă Retim-ul care aruncă pisica în curtea altuia, mai sunt şi cei care fac bani din reciclat.  Aceştia s-au învăţat să-şi ia marfa direct din containerele primăriei. Dar nu fără deranj. Cu toate că amendarea lor ar fi absolut inutilă, pentru că ei vor fi mereu în lipsă de fonduri pentru plata amenzi. Aşadar, ar fi mai util ca acele containere să fie din acelea cu depozitare specială. Ca odată plasticul introdus, să nu mai poată fi scos. Odată cu instaurarea amenzilor, măcar societăţile economice se vor da pe brazdă şi vor învăţa să-şi depoziteze gunoiul aşa cum se face în oraşele civilizate.

 

Epilog

Acţiunea descrisă mai sus, petrecută săptămâna trecută a lucrătorilor de la RETIM nu poate fi înţeleasă chiar deloc. De ce? Deoarece fostul şef al SPADPP Petroşani, pe nume Dobre, recent pensionat, este, responsabilul/ şeful local al, aţi ghicit, RETIM-ului! Sau poate vrea să încarce facturile SPADPP Petroşani şi, în consecinţă, să le uşureze pe cele ale RETIM-ului. Oricum, vom urmări cu maximă atenţie meciul containerelor, între Dragomir şi Dobre. Până la declararea unui învingător, cel care va pierde va fi tot sireacul petroşenean...

 

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter