10.04.2014,  22:22:58 | 4 comentarii | 1263 vizualizari
Dacă în perioada 2007-2013 autorităţile locale nu au mizat pe fondurile europene / În următoarea perioadă de finanţare investitorii speră să aibă acces la fondurile europene pentru a-şi dezvolta afacerile în turism
de Ziarul Vaii Jiului
Investitorii care mizează pe turismul din Valea Jiului aşteaptă să afle dacă vor putea accesa fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor, în perioada de finanţare 2014-2020. Ei consideră că ar fi momentul să poată beneficia de aceşti bani pentru dezvoltarea afacerilor în turism, mai ales că în perioada 2007-2013 nu au avut această şansă. Din păcate, nici autorităţile locale din Valea Jiului nu au optat pentru dezvoltarea turismului pe fonduri europene, mizând pe fondurile guvernamentale. Însă au mizat prost.
 
Cum ar fi putut să ajungă mai mulţi bani în Valea Jiului şi nu au ajuns
Banii europeni au fost o binecuvântare pentru toate administraţiile locale, dar mai ales pentru cele din Valea Jiului, care au reuşit să schimbe faţa localităţilor prin accesarea fondurilor  structurale destinate dezvoltării infrastructurii. Însă, puţine fonduri au fost accesate pentru dezvoltarea turismului, deşi existau trasate axe de finan­ţare destinate administraţiilor locale. În ceea ce priveşte sprijinirea investitorilor privaţi în turism, aceştia nu au avut acces la banii europeni, deoarece banii au fost destinaţi doar dezvoltării agroturismului, deci pentru pensiunile din zona rurală.
Axa prioritară 5 - Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului acorda bani pentru mai multe tipuri de investiţii. De exemplu, pentru restaurarea şi va­­lorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/moderni­zarea infrastructurilor conexe. În Petroşani mai există câteva imobile care aparţin patrimoniului cultural, însă pentru niciunul nu au fost accesaţi bani europeni. Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Hunedoara a făcut publice toate axele de finanţare prin care se puteau accesa bani europeni pentru renovarea acestor obiective culturale. Lista obiectivelor este prezentată pe site-ul instituţiei. Dintre obiectivele culturale de patrimoniu din Hunedoara, fonduri europene au fost accesate doar pentru Cetatea de la Mălăieşti din Sălaşu de Sus, şi s-a discutat despre accesarea acestor fonduri pentru Sarmizegetusa Regia.
Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurilor specifice pentru valo­rificarea durabilă a resurselor naturale şi pentru creşterea calităţii serviciilor turistice au reprezentat un alt domeniu disponibil de accesare a banilor folosit de consiliul judeţean pentru reabilitarea drumului spre Sarmizegetusa Regia. De asemenea, şi drumurile spre staţiunile Straja, Pasul Vâlcan vor fi reabilitate tot cu bani europeni.
Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică ar fi fost un domeniu care ar fi putut finanţa proiectele de dezvoltare ale domeniilor schiabile din Vale, însă finanţarea s-a făcut de la guvern, atât cât s-a făcut.
Banii ar fi putut veni grămadă şi dacă localităţile din Valea Jiului ar fi făcut un proiect de finanţare comun. Ministerul Dezvoltării din actualul guvern a refuzat şi refuză să mai finanţeze proiecte turistice în Valea Jiului, considerând că acestea nu sunt prioritare şi le cere primarilor să apeleze la fondurile europene. Petroşaniul a depus un proiect de finanţare şi a câştigat bani europeni pentru un centru de informare turistică, însă pentru dezvoltarea domeniului schiabil Parâng nu a ales o astfel de opţiune. 
 
Fondurile europene, departe de buzunarul cabanierilor
Cabanierii din staţiunile turistice din Valea Jiului, investitorii ar fi fost interesaţi să-şi dezvolte afacerile cu bani europeni. Dar aceştia au fost destinaţi doar zonelor defavorizate sau rurale. Valea Jiului nu mai este considerată zonă defavorizată. Staţiunile turistice din Valea Jiului aparţin zonelor urbane, ba, mai mult, zonelor A, unde se plătesc cele mai mari taxe şi impozite locale, dar nu există nici măcar canalizare sau drumuri ca-n palmă. Cu toate că administraţiile locale ar fi putut accesa bani europeni pentru acest tip de infrastructură, acest lucru nu s-a întâmplat în cei şase ani de finanţare. În funcţie de oportunităţi, domeniile schiabile au fost finanţate din bani de la guvern, dar finanţările au fost stopate şi proiectele de dezvoltare abandonate. Iată cum cabanierii nu s-au ales nici cu canalizare, nici cu drumuri reabilitate până la această oră. Telegondolele, pârtiile şi tunurile de zăpadă mai dau plus valoare staţiunilor, dar nici acestea nu sunt de ajuns dacă nu este zăpadă. 
Cabanierii ar fi fost interesaţi, prin intermediul asociaţiilor sau individual, să acceseze fonduri pentru a investi în dezvoltarea atracţiilor turistice. Terenuri de sport, patinoare, piscine acoperite, centre SPA, săli fitness, jocuri pentru copii, săli de divertisment, toate acestea ar fi atras turiştii şi în perioadele de vară, şi ar fi salvat turismul în perioada de iarnă, când vremea nu este de ajutor, cum s-a întâmplat anul acesta.
Cum afacerile merg prost de 6 ani încoace, nici bani de investiţii proprii nu sunt, iar câştigurile scad. Cum aduci turişti în Valea Jiului dacă nu prea au ce face în cazul în care nu ştiu să schi­eze? Nu ai cum. Nu este exploa­ta­tă nici latura turismului minier, nici a tu­rismului montan. Cabanierii speră ca în perioada 2014-2020 să li se ofere şansa de a-şi dezvolta afaceri în turism cu fonduri europene. Dacă se vor respecta aceleaşi principii ca şi în perioada trecută de finanţare, măcar să fie luată în considerare de administraţiile locale trecerea domeniilor schiabile în mediul rural pentru a facilita accesul cabanierilor la banii europeni. Această opţiune este prea puţin probabilă pentru că ar diminua încasările la bugetul local. 
Aşadar, şansa dezvoltării afacerilor private în Valea Jiului nu este momentan în turism, dar sunt domenii în care se pot accesa bani, mai ales pentru IMM-uri. 
Banii europeni nu sunt chiar atât de departe de noi. Trebuie doar să alegi domeniul favorabil. 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (4 )

#1 Zana Apelor11.04.2014,  08:22:02
Investitorii astia, cine-o fi ei, trebuie mai intai sa lupte pentru pastrarea patrimoniului natural, care nu e doar materie prima pentru turism dar, in cazul Vaii Jiului, reprezinta si un avantaj competitiv imens, inca. Turistii in secolul 21 vin sa vada natura autentica, nu microhidrocentrale care seaca ultimele rauri superbe ale Carpatilor (cum e pe Taia), cel mai bun rau de rafting din tara transformat in paraias (cum se vrea cu Jiul in defileu), rauri cu izovarele deviate (cum e Jietul), defrisari, drumuri care mutileaza rezervatii(cum e cel nou aparut, de acces la MHC Taia) sau ghilotineaza unul dintre ultimele peisaje forestiere intacte din Europa(Jiu-Cerna), cariere in parcuri nationale(cum e la Banita), rauri regularizate, rauri rampa de gunoi etc. Unele din aceste dezastre sunt mai greu de stopat dar altele, precum \"micro\"hidrocentrala de pe Taia, fundamental ilegala, erau foarte usor de blocat in justitie. Dar se pare ca investitorii astia in turism nu prea sunt dispusi sa miste vreun deget nici pentru interesul lor material, ce sa mai vorbim de protejarea naturii pentru valoarea ei intrinseca.
#2 Daniel11.04.2014,  14:16:52
Da justitia din vale nui ca cea din bucuresti sai inhate pe politicieni care nu au ocupati ortodoxe.
#3 dj11.04.2014,  15:45:01
Firma SUCCES expluateaza cu succes pietis in zona Lainici in Parcul National Defileul Jiului.Langa seddiul SHPetrosani in Jiu este o balastiera adhoc a dlui.Corici.La noi se practica turism cu BASCULANTA.JUSTITIE?LA nemti.Acolo,i si turism adevarat.La noi turism autentic se face de la un partid la altul!
#4 Mos Martin11.04.2014,  17:08:54
@Zana Apelor Apropo de drumul din pasul Jiu Cerna. Zilele trecute se lauda tovarasul Paducel ca a obtinut el promisiuni pentru un tunel de la un capat la altul al Defileului Jiului. Daca au tovarasii resurse pentru un tunel asa de megalomanic, de ce nu au si pentru un tunel mai micut, in pasul Jiu Cerna, care sa salveze continuitatea padurii?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema

Vă aducem la cunoştinţă, pe această cale, tuturor membrilor acestei filialei că, începând cu 1 iunie 2015, conducerea [..]

30.07.2015, 16:32   |    13 comentarii
Conducerea S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. a luat decizia de a mai efectua trei lucrări de investiţii, de reabilitare de reţele[..]
29.06.2015, 20:39   |    7 comentarii
►Şi tot de la distanţă pot fi prinşi şi cei care „aranjează” noile contoarele de apă montate la case[..]
24.06.2015, 19:43   |    6 comentarii

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter