08.04.2014,  19:50:01 | 0 comentarii | 1203 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Aninoasa / De Ziua Verde vremea a ţinut cu elevii
de Corneliu BRAN
O acţiune reuşită s-a derulat şi în Aninoasa în cadrul programului „Şcoala altfel”. Ieri ne-am aflat pentru câteva ore în Iscroni, împreună cu elevii şi cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială „Sfânta Varvara” Aninoasa – structura Şcoala Gimnazială Iscroni. Alături de cei amintiţi au fost prezenţi şi primarul Nicolae Dunca şi viceprimarul Adrian Albescu, însoţiţi de d-na directoare Elena Pascu, cea care conduce cele două şcoli şi grădiniţele de pe raza oraşului.
 
Dis-de-dimineaţă la strâns deşeuri 
N-a trecut bine de ora 9,00, şi deja 29 de elevi, de vârste mai mari, însoţiţi de trei cadre didactice se aflau pe teren, la strâns de gunoaie menajere de pe marginea drumului care leagă Petroşaniul de Uricani. În doar două ore elevii reuşiseră să adune peste 20 de saci de deşeuri, de toate felurile, începând de la ambalaje de produse şi până la cârpe sau pet-uri ori alte nenorociri aruncate de inconşti­enţi din maşinile care circulă sau din gospodăriile aflate în zonă. Copiii au umplut sacii şi i-au aşezat pe marginea drumului, urmând ca în câteva ore aceştia să fie recuperaţi de un camion al primăriei, ce urmă să-i ducă la groapa de gunoi de la Vulcan.
„Vin cu plăcere la aceste acţiuni deoarece este important să menţinem zona unde trăim curată. Ar fi bine ca toată lumea să conştientizeze că nu e bine să aruncăm gunoaiele şi deşeurile menajere peste tot, ci doar în locurile speciale, dar se pare că unii nu înţeleg. E păcat să distrugem cel mai de preţ lucru, natura şi mediul înconjurător, ceea ce am primit moştenire, pentru că generaţiile viitoare vor avea de suferit, e vorba de urmaşii noştri, copiii şi nepoţii noştri”, ne-a spus Alina, una dintre fetele din clasa a VIII-a prezente la acţiune.
Trebuie să remarcăm tot aici că aceşti copii au străbătut cale de vreo 3 kilometri adunând gunoaiele,  până în apropiere de Motel Gui.
 
„Vrem mai multe locuri de joacă!”
Dacă o parte dintre cei mari s-au ocupat cu ecologia, cei mici, sub îndrumarea învăţătoarelor,  aveau programate la clase sau pe terenul de sport tot felul de acţiuni ce ţin de îndemânare, cultură generală, sau jocuri logice. I-am găsit pe câţiva prichindei de clasa a II-a în clasă, unde cu d-na învăţătoare discutau despre Aninoasa, despre ce are şi ce nu are această localitate, despre ceea ce-şi doresc ei, sau cum văd ei că va arăta oraşul când vor fi mari. Clasa era organizată ca o primărie, cu funcţionari, cu primar şi tot ce trebuie, astfel că elevilor li s-a părut foarte interesantă şi plăcută această acţiune. Când i-au mai văzut în carne şi oase pe primar şi viceprimar, despre care cu câteva minute discutaseră cu doamna învăţătoare, feţele copiilor s-au luminat şi mai mult. Iar când primarul le-a dat dintr-o cutie şi câteun pacheţel cu dulciuri (pe care marţi l-au primit toţi copiii de la toate clasele, din mâna primarului), copilaşii s-au bucurat şi mai tare.
I-am întrebat ce le place în Aninoasa. Au răspuns imediat, aproape în cor: „Ne place că e oraşul nostru!”. I-am întrebat apoi ce nu vă place în Aninoasa. Trei-patru voci au strigat: „Drumul”! Primarul le-a dat dreptate, chestiunea drumului care şerpuieşte prin Aninoasa şi care o leagă de Iscroni e veche şi încă nu sunt soluţii financiare, cel puţin atâta vreme cât nu se iese din insolvenţă, cu atât mai mult cu cât nimeni nu ajută primăria în acest sens, deşi Nicolae Dunca se baza pe acest aspect acum doi ani când a candidat. Dar să revenim…
Alţi câţiva copii i-au spus primarului că au nevoie de mai multe locuri de joacă şi mai multe jocuri pentru copii. „Am înţeles, copii, şi aveţi dreptate, dacă nu anul acesta, că avem o situaţie delicată la primărie, vă promit că anul viitor rezolv această cerere, pentru că sunteţi nişte copii minu­naţi şi aveţi dreptul la joacă, la o viaţă mai frumoasă”, le-a spus primarul copiilor. Iată că la 7-8 ani copiii ştiu să discearnă unele probleme, fără să-i înveţe nimeni, semn că avem copii deştepţi, dar care au nevoie de tot sprijinul nostru al tuturor, şcoala, familia, biserica şi administraţia locală trebuie să se implice mai mult decât până acum, dacă vrem un viitor mai luminos pentru ei.
 
Aninoasa sărbătoreşte şi „Ziua Verde”
Înainte să vă prezentăm şi câteva declaraţii ale primarului şi directorului şcolilor din Aninoasa, trebuie să vă spunem că zilele de 8-9 aprilie coincid şi cu Ziua Verde, stabilită de executivul aninosean şi de directorul şcolii în fiecare an. Anul acesta Ziua Verde a căzut exact în zilele când se desfăşoară programul şcolar „Şcoala altfel”. Din această cauză cei peste 400 de şcolari şi preşcolari vor fi implicaţi şi în acţiuni ecologice, care presupun nu doar adunarea de deşeuri şi curăţenie, ci şi plantarea de pomi. Astfel, chiar marţi preşcolarii din Aninoasa au plantat patru pomişori în curtea grădiniţei. Dar cea mai mare acţiune de plantare va fi cea care vizează plantarea a 42 de brazi şi a 10 stejari, puieţi oferiţi de către Romsilva Hunedoara, pe dealul despădurit de la intrarea în incinta fostei Mine Aninoasa, cel puţin aşa am fost informaţi de către primarul Dunca.
 
Declaraţii:
„Astăzi, împreună cu cele două şcoli, precum şi cu grădiniţele sărbătorim Ziua Verde. Totodată, copiii desfăşoară tot felul de activităţi legate de programul naţional şcolar, Şcoala altfel… Împreună cu doamna director Elena Pascu, astăzi şi mâine am stabilit să avem tot felul de acţiuni legate de Ziua Verde, prin care copiii să aibă câteva acţiuni de ecologizare, în care o să includem pe lângă curăţenie şi strâns de deşeuri şi câteva acţiuni de plantare de pomi. Prin grija celor de la ONG-ul Raza Speranţei din Vulcan, copiii au primit mănuşi, saci de depozitare a gunoiului şi şepcuţe, astfel încât la finalul acţiunii să rămână cu şepcuţele, iar pe timpul acţiunii să aibă tot ce trebuie să-şi desfăşoare activitatea. Tot cei de la Raza Speranţei au oferit şi dulciurile copiilor, fapt pentru care le mulţumim, iar pe viitor sper să mai colaborăm”, ne-a declarat primarul Nicolae Dunca.
„De fiecare dată încercăm să organizăm astfel de acţiuni ecologice, care-i ajută pe copii să crească în spiritul ecologic, acela de a păstra curăţenia şi de a avea grijă de tot ce ţine de mediul înconjurător. De altfel, dacă observaţi, şi zona din faţa şcolii este deosebit de frumoasă, copiii au plantat pomişorii pe care-i vedeţi aici la o acţiune ecologică de anul trecut. Copiii vin de fiecare dată şi urmăresc să vadă dacă pomişorii au apă, dacă sunt curăţaţi, îi urmăresc atent şi se preocupă de ei. Anul acesta avem angrenaţi în diverse acţiuni legate de programul Şcoala altfel 468 de copii de la şcoli şi preşcolari de la grădiniţă”, ne-a declarat directorul Elena Pascu.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





Pe aceeasi tema

Primăria Aninoasa face achiziții de toamnă, de [..]

09.09.2015, 12:37   |    1 comentarii
Una dintre cele mai stringente probleme, cea a introducerii gazului metan în Aninoasa, e pe cale să fie soluţionată.07.09.2015, 21:12   |    0 comentarii
De la Nicolae Dunca, primarul Aninoasei, am aflat câteva veşti de interes cetăţenesc, pe care le-am consemnat mai la vale[..]
06.07.2015, 23:24   |    0 comentarii
Anul acesta primarul Nicolae Dunca şi-a propus să rezolve ieşirea primăriei din insolvenţă, asfaltarea drumurilor principale[..]
10.06.2015, 22:54   |    4 comentarii
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter