29.04.2014,  01:48:54 | 0 comentarii | 2594 vizualizari
Cu dl. prof. Ioan Ponta despre epigramistul Ioan Tilici (III) Un paparazzo care nu ierta nimic din ceea ce leza morala societăţii petrilene
de Mihai BARBU
Continuăm, azi, dialogul nostalgic despre Petrila interbelică cu profesorul ieşean Ioan Ponta. Copilăria şi adolescenţa tânărului Ponta s-au petrecut, până la plecarea sa la facultate, în comuna din estul Văii Jiului. În episoadele următoare vom detalia care era atmosfera din lumea dascălilor petrileni. „Ce lume, domnule, ce lume…”
 
Iarba verde petrileană
 
- Ce înseamnă, din punctul dv. de vedere, „acasă”?
- Eu cred că acasă înseamnă cuibul în care ai deschis ochii şi căldura părinţilor care te-au înconjurat şi ocrotit. Înseamnă mediul social în care ai crescut şi sub ai cărui ochi ai evoluat până la maturitate, rude, cunoscuţi, prieteni, colegi etc. Mai poate însemna şi relieful cu aspectele sale peisagistice care te-au însoţit de când ai deschis ochii şi care ţi s-au fixat în memoria vizuală. Pornind de la această idee, într-o familie, casa este un loc comun, atât al părinţilor cât şi al copiilor. Pentru părinţii mei, casa, timp de 40 de ani, a fost Valea Jiului, unde am locuit. Localităţile Lonea şi Cimpa le-au fost la fel de familiare ca şi Petrila prin faptul că un anumit număr de ani, la începutul carierei lor, au predat la şcolile respective. Petroşaniul le-a fost foarte familiar, deoarece sora cea mare a mamei a fost căsătorită cu şeful gării CFR, Victor Brassat, între anii 1928-1941. Astfel, eu consider că Petrila a fost casa noastră cea adevărată, în care părinţii mei au trăit câţiva ani interbelici şi cei de după război, până la pensionare şi plecarea lor spre Iaşi.
 
Dragostea de neam şi dragostea de ambe sexe 
 
- Ca să revenim, acum, la epigramistul nostru, pe cine mai lua în balon, domnule profesor, bunul domn Tilici din Petrila?
- În principiu, pe toată lumea. O epigramă a fost dedicată unui cor din Valea Jiului care se pretindea a fi un cor bărbătesc. Bărbaţii respectivi se autointitulau „Corul Dragoste de Neam”, dar în corul lor se strecuraseră şi câteva coriste.
- Ne-o puteţi reproduce?
- Desigur:
Tot auzeam şi nu credeam
Că ar fi o dragoste de neam.
Dar când văzui că-n cor au şi femei
Mi-am zis: „E dragoste între ei!”
 
Iubirea între volan şi volane
 
- Cine a mai căzut victimă sub peniţa necruţătoare a maestrului?
- Inginerul Bădărăru, un cetăţean al Petrilei care se pretindea a fi un om pravoslavnic. Omul era director la mină, era membru în comitetul parohial al Bisericii Ortodoxe din Petrila şi era un om la casa lui, căsătorit. El era alintat de soţie cu diminitivul onomastic Ninel. Soţia sa era ieşeancă şi a plecat acasă pentru câteva zile. Dl. Ninel a profitat, imediat, de cele câteva zile de libertate şi le-a valorificat printr-o plimbare, alături de o frumoasă domnişoară. Cei doi au plecat, cu o limuzină, la Peştera Bolii. Dedicaţia de la ziar detalia, cu lux de amănunte, infidelitatea conjugală. „Un domn pravoslavnic, căsătorit şi alintat de soţie Ninel, situat bine, posesor al unei frumoase limuzine, a fost văzut în miez de vară şi în fapt de seară, mergând cu limuzina la plimbare, având alături de el o duduie bine, ce nu-i aparţine…”
- Acum că avem toate datele acestei chestiuni extraconjugale, care era epigrama d-lui Tilici?
- Iat-o:
Pravoslavnicul Ninel
Procedând după canoane,
Sta cu stânga pe volan
Şi cu dreapta între volane…
Era vorba, desigur, de volanele rochiei acelei dudui. Ceea ce dovedeşte că paparazzi au existat dintotdeauna şi că nu-i nimic nou sub soare.
 
Mândria sindicatului presei interbelice
 
- Ce-a mai observat acest paparazzo avant la lettre?
- În Petrila era un medic veterinar care se credea ziarist şi care avea mare nevoie de o patalama care să-i ateste această calitate.
- Lucrurile nu stau diferit, în Vale, nici astăzi după mai bine de trei sferturi de secol…
Dar să revenim la veterinarul care se voia ziarist…
- El i-a pretins, în mod imperativ, lui V. Molin - directorul Presei Oltene din Craiova, să-l înscrie şi pe el în Sindicatul Presei. Iată cum a reacţionat epigramistul Ioan Tilici:
Ascultă… i-a răspuns V. Molin
Să stăm să judecăm puţin.
Ce-ar zice lumea despre mine
De-aş scrii în sindicat „p’orcine”?


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter