25.02.2009,  13:20:12 | 0 comentarii | 478 vizualizari
Comentarii epigramate
de Mircea ANDRAȘ
Presa centrală văzută din Vale
 
„Madona cântă la vară în România” (Aşa e! Ce să-i facem? Te pui cu Madona? Totuşi această Madonă nu citeşte ziarele? Nu se uită la televizor? Nu ascultă ce spun aleşii? Păi ce facem, dom’le, cu criza? O sfidăm chiar aşa? De la obraz? Puţină decenţă, domnilor, faţă de această biată criză, care a devenit Acarul Păun al tuturor nerealizărilor noastre!)
Cum adevărul nu poţi să-l schimbi
Şi-n totdeauna el răzbeşte,
Dacă noi cântăm în alte limbi
… Să ne cânte ea în româneşte!
 
„Vali Vijelie a găsit un mort” (Acuma, pe Vali îl cunosc mulţi, pe mort, se pare, că nu-l cunoaşte nimeni. Până vor face cunoştinţă. Ce să vă spun? Că l-a găsit lângă maşină? Asta aţi citit. Un prieten de-al meu a găsit, tot lângă maşină, unul viu. Îi zgâria caroseria cu un cui. Adânc, cu pasiune. De era să facă infarct. Prietenul, nu viul. S-o spunem p-a dreaptă: nu dă bine nici şa, nici şa)
Fără şagă, eu socot
Când ziarele cuvântă:
Nu înseamnă c-ar fi mort
… După ceea ce el cântă!
 
„Aleşii vor munci în weekend” (Ei na. Chestia asta m-a dat gata! Şi dă-i, şi munceşte, până se vor extenua săracii de ei şi va trebui să alegem alţii. Alţii mai noi şi mai muncitori, care nu vor mai trebui să muncească în weekend ci în timpul săptămânii, ca toată lumea, dar ale căror realizări vor fi limpezi ca lumina zilei şi vor demonstra că a meritat să fie aleşi)
N-am înţeles, s-o spun concret
Şi n-o să înţelegi nici tu.
Aleşii vor munci în weekend!
… Şi-n restul săptămânii, nu?
 
„Şofer de tir jefuit în timp ce dormea” (Există o nelămurire: în timp ce dormea la volan sau în cu totul altă parte? Aceasta-i întrebarea! Că jaful în sine nu ne mai miră. Că doar prioritatea a mai principală a guvernului este siguranţa cetăţeanului!)
Trece tirul pe şosea
(O maşină foarte lungă),
Un şofer este în ea
Şi vreo cinci bandiţi, pe lângă.
 
„Brânza de la ţărani admisă fără ambalaj” (Asta înseamnă că de-acum înainte ne-o vor vinde direct în mână? Ei, nici chiar aşa. Vor fi, poate, nişte frunze de brusturi, nişte hârtie de ziar, acolo, ziare necitite dar folosite în scopuri paşnice. Dar nimeni nu spune cum va fi brânza. Nici acum, când am pus-o de mămăligă)
Cu-ambalajul drept arvună,
Zău, mă râcâie la rânză.
Dacă brânza nu e bună,
Zău, n-am făcut nicio brânză!
 
„O să murim acasă!” (Se pare că asta e, totuşi, finalitatea. În curând n-o să mai fie bani. Pentru unii doar. Din păcate, cei mai mulţi. Numărul lor oricum nu contează. Şi nemaifiind firfirici, nu vor mai fi spitale (pentru ei), nu vor mai fi medici (pentru ei) şi nu vor mai fi medicamente (tot pentru ei). Şi atunci pot muri acasă. Ca vechii daci. Vechi da’ liberi)
Fiecare moare-acasă!
Foarte bine ascultaţi:
Cei ce-o fac în alt mod, lasă!
Vor fi… aspru amendaţi!
 
„Aliaţii PSD - PD-L s-au luat la omor în Olt” (Îmi vine în minte melodia „Mă dusei să trec la Olt!”. Reţineţi? „Cu a mea, cu a mea mândră cu tot”. Acuma, nu ştiu câte mândre au avut ei de trecut Oltul şi n-au reuşit. Pentru că, vezi dumneata, Oltul e de-al nostru, românesc, dar sunt sigur că la mijloc au fost platformele electorale care au intrat la apă. Că din asta avem destulă)
Mă dusei să trec la Olt
Cu partidul meu cu tot.
Să trec dincolo, nu pot!
Şi-am uitat demult să-not.
 
“Atenţie! S-a întors iarna!” (Şi iar ne-a prins descoperiţi. Că uitaserăm de ea. Cum uităm noi de toate. Noroc că februarie ăsta, lipsit de tact, ne-a readus-o în memorie. Pe de-a-ntregul. Aşa cum e ea: rece, umedă şi dată naibii. O sugestie pentru “aleşii” noştri: mai lăsaţi criza să răsufle şi mai daţi vina şi pe iarnă! Că tot o aveţi la îndemână)
Că de-aici până la Varna 
Zăpada am lăsat-o baltă.
Atenţie! S-a întors iarna!
... S-a întors pe partea ailaltă.
 
“Marii băutori de cafea pot avea halucinaţii” (Şi nu-i bine. Pentru că 
s-ar putea să viseze România aşa cum ar trebui să fie şi trezindu-se din halucinaţie vor constata exact contra­riu şi parcă ceva mai mult şi vor face, Doamne fereşte, vreun “infarct” şi nu-i mai salvează nici ministrul sănătăţii).
Nu mai beţi cafea 
Şi nu mai fumaţi!
Rămâneţi ca ea, 
Bieţi halucinanţi!
 
“Te ia somnul foarte târziu” (Unde te ia? Cu el? Şi ce vedeţi rău în asta? Când dormi nu ţi-e mai foame, nu ţi-e sete, nu ţi-e mai frig, n-ai păreri, n-ai dureri, n-ai ambâţuri, n-ai nimic „aşa cum nu ai nici în realitate”. Dar în schimb poţi visa. Tot ce-ţi doreşte inima. Şi chiar ce nu-şi doreşte) 
Stai domol. Te-ntinzi niţel.
Şi te ia somnul cu el.
Când auzi, în plin confort: 
„Ce faci, dormi? Dormire-ai mort!”
 
“Ţara care se leapădă de bătrâni” (Chestia cu “Cine n-are bătrâni, să-şi cumpere!” a dat colţul. Nu se mai strică banii pe bătrâni. “Şi-au trăit traiul/ Şi-au mâncat mălaiul”. Aşa o fi, stimaţi navigatori pe internet? Să nu uitaţi însă că tot ce aveţi până acum a fost construit cu mâinile lor. Cele hulite de voi. Chiar şi “Casa Poporului” cu care v-aţi lăudat în cele patru zări. Pentru că de atunci nu s-a mai făcut mare lucru, oricât vor încerca să vă demonstreze contrariul televiziunea şi presa) 
A fi bătrân în Ţara Românească
E un delict se pare. Nu ştiu cum.
Să îi lăsăm puţin să mai trăiască!
Că sunt oricum la capătul de drum...
 
“Cartuşe de manevră în Gara Azuga” (Păi, dacă e gară, înseamnă că aici se fac şi manevre. Şi cu ce să faci manevre dacă nu cu cartuşe de manevră. Te pui cu manevrele? Că cu cartuşele oricum nu te poţi pune. Problema e că de manevre te mai poţi feri, dar de cartuşe - nu. Sau nu?)
Strigă-o tânără mătuşe:
„Ia de-aici nişte cartuşe!
Ia câte te ţine punga!
Sunt în gară la Azuga…”
 
„În ciuda crizei, creşte numărul românilor” (Uite un lucru bun. Dar nu s-a specificat unde creşte numărul lor!? Aici, în ţară sau acolo, în Spania? Că nu e totuna. Dar ce mai contează. Principalul e că avem şi noi un capitol în care creştem. De-o fi adevărat)
N-apucăm să zicem iară:
„Iată Europa! Hopa!”
Suntem mai puţini în ţară
… Însă mulţi în Europa!


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter